Hopp til innhold

Mexicos president: – Vi har lidd gjennom krigen mot narkotika

Mexicos president varsler ny narkotikapolitikk, og foreslår legalisering av marihuana til flere formål. – Kriminalisering er ikke løsningen, sier Enrique Peña Nieto.

Mexicos president varsler ny narkotikapolitikk

SNUR: Mexicos president Enrique Pena Nieto har tidligere vært skeptisk til legalisering av marihuana, men åpner nå for en ny narkotikapolitikk som delvis legaliserer stoffet.

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

Presidentens forslag blir sett på som en viktig politisk dreining i kampen mot landets ekstremt voldelige narkotikakrig.

Peña Nieto har lenge vært motstander av legalisering, men varsler nå en helt ny retning for landets narkotikapolitikk, skriver BBC.

Torsdag kunngjorde han regjeringens planer om legalisering.

For to uker siden forsvant 43 studenter fra byen Iguala, sør for Mexico City. Nå rulles en rystende historie opp om tette bånd mellom myndigheter og narkotikakarteller.

VIDEO: Demonstranter raser mot politiet etter at 43 studenter ble kidnappet og overlevert til et narkokartell. Politiet skal ha blitt bestukket av bandene.

– Landet vårt har lidd under krigen mot narkotika i 40 år. Meksikanere vet alt for godt hvordan politikken har sviktet på dette feltet. Vi har ikke klart å nedkjempe narkokrigen, sa presidenten.

Over 100.000 har blitt drept i narkokrigen

Demonstranter har lenge krevd at mexicanske myndigheter må endre sin strategi i kampen mot landets narkotikabander.

I 2006 erklærte den nyvalgte presidenten Felipe Calderón krig mot narkotikakartellene ved å sende tusenvis av soldater for å pågripe hovedmennene.

Narkokrigen i Mexico

KREVER LIV: Over 100.000 mennesker har blitt drept i narkokrigen myndighetene har ført mot kriminelle karteller. Her er 14 av de anholdte personene etter et massedrap i 2011.

Foto: PGR / Afp

Den gang sa den daværende presidenten nei til å legalisere narkotika.

Det fungerte dårlig. Tidligere utenriksminister Jorge Castañeda var blant kritikerne som mente krigen mot kartellene var en fiasko som bare førte til enorm lidelse for mexicanerne.

– Før ble Mexico sett på som landet i Latin-Amerika med størst mulighet til å bli et utviklet land, men nå er det et land der store regioner og institusjoner kontrolleres av de mektigste kriminelle på kloden, sa Castañeda den gang.

Siden har over 100.000 mennesker mistet livet i kampen mot narkobaronene. I tillegg har myndighetens militære kamper også utfordret institusjonenes troverdighet. Både politi, dommere og guvernører har blitt bestukket av de brutale bandene.

Joaquin "El Chapo" Guzman

NARKOBARON: «El Chapo» rømte fra fengeselet og rundlurt myndighetene i Mexico. Han er tilknyttet Sinaloa-kartellet, som smugler store mengder kokain, marihuana og metamfetamin.

Foto: Eduardo Verdugo / Ap
Joaquin "El Chapo" Guzman

PÅGREPET: Politiet har flere ganger pågrepet Joaquin 'El Chapo' Guzman, som regnes for å være en av de mektigste narkobaronene i Mexico.

Foto: YURI CORTEZ / Afp

– Kriminalisering gjør vondt verre

Nå vil Enrique Peña Nieto reformere rusmiddelbrukens retningslinjer. Det åpnes opp for en utvidelse av dagens lovverk, men blir ikke en fulllstendig legalisering.

På pressekonferansen torsdag kveld varslet han endringer i lovverket. Mengden marihuana en person kan bære utvides fra fem til 28 gram.

I tillegg åpnes det opp for bruk av mariuhana i medisinsk sammenheng.

– Kriminalisering er ikke løsningen. Vi må ikke straffe de kriminelle, men tilby dem konstruktive alternativer og muligheter, sa presidenten.

Narkotika opp i flammar

FULL FYR: Soldater brenner flere tonn med beslaglagt marihuana, kokain og heroin.

Foto: Guillermo Arias / Ap
Politimenn drept i Mexico

DRAMATISK: Flere politimenn mistet livet under en narkoaksjon i Mexico i 2010.

Foto: Jesus Alcazar / Afp

Dermed føyer landet seg inn i rekken av land som delvis eller helt har legalisert Mariuhana. Bare i USA har 23 delstater legalisert stoffet medisinsk. En studie fra 2015 viser at mye av kriminaliteten forsvinner når et land legaliserer marihuana.

Peña Nieto håper verden følger etter.

– Heldigvis ser vi en ny konsensus globalt, der narkotikapolitikken reformeres i stadig flere land, og der man skjønner at straffeforfølgelse ikke løser alle utfordringene rundt rusmiddelet, sier han.

Samtidig understreker han at bruken av mariuhana likevel bør bli sett på som et folkehelseproblem.

SISTE NYTT

Siste nytt