Midlertidig budsjettavtale formelt godkjent i USA

USAs president Donald Trump har signert den midlertidige budsjettavtale etter et kompromiss i Kongressen. Dermed er avtalen formelt godkjent og offentlige kontorer kan åpne igjen.

Trump

BUDSJETTKOMPROMISS: Den midlertidige budsjettavtalen er formelt godkjent USAs president Donald Trump i natt signerte den. Det skjedde kort tid etter at avtalene ble godkjent i begge de to kamrene i Kongressen.

Foto: Evan Vucci / AP

Etter først å ha blitt godkjent i Senatet og Representantenes hus i Kongressen kunne president Donald Trump omsider signere budsjettavtalen som sikrer finansieringen av offentlige etater og kontorer i USA, men bare frem til 8. februar.

I en Twitter-melding tirsdag kaller Trump avtalen for en stor seier for republikanerne.

Laster Twitter-innhold

Flere hundre tusen statsansatte i USA, har måttet bli hjemme uten lønn, som følge av at Senatet ikke klarte å bli enige om en midlertidig forlengelse av det nåværende statsbudsjettet.

– Om få timer vil statsapparatet gjenåpne, sa demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, i en tale før avstemningen mandag kveld.

Chuck Schumer

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, sa på vei til mandagens avstemning at Demokratene stiller seg bak den nye budsjettavtalen.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Konflikten til budsjettkrisen har blant annet handlet om innvandringspolitikk. Partiene har vært uenige om hva som skal skje med de 800.000 barna til de ulovlige innvandrere som kom til USA for mange år siden.

Selv om de to partiene er enige om en midlertidig finansieringsplan, gjenstår det ennå å bli enige om statsbudsjettet for 2018.

Kompromiss

Det var nødvendig med minst 60 stemmer for å få avtalen vedtatt. Republikanerne, som har ett sete mer enn Demokratene i Senatet, var derfor avhengige av å få med seg flere demokrater.

Schumer sa like før avstemningen at hans parti ville gå med på å sikre flertall for et midlertidig budsjett. Uttalelsen kom etter at Republikanernes leder i Senatet, Mitch McDonnell, kom Schumer i møte på et kompromiss om å jobbe sammen for å finne en løsning for anslagsvis 700.000 innvandrere som kom til USA som barn.

Mitch McConnell

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, ga tommel opp etter at det ble gitt grønt lys for å gjenåpne avstemningen over ny midlertidig budsjettavtale mandag

Foto: J. Scott Applewhite / AP

President Donald Trump roser Demokratene for «å ha tatt til fornuften» og gått med på budsjettenighet i Senatet. Trump sier samtidig at han er åpen for en avtale som omfatter innvandrere, om bare «den er bra for landet vårt».

Beskyldningene haglet

Budsjettkrisen har skygget over Trumps ettårsfeiring som president. Partene brukte helgen til å hakke løs på hverandre og utveksle beskyldninger om hvem som var minst innstilt på kompromiss. Sent søndag kveld lovet McConnell, at han vil se nærmere på demokratiske kjernesaker.

For at Demokratene skulle stemme for den midlertidige forlengelsen av finansieringen, fikk de forsikringer om at Senatet snart skal ta opp saken til de unge innvandrerne og andre viktige budsjettspørsmål.

Sist offentlig sektor ble stengt ned, var under Barack Obama i 2013. Den gang ble rundt 800.000 offentlig ansatte midlertidig permittert. Siden 1990 er det skjedd fire ganger at partiene ikke har klart å enes om et budsjett innen fristen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt