NRK Meny
Normal

Militærkupp i Thailand

Den thailandske hæren opphever grunnloven og avsetter regjeringen, sier en talsmann for kuppmakerne i Thailand.

 

Stridsvogner i Bangkok
Foto: Chaiwat Subprasom, CHAIWAT SUBPRASOM

 

 

Ifølge talsmannen er også nasjonalforsamlingen oppløst, og kuppmakerne skal ha inndratt jurisdiksjonen til en av landets høyeste domstoler.

De militære kuppmakerne har også innført nasjonal unntakstilstand, men sier de vil tilbakeføre makten til folket snarlig.

 

Rundt 50 soldater som er lojale til den avsatte hærsjefen , Sonthi Boonyaratglin, skal ha stormet regjeringsbygningen i Bangkok.

 

De skal nå ha kontroll over statsministerens kontor i byen, sier vitner. Politiet har blitt gitt ordre om å legge ned våpnene.

- Seiersposisjon

Utenfor regjeringsbygget står Kristoffer Falchenberg som studerer i hovedstaden. Han forteller at soldatene står på rekke langs gjerdet som sperrer av regjeringsbygget.

- De er bevæpnet med AG-3 våpen og M-16 gevær, så vidt jeg kan se. To stridsvogner står parkert langs inngangen, i en slags seiersposisjon, med soldater på toppen. Akkurat som om de har vunnet en krig, forteller han til NRK.

Statsminister Thaksin Shinawatra har erklært unntakstilstand i landet. Han har gitt militæret ordre om ikke å foreta seg noe ulovlig.

Politisk krise

Både de militære og politiet ber folk holde seg i ro og sier de har opprettet en kommisjon som skal innføre politiske reformer.

- Det kan virke som om soldatene har fått klar beskjed om å være vennlige mot sivile. De stiller gjerne opp for en prat og mange av soldatene er eldre. Jeg  tror ikke de har dratt inn stridsbataljonen, heller Heimevernet hvis man skal trekke paralleller til Norge, sier han.

Statsminister Thaksin står midt i en politisk krise etter flere store demonstrasjoner mot hans styre, rapporterer vår Asia-korrespondent Philip Lote.

Ny hærsjef

Ifølge lokale medier har Thaksin prøvd å innsette en ny hærsjef.

– Han har ansvaret for å løse problemene som laget står overfor i denne presserende situasjonen, sier Thaksin ifølge thailandsk TV.

Stridsvognene blokkerer gatene rundt regjeringskvartalet, og statlig radio har avbrutt sine sendinger. Thailandsk militær-TV viser bilder av de thailandske kongelige og spiller sanger som ifølge nyhetsbyrået Reuters kan settes i forbindelse med tidligere kupp i Thailand.

Ifølge en tjenestemann i statsadministrasjonen har hæren tatt kontroll over alle de seks statlige TV-kanalene, samt alle radiokanaler.

Plakat på TV

- Militæret og politiet har overtatt makten i Bangkok og området omkring, står det på en plakat på thailandsk TV.

Det forteller nordmannen Tor Jansen, som bor i  en provins sør for Bangkok.

- De avbrøt sendingen om kongefamilien som har gått kontinuerlig på TV de siste timene, forteller han. Kona er thailandsk og oversatte plakten på TV for ham.

Tungt væpnet

Øyenvitner forteller om tungt væpnede soldater i gatene i Bangkok, men at byen er relativt rolig.

Soldater utenfor regjeringsbygningen i Bangkok
Foto: Chaiwat Subprasom, CHAIWAT SUBPRASOM

Ifølge svenske Maria Osbeck er den thailandske hovedstaden rolig, og hun har ikke merket noe til det politiske dramaet.

– Jeg er ved elven og her merker vi ingen ting. TV-kanalene går i svart, og det er ingen sendinger, sier Osbeck til nyhetsbyrået TT.

Statsminister Thaksin befinner seg i New York for å delta på høstsesjonen i FNs hovedforsamling, men skal ifølge regjeringskilder dra hjem tirsdag, en dag tidligere enn planlagt.

Thaksin fikk sin tale til hovedforsamlingen fremskutt tirsdag.

Er du i Bangkok?

 Send e-post til nettnyheter@nrk.no

 

 

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt