Migranter får gå i land i Italia

Italia vil la de 180 migrantene om bord «Ocean Viking» gå i land på Sicilia, melder AFP.

Ocean viking

Ocean Viking håper på å legge til havn i Italia.

Foto: Flavio Gasperini / Flavio Gasperini

– Jeg kan bekrefte at de har fått tillatelse til å gå over til Moby Zaza, trolig i løpet av mandag morgen, sier talsperson Dino Martirano i det italienske innenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

SOS Méditerranée bekrefter dette på Twitter, og skriver at den unødvendige forsinkelsen av landstigningen har satt liv i fare.

– Vi har fått beskjed om å seile til Empedocle og ta kontakt med havnemyndighetene når vi kommer frem for videre instrukser, sier Trym Jacobsen i Hoyland Offshore.

Den eneste beskjeden skipet har fått er å seile inn i italiensk farvann, noe de er i gang med.

Stor lettelse

– Vi har ikke fått bekreftet at migrantene får gå i land, men det er naturlig å tro at det er det som kommer til å skje, sier Jacobsen.

De første migrantene ble plukket opp 25 juni og har ventet lenge på å få gå i land.

– Det er en stor lettelse for de om bord. De tolker det som at løsningen ligger her nå og at er tilfellet, sier Jacobsen.

Den italienske avisen La Repubblica melder at migrantene skal overføres til karanteneskipet «Moby Zaza» på mandag.

«Moby Zaza» huser også andre migranter i karantene. For 200 av dem er karantenetiden over på søndag, og skipet skal da tømmes, skriver avisen.

Dårlige psykologiske forhold

Italienske helsepersonell har vært om bord skipet for å teste alle 180 migranter for koronaviruset.

Migranter blir testet for koronaviruset

Italienske helsepersonell om bord Ocean Viking tester migranter for koronaviruset.

Foto: Laurence Bondard / SOS MEDITERRANEE

Lørdag ble det sendt et italiensk helseteam om bord i «Ocean Viking» som foretok en helseinspeksjon blant migrantene.

Tilbakemeldingen fra helseteamet er at de fysiske forholdene om bord er gode. Verre er det med de psykologiske forholdene, som er vanskelig.

Laster Twitter-innhold

Skipet ble stoppet omtrent 16 mil utenfor kysten av Sicilia. Det er fortsatt unntakstilstand på skipet.

Livredde for retur

Hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée har vært bekymret for at situasjonen kan eskalere på nytt, om ikke de får legge til havn.

– Mannskapet er helt utslitt, og dette har vært en påkjenning for alle involverte, sa Julia Schaefermeyer fra SOS Méditerranée til NTB lørdag.

Legen fra det italienske helseteamet som var om bord fortalte havnemyndighetene at folk er livredde for å bli sendt tilbake til Libya, skriver Repubblica.

Skipet har vært ute til havs i over en uke fordi Italia truer med å beslaglegge skipet dersom det legger til kai.

Erklærte nødssituasjon

«Ocean Viking» har den siste uka plukket opp 180 mennesker fra to båter som drev rundt i Middelhavet, opplyser SOS Méditerranée. Organisasjonen bruker skipet til å redde migranter.

Fredag erklærte mannskapet på skipet en nødssituasjon, etter at det hadde vært seks selvmordsforsøk i løpet av 24 timer. Skipet har bedt om å legge til land seks ganger i Italia og på Malta, men er blitt avvist.

Her blir migrantene plukket opp av «Ocean Viking» på tirsdag. Nå er situasjonen desperat om bord på skipet.

Selvmordsforsøk

– Mannskapet og hjelpearbeiderne jobber for øyeblikket med å hjelpe migrantene på dekk, og roe ned situasjonen, sa Penard fredag.

Tidligere ble det kommunisert at mannskapet var sendt under dekk. Det stemte ikke.

Årsaken til uroen skal være at det over tid har oppstått en svært spent situasjon med en gruppe på 44 migranter. Ifølge Penard sliter flere av dem psykisk.

– De har opplevd forferdelige ting i Libya, og nå en forferdelig reise til sjøs. Etter at flere har forsøkt å ta sitt eget liv, ba kapteinen om medisinsk evakuering, fortalte Penard.

Mannskap og migranter om bord på Ocean Viking

Båten blir brukt av hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée for å plukke opp migranter i Middelhavet.

Foto: Flavio Gasperini / AP

Får ikke komme i land

Siden koronautbruddet har både Italia og Malta stengt sine havner for skip med flyktninger og migranter som blir reddet til sjøs.

Skipet plukket forrige torsdag opp mennesker fra en trebåt rundt 100 kilometer fra den italienske øya Lampedusa. Om bord på skipet målte mannskapet feberen på de nye passasjerene og ga dem munnbind. En hadde feber, og vedkommende ble satt i karantene for sikkerhets skyld, ifølge AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt