Michelle Obama snakker ut om «sårene» fra tiden i Det hvite hus

Tidligere førstedame Michelle Obama letter for første gang på sløret og snakker ut om hetsen som såret henne dypest.

TogetHER with The Women's Foundation of Colorado and Former First Lady Michelle Obama

I SAMTALE: Michelle Obama ble intervjuet av Lauren Y. Casteel, som leder Kvinneforeningen i Colorado, i delstatshovedstaden Denver tirsdag kveld.

Foto: Jason Bahr / AFP

Michelle Obama var den første svarte presidentfruen. Hun opplevde at å knuse dette glasstaket, også medførte et regn av «skarpe glasskår» haglet ned over henne.

Denne uken satt foran 8500 tilhørere i en kjempehall i Denver i Colorado, og åpnet for første gang opp om sine erfaringer med rasisme under de åtte årene hun tilbrakte i Det hvite hus.

– Det som såret meg mest, var nettopp de kommentarene som var ment å såre, sa hun, og viste til kommentarene som gikk på hudfarge, ifølge Denver Post.

Obama henviste blant annet til kommentarer om kroppen hennes, og den tidligere omtalte hendelsen der hun ble kalt «en ape i høye hæler».

– Det å vite at etter å ha jobbet virkelig hardt for dette landet i åtte år så er det fremdeles folk som ikke anerkjenner meg på grunn av hudfargen min, utdypet Obama.

Michelle og Barack Obama har holdt en lav profil etter at Donald Trump overtok presidentjobben i januar. For Michelle Obama var dette hennes første offentlige opptreden siden Melania Trump tok over jobben hennes.

– Blør hver eneste dag

Obama fortalte at hun vil være åpen om at angrepene såret henne, fordi hun mener noe annet vil være å la avsenderne slippe unna.

– Vi lever med små sår, og vi blør hver eneste dag. Men vi holdes oss oppreist, sa hun.

Gjennom tiden i Det hvite hus opplevde Michelle Obama en rekke ganger at hun ble offer for rasistiske utspill, både fra vanlige folk, fra politikere og medier.

TV-kanalen Fox News har for eksempel omtalt henne som Barack Obamas «baby mama» og hun har blitt kalt «gorillafjes» av en ordfører i delstaten Washington.

Vil ikke stille til valg

Samtalen fant sted i anledning 30-årsjubileet til kvinneforeningen i Colorado, og ifølge Denver Post snakket Michelle Obama om en rekke av de spørsmålene hun var mest opptatt av som førstedame: utdanning for jenter, helse og ernæring.

Ifølge kvinneforeningens hjemmeside snakket hun også om at kvinner må våge å anerkjenne sine styrker og søke støtte i fellesskapet.

– Jeg er en sterk kvinne på grunn av andre sterke kvinner. Du er ikke en mor alene, du er ikke en besteforelder alene, du strever ikke alene. Du finner ditt fellesskap.

Obama gjentok på ny at hun ikke kommer til å stille til valg som presidentkandidat, selv om hun har fått mange oppfordringer, ikke minst etter hennes støttetale for Hillary Clinton i fjor.

Etter arrangementet i Denver har den tidligere førstedamen fått mye støtte på sosiale medier.

SISTE NYTT

Siste nytt