Hopp til innhold

Tror på vekst i Thailand etter militærkuppet

Økonomer i Thailand har sterkere tro på vekst i landet en uke etter at hæren overtok makten.

Kupp i Thailandet

Forrige uke gjennomførte hæren i Thailand et militærkupp i landet, og grunnloven satt til side. Kuppet har gitt økonomer ny tro vekst i landet.

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP/NTB Scanpix

Det har siden november vært omfattende demonstrasjoner for og mot den thailandske regjeringen i Bangkok. Den politiske uroen førte til et økonomiske tilbakeslag på 2,1 prosent i første kvartal i Thailand. Uroen tok slutt da militæret tok makten forrige uke.

– For at landet raskt skal vende tilbake til en normal situasjon, for å få fred og ro og få innført politiske, økonomiske og strukturelle reformer, var det nødvendig for militæret å ta kontroll over makten, sa kuppgeneral Prayuth Chan-ocha.

Noe av det første som ble gjort etter kuppet var å gå løs på de økonomiske problemene. Risbønder fikk lønn og staten brukte penger igjen.

Ser for oss en vekst på tre til fem prosent

– Vi er positive når det gjelder de økonomiske utsiktene for andre halvår, og ser for oss en vekst på 3 til 5 prosent, sier Pragrom Pathomboorn, en økonom i KGI Securities i Bangkok.

TMB Banks Thammarat Kittisiripat vil foreløpig beholde anslaget om 2 prosents vekst, men sier troen er i ferd med å styrkes etter tiltakene som er satt i gang fra Bangkok.

Det skal betales ut rundt 16,5 milliarder kroner til risbøndene i løpet av en måneds tid, og man regner med at disse pengene vil bli forbrukt kjapt.

– En resesjon virker uunngåe­­lig

Ferske tall for april viste utfordringene kuppmakerne nå står overfor. I april falt eksporten i Thailand med 0,9 prosent, mens importen stupte med 14,5 prosent.

Eksport utgjør hele 60 prosent av økonomien i Thailand, og industrien er avhengig av å importere komponenter og deler. Denne utviklingen kan føre til et kraftig fall i eksporten de kommende månedene.

– En resesjon virker uunngåe­­lig. Kuppmakerne prøver å få økonomien på rett kjøl. De har betalt hva staten skyldte risfarmerne, forlenget skattelettelser og sagt at de vil få fortgang på planlagte investeringer i infrastrukturprosjekter, sier sjef­økonom for Asia hos ING i Singapore, Tim Condon.

SISTE NYTT

Siste nytt