NRK Meny
Normal

Her må bilene stå på grunn av smog

Bileiere i Roma og Milano får ikke kjøre når de vil denne uka. Fram til onsdag er det innført strenge begrensninger.

Bilfritt i Milano

BILFRITT: En syklist har gatene i Milano nesten for seg selv. Til og med onsdag er det bilforbud mellom 10 og 16.

Foto: MARCO BERTORELLO / Afp

I Milano er det totalt kjøreforbud for biler og motorsykler mellom 10 og 16 til og med onsdag.

For at folk skal komme seg fram i denne perioden, er byens utleiesykler gratis resten av året. Enkeltbilletter på T-bane, buss og tog er gyldige hele dagen fram til 1. januar og koster 1,50 Euro.

Milano er en av Europas mest forurensede byer.

Innbyggerne i den norditalienske byen har opplevd begrensninger på biltrafikken flere ganger før, første gang i 2007. De som ikke overholder forbudet får bøter.

Mange dør av dårlig luft

Italia er det landet i Europa med flest dødsfall som kan knyttes til forurensning. I 2012 døde 84 000 mennesker som følge av dårlig luftkvalitet, ifølge EEA, European Environment Agency.

Det er en kombinasjon av tørr luft og uvanlig lite vind som har ført til at lufta er blitt så dårlig. Først når vinden tar seg opp og lufta sirkulerer, forsvinner smogen.

Smog kan føre til lungeskader og luftveissykdommer.

Også hovedstaden er rammet

I den italienske hovedstaden Roma får bare biler med nummerskilt som ender med partall kjøre i dag. I morgen er veiene tilgjengelige for dem som har bilnummer som slutter med oddetall. Også her gjelder restriksjonene til og med onsdag.

Hybridbiler og elbiler er unntatt kjøreforbudet.

Flere spanske byer har også innført tiltak for å få bukt med forurensningen. I Barcelonaområdet er fartsgrensen satt til 90 km/t. I Madrid har det vært forbud mot å parkere i sentrum ved flere anledninger de siste ukene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt