Migrantgruppe på vei til USA forsøkte å storme grenseport i Guatemala

En gruppe med tusener av migranter på vei fra Mellom-Amerika til USA, rev ned en grenseport ved overgangen mellom Guatemala og Mexico.

Politiet forsøker å stoppe tusenvis av migranter som stormer grenseport i Guatemala.

Politiet forsøker å stoppe tusenvis av migranter som stormer grenseport i Guatemala.

Gruppens størrelse anslås til rundt 3.000 personer. De hadde gått fra Honduras gjennom El Salvador og Guatemala, og var fredag kommet fram til grensen mellom Guatemala og Mexico.

Der rev migrantene ned en grenseport i Guatemala og stormet over ei bru mot Mexico, til tross for at Guatemala hadde stengt overgangen og beskyttet den med soldater og militærkjøretøy, melder nyhetsbyrået AP.

Der ble de møtt av mexicansk opprørspoliti, og det kom til sammenstøt mellom politiet og migrantene.

Om lag 50 migranter klarte å presse seg gjennom og ta seg over grensen til Mexico, mens politiet brukte pepperspray for å tvinge resten av migrantene til å trekke bakover. Politiet klarte deretter å stenge grenseporten igjen, som var blitt revet ned.

Flere hundre valgte å overnatte på brua, andre vendte tilbake til guatemalansk side av grensen før natten falt på.

MEXICO-GUATEMALA-HONDURAS-US-MIGRATION

VIL TIL USA: Migrantene som nå har kommet til grensen mellom Guatemala og Mexico håper på å nå grensen til USA.

Foto: PEDRO PARDO / AFP

Trump vil stenge grensen

USAs president Donald Trump har truet Mexico med å stenge grensen mellom de to nordamerikanske landene hvis mexicanske myndigheter ikke stanser migrantenes ferd. USAs utenriksminister Mike Pompeo ble fredag sendt til Mexico, der han hadde møter med den mexicanske utenriksministeren Luis Videgaray.

– Vi nærmer oss raskt krisetilstand med rekordstort antall migranter. Utenriksminister Videgaray og jeg har diskutert viktigheten av å stanse dem før de når USA, sa Pompeo på en pressekonferanse etter møtet.

Washington har også rettet advarsler til Guatemala, El Salvador og Honduras og uttalt at bistand vil bli kuttet dersom de tre landene ikke setter foten ned for migrantene.

Laster Twitter-innhold

Gruppen blir større og større

Det var fredag for en uke siden at rundt 160 mennesker la ut på den lange reisen mot USA fra byen San Pedro Sula i Honduras.

På litt over en uke har gruppa med migranter på vei nordover blitt mangedoblet. Rundt 3000 mennesker reiser nå sammen i en karavane. Drømmen deres er å komme til USA.

USA-IMMIGRATION/CARAVAN

MIGRANTER: Rundt 3.000 migranter fra Mellom-Amerika er på vei nordover til USA.

Foto: Edgard Garrido / Reuters

Landene i Mellom-Amerika som de rømmer fra, er et av de farligste områdene i verden. Ingen land har flere drap per innbygger enn El Salvador og Honduras på grunn av de svært voldelige gategjengene som kalles maras og narkosmuglere som kontrollerer mange områder.

Mange av migrantene har ikke med seg mye mer enn klærne de går i og noen få eiendeler i bager og sekker. Flere steder får de hjelp av lokale innbyggere som gir dem mat, vann og haik deler av veien.

– Økonomien i Honduras er grusom. Det finnes ikke noe der, sier 47 år gamle Jose Porfirio Orellana, som dyrker eikenøtter og bønner på en gård i Yoro-provinsen i Honduras.

MEXICO-GUATEMALA-HONDURAS-US-MIGRATION
Foto: PEDRO PARDO / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt