Hopp til innhold

USAs Haiti-utsending går av i protest

Sist søndag begynte USA å fly migranter tilbake til Haiti. Nå forsøker tusenvis å unngå deportasjon ved å flykte tilbake til Mexico. USAs spesialutsending kaller deportasjonene for inhumane.

Mexico US Border Migrants

Migranter fra Haiti på vei tilbake til Mexico fra USA. Her krysser de Rio Grande mellom Texas og Ciudad Acuña i Mexico. 21. september.

Foto: Fernando Llano / AP

Det siste de vil, er å bli sendt tilbake til Haiti. Mange av migrantene har vært underveis i flere år. Noen har bodd i Sør-Amerika før de nådde USA.

De siste ukene har tusenvis oppholdt seg i en midlertidig leir på amerikansk side under brua som krysser Rio Grande mellom Mexico og Texas.

Det skal ha vært rundt 13.000 migranter der på det meste, de fleste fra Haiti.

Da ryktene om deportasjoner med fly til Haiti begynte å spre seg, startet en uvanlig strøm, tilbake til Mexico over Rio Grande.

Der venter en ny, midlertidig leir i Ciucad Acuña.

En video av en ridende amerikansk grensevakt, som jakter på migranter fra Haiti, har skapt sterke reaksjoner i USA.

Torsdag opplyste amerikanske myndigheter at hester midlertidig ikke skal brukes i patruljering i grenseområdet.

Hendelsen skal granskes.

Kaos på flyplass i Haiti

Det oppstod kaos på flyplassen i Haitis hovedstad Port-au-Prince da fly med migranter landet tirsdag.

Eiendeler ble dumpet på rullebanen etter ankomst, og de deporterte måtte lete gjennom plastposer som lå strødd rundt for å finne tingene sine.

Haiti US Migrants Deported

Deporterte migranter forsøker å finne igjen eiendeler som bare er dumpet på rullebanen etter landing på Toussaint Louverture-flyplassen i Port-au-Prince 21. september.

Foto: Joseph Odelyn / AP

Noen forsøkte å komme seg om bord igjen i flyet som hadde fraktet dem fra USA. Besetningen skal ha klart å stenge dørene i tide, slik at ingen kom om bord.

The Washington Post snakket med flere deporterte migranter som ikke forstod at de ble deportert.

Enkelte av dem forlot Haiti som barn etter det store jordskjelvet i 2010. De snakker i dag spansk, ikke haitisk kreolsk, som er en blanding av fransk og flere vestafrikanske språk.

Haiti US Migrants Deported

En deportert migrant forsøker å gå om bord på flyet som har fløyet ham ut fra USA. Toussaint Louverture-flyplassen i Port-au-Prince 21. september.

Foto: Joseph Odelyn / AP

USAs Haiti-utsending går av i protest

Det er sterke reaksjoner på deportasjonene.

Torsdag trakk USAs spesialutsending til Haiti, Daniel Foote, seg fra stillingen i protest mot massedeporteringen.

– Jeg vil ikke ha noe å gjøre med USAs inhumane og kontraproduktive beslutning om å deportere tusener av haitiske flyktninger og illegale migranter til Haiti, sier Daniel Foote i sitt oppsigelsesbrev.

Daniel Foote

Daniel Foote går av som USAs spesialutsending til Haiti. Han mener deporteringen av haitiske migranter tilbake til hjemlandet er hensynsløs.

Foto: Drew Angerer / AFP

Foote, som tidligere har vært ambassadør i Zambia, ble utnevnt til stillingen for to måneder siden etter drapet på president Jovenel Moïse i juli.

Han har tidligere uttrykt frustrasjon over USAs trege håndtering av den kritiske situasjonen i Haiti. Han viser blant annet til hvordan væpnede gjenger har så stor makt at amerikanere må holde seg innendørs.

– Vår politiske tilnærming til Haiti er dypt mangelfull, og mine anbefalinger er ignorert eller avvist, når de ikke er blitt redigert for å framstå annerledes enn jeg skrev, skriver han i brevet.

Talsperson Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet sier at Foote deltok i diskusjoner på høyt politisk nivå om Haiti og at påstandene hans ikke stemmer.

– At han sier at forslagene hans ble ignorert er rett og slett feil, sier Price til nyhetsbyrået AFP.

FN er bekymret

FN er også svært bekymret over de pågående deportasjonene.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, er det ikke i tråd med internasjonale normer når store grupper utvises uten individuell prøving av beskyttelsesbehov.

Mexico US Border Migrants

Patruljebilder fra Departementet for innenriks sikkerhet i USA vokter bredden av Rio Grande for å hindre at flere migranter tar seg inn fra Mexico. 22. september.

Foto: Julio Cortez / AP

I en uttalelse sier han ifølge AFP at det muligens kan sidestilles med å returnere asylsøkere til områder der de står i fare for å bli forfulgt. Det er i så fall i strid med folkeretten.

Biden-administrasjonen snudde

Så sent som i mai ga Biden-administrasjonen midlertidig opphold til titusenvis av migranter fra Haiti.

Begrunnelsen var «alvorlige sikkerhetsproblemer, sosial uro, økning i brudd på menneskerettighetene, lammende fattigdom og mangel på grunnleggende ressurser.»

Situasjonen har bare blitt verre siden da. I juli ble presidenten brutalt myrdet og i august opplevde de et nytt jordskjelv. Væpnede gjenger har tatt kontroll over viktige veier og hele nabolag.

Likevel har administrasjonen snudd.

Amerikansk grensevakt forsøker å stanse en haitisk migrant

Bildet av en ridende amerikansk grensevakt som jakter på migranter fra Haiti med en pisk-lignende reim fra hesteryggen har vakt oppsikt. USAs minister for innenlands sikkerhet Alejandro Mayorkas ble «forferdet». Det er satt i gang gransking av hendelsen.

Foto: Paul Ratje / AFP

– Disse flygingene vil fortsette på regulær basis, skriver Departementet for innenlandsk sikkerhet i en e-post til The Washington Post.

I dag er det ventet opp til sju fly med deporterte migranter til flyplassen i Port-au-Prince.

Søker asyl i Mexico

Alexander Ovil er en haitisk advokat bosatt i Mexico City.

– Mange kommer til å forlate områdene i nord og komme hit på leting etter nye muligheter, sier Ovil.

Mexico US Border Migrant Camp

Migranter fra Haiti spiller fotball i en improvisert flyktningleir i Ciudad Acuña, nord i Mexico, 22. september.

Foto: Fernando Llano / AP

Men fortsatt kommer det også strømmer av migranter sørfra. Mange av dem kommer med buss fra en by nær grensa til Guatemala.

Det er ganske vanlig å ha bodd noen år i Chile før de drar nordover, forteller advokaten til nyhetsbyrået AP.

– Akkurat nå er Haiti veldig dårlig. Jeg vil bo her i Mexico, sier Obenson Limó. Han er en av mange.

SISTE NYTT

Siste nytt