Miliband ferdig som Labour-leder

I går trodde mange han ville bli Storbritannias neste statsminister. Men valget ble en gedigen skuffelse for Ed Miliband og Labour. I dag trakk han seg som leder.

Ed Miliband

Labour-leder Ed Miliband måtte innse nederlaget i natt.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Det har vært en veldig skuffende og vanskelig natt, innrømmet Labour-leder Ed Miliband etter valgnederlaget.

I ettermiddag bekreftet han at han trekker seg som partileder,

- Det er på tide at noen andre tar vare på dette partiets interesser. Storbritannia trenger et sterkt Labour som kan reise seg etter nederlaget, sa han i til stor appalus fra partifellene.

Overraskende svakt valgresultat

Labour ligger an til å få 230 seter i parlamentet. De konservative har sikret seg 326 seter og rent flertall. Dermed var statsministerdrømmen til Ed Miliband knust.

- Det er overraskende fordi meningsmålingene viste at Labour ville gjøre det mye bedre enn det de gjorde. Miliband var selv svært optimistisk så sent som i går. Jeg møtte ham forleden og han var ved godt mot, sier Lucy Manning, politisk reporter i BBC til NRK.

Lucy Manning

Lucy Manning er politisk reporter i BBC og har fulgt Milibands valgkamp tett.

Foto: Gry Blekastad Almås

- De trodde at de kom til å bli det nest største partiet og at de kanskje kunne danne regjering sammen med andre partier. Derfor er dagens resultat mye verre enn de hadde forventet, sier Manning.

Knust av SNP i Skottland

– Vi klarte ikke å gjøre det så bra som vi håpet i England og Wales. I Skottland har vi sett en nasjonalistisk bølge som fullstendig har overveldet oss, sa Miliband og refererte til det skotske nasjonalistpartiet SNP som stakk av med 56 av de 59 plassene fra Skottland.

Les også: Brakvalg for skotske nasjonalister

– De har lekket til høyre i England og venstre i Skottland, sier NRKs kommentator Annette Groth. Hun mener Miliband selv må ta mye av skylden for det skuffende valgresultatet.

Annette Groth

NRKs valgkommentator Annette Groth mener Miliband har fremstått som klønete

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

– Oppfattet som klønete

Ed Miliband har aldri vært noen populær partileder. Han vant striden med sin bror om å bli partileder og det er en ganske utbredt oppfatning at det var den gale broren som vant.

Groth tror at mange velgere valgte å gå for det trygge og kjente med David Cameron fremfor det ukjente og Ed Milliband.

– Han blir oppfattet som klønete og jeg tror at mange er redde for at statsmannen Ed Miliband rett og slett ikke finnes. Derfor har de ikke turt å stemme på ham, sier NRK-kommentatoren.

SISTE NYTT

Siste nytt