Hopp til innhold

Militæret kontrollerer Kenyas største slum

KIBERA (NRK): Lyden av skudd gjaller mellom skurene i Kibera. Ingen vet hvor mange som har blitt såret og drept her, etter at valgresultatet ble annonsert.

Soldater går fra dør til dør i Kibera

MILITÆRET I SLUMMEN: NRK var vitne til at soldater løp fra dør til dør i Kibera.

Foto: Christine Præsttun / NRK

En gruppe soldater løper fra skur til skur i Kibera med geværene ladd. De banker hardt på metalldørene med geværkolbene. Ingen svarer. Hjemmene virker forlatte.

Samtidig er lyden over blikktakene ikke til å ta feil av. Skuddene faller i et av Afrikas største slumområder.

– Ambulansene kjører forbi her hvert femte minutt, sier Alex Omondi til NRK.

Han står i utkanten av slummen og skuer mot sperringene. Kibera er nærmest stengt for innsyn lørdag. Journalister blir jaget bort av politi og soldater.

Alex Omondi i Kibera

Alex Omondi i Kibera.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Folk drepes her nå

Rester av brente bildekk i en øde gate i Kibera

Rester av brente bildekk i en øde gate i Kibera.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Rester av brente bildekk vitner om voldsomme protester. Det siste døgnet skal det også ha vært plyndring, opptøyer og sammenstøt mellom demonstranter og politi i Kibera.

Dette er et kjerneområde til opposisjonslederen Raila Odinga. Han avla selv sin stemme i Kibera under valget på tirsdag.

Fredag kveld ble det klart at han tapte presidentvalget for sin rival, Uhuru Kenyatta. Men Odinga hevder det har vært omfattende juks, og nekter å akseptere resultatet.

Lørdag gikk opposisjonen ut og gjentok at de ikke vil la seg kue. Raila Odinga selv har ikke gitt noen uttalelse etter valget som kan roe gemyttene.

Tilhengerne hans i Kibera mener han er frastjålet seieren i valget, nok en gang.

– Vi er lei av regjeringen til Uhuru. Folk drepes her nå. Livet et tøft, sier Rosemary Achieng.

FNs generalsekretær ber de politiske lederne i Kenya om å ta klar avstand fra vold.

Rosemarie Achieng i Kibera

REDD: Rosemary Achieng frykter hva som skjer de neste dagene i et av Afrikas største slumområder.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Våger ikke gå på toalettet

Tallene på hvor mange som er drept etter valget varierer. Ifølge en menneskerettighetsgruppe i Kenya er 24 personer skutt av politiet. De fleste drapene skal ha funnet sted i slumområder i hovedstaden.

Blant ofrene er ei 9-år gammel jente som ble skutt i slummen Mathare. En mann er også drept i havnebyen Kisumu ved Victoriasjøen.

Opposisjonen hevder at så mange som 100 mennesker er drept av sikkerhetsstyrkene, men dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Myndighetene sier situasjonen er rolig i størstedelen av landet, og anklager kriminelle for å utnytte den spente situasjonen til å plyndre og ødelegge folks eiendom.

I Kibera er alle butikkene stengt. Folk flest holder seg innendørs.

– Vi våger ikke engang gå til de offentlige toalettene. Du kan selv tenke deg hvor vanskelig det er for kvinner og barn her nå, sier Rosemary Ochieng.