MI5: 23.000 jihadister i Storbritannia

Den britiske etterretningstjenesten MI5 har bare kapasitet til å overvåke 3.000 av gangen, skriver The Times.

Væpnet politi patruljerer på Wembley t-banestasjon i forkant av FA-cupfinalen mellom

STRENGT VAKTHOLD: Væpnet politi patruljerer på Wembley T-banestasjon i forkant av FA-cupfinalen mellom Arsenal og Chelsea.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Flere varslet myndighetene om Salman Abedi. Likevel klarte 22-åringen å ta livet av minst 22 mennesker i Manchester Arena. Mange av dem var barn.

Hvordan var det mulig at en person som hadde vært under overvåkning kunne gjennomføre terroren?

Nå avslører den britiske etterretningstjenesten MI5 omfanget av potensielle terrorister. Ifølge britiske medier opplyser MI5 at de har en database med 23.000 ekstremistiske jihadister som lever i Storbritannia.

Laster Twitter-innhold

Storbritannias sikkerhetsminister Ben Wallace sier til The Times at databasen illustrerer omfanget av terrortrusselen.

– Tallene viser omfanget av utfordringen med terrorisme i det 21. århundret. Aldri har det vært viktigere å investere i etterretningsarbeid, sier Wallace.

Bakgrunnen for tallene

Om lag 3.000 personer fra den totale gruppen vurderes å utgjøre en trussel, og er under utredning eller aktiv overvåking i 500 operasjoner som drives av politiet og etterretningstjenesten.

De 20.000 andre har tidligere vært under etterforskning, og er vurdert til å ha utgjøre en «restrisiko».

De to terroristerne som har slått i Storbritannia i år – Manchester-bomberen Salman Abedi og Westminster-terroristen Khalid Masood – var i gruppen av personer med en «restrisiko». Det vil si at de ikke var under overvåkning.

Kan følge med på 3.000 personer

Den britiske etterretningstjenesten MI5 har bare mulighet til å etterforske om lag 3.000 personer av gangen, skriver The Times.

Folk blir lagt til og fjernet fra gruppen av mistenkte under etterforskning («live» suspects) avhengig av trusselen de utgjør.

Når en undersøkelse er avsluttet, legges personen inn i en stadig voksende gruppe av personer med lavere risiko.

Kilder sier til avisen at gruppen av personer som har vært under etterforskning har økt med 20.000 siden 2001, da angrepet mot World Trade Center ble starten på krigen mot terror.

Laster Twitter-innhold

Faren er at etterretningstjenesten ikke klarer å fange opp personer som vender tilbake til ekstremisme.

Terroristene som har angrepet Storbritannia i år, er nemlig ikke de eneste som har stått på etterretningstjenestens lister.

Mennene som drepte Lee Rigby i 2013 hadde vært kjent for etterretningstjenesten, men falt nedover på prioriteringslisten.

Væpnet politi utenfor Wembley foran FA-cupfinalen

STORT ARRANGEMENT: FA-cupfinalen mellom Arsenal og Chelsea på Wembley er det første store arrangementet etter terroren i Manchester.

Foto: Tim Ireland / AP

– Forlater ikke ideologien

– Tallene er foruroligende, men ikke overraskende. For mange vil ikke den jihadistiske ideologien glemmes, den er dypt forankret, sier Raffaello Pantucci, direktør for internasjonale sikkerhetsstudier ved Royal United Services Institute.

Anthony Glees, leder av sikkerhets- og etterretningsstudier ved University of Buckingham, mener tallene er skremmende.

– Vi må doble størrelsen på MI5, som vi gjorde under andre verdenskrig, og utvide antall etterretningsoffiserer med flere tusen. Vi kan ikke fortsette som om dette ikke skjedde, sier Glees.

18.000 i Belgia

Terrorekspert Magnus Ranstorp

TERRORFORSKER: Magnus Ranstorp påpeker at rundt 500 personer er dømt for terrorrelaterte forbrytelser i Storbritannia de siste 15 årene.

Foto: Victor Lundberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Ifølge den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp er situasjonen enda mer alvorlig i andre europeiske land. Belgia har en liste med 18.000 jihadister, og i Frankrike er tallet 17.000.

Ranstorp, som er forsker ved Försvarshögskolan i Stockholm, har ledet et nettverk av forskere som gir EU råd i saker om terror og islamistisk radikalisering.

Han sier tallene fra Storbritannia viser at etterretningstjenesten hver dag må gjøre tøffe prioriteringer.

– Den britiske etterretningen er dyktig, og det er veldig mange terrorplaner de avverger, men de kan ikke garantere noe, sier Ranstorp til NRK.

500 terrordømt

Han påpeker at 500 personer er dømt for terrorrelaterte forbrytelser i Storbritannia de siste 15 år.

– Men det er ikke alle som har fått lange straffer. 300–400 av dem er allerede ute igjen. Det betyr at man må jobbe forebyggende med denne gruppen, sier han.

– Hva vet vi om antall ekstremister i Norge og Sverige?

– Jeg vil si at Syria-farerne er et bra barometer. Der vet vi at rundt 300 har reist fra Sverige og cirka 80 fra Norge.

Ifølge Ranstorp har 850 personer reist fra Storbritannia til Syria, og at rundt halvparten er kommet tilbake.

– Risikoen for å bli rammet av terror er lav, men 23.000 jihadister i Storbritannia er et høyt tall. Hvordan bør vi se på det?

– I hele Europa er det fem attentat eller attentatforsøk i måneden. Det betyr at risikoen for at de skal velge ut akkurat det stedet der du er liten, sier Ranstorp.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt