Mexicos President: – «El Chapo» utleveres så raskt som mulig

Mexicos president sier fredag at hans regjering jobber på spreng med å utlevere Joaquín «El Chapo» Guzmán til USA.

Joaquin "El Chapo" Guzman
Foto: Eduardo Verdugo / Ap

President Enrique Peña Nieto kom med uttalelsene da han ble spurt om den beryktede narkobaronen under Verdens økonomiske forum som blir holdt i Davos i Sveits i disse dager, skriver CNN.

– Det er åpenbart en lang prosess som vi må gjennom som involverer rettsvesenet i vårt land, men oppgaven som justisdepartementet har fått er å få fart på dette arbeidet og utlevere denne farlige forbryteren så raskt som mulig, sa Peña Nieto.

Ydmykende flukt

USA var rask med å begjære ham utlevert etter pågripelsen, og mexicanske myndigheter har lovet å etterkomme begjæringen.

Mexicos president snakket også om den store ydmykelsen «El Chapo»s flukt fra fengselet 11. juli i fjor påførte hans regjering.

Da forsvant narkobaronen fra høysikkerhetsfengselet Altiplano i Almoloya de Juàrez, gjennom et hull i gulvet i dusjen. Det var den eneste kvadratmeteren av cella som ikke var under konstant videoovervåking.

Artikkelen fortsetter under bildet

 Mexicos president Enrique Pena Nieto

Mexicos president Enrique Pena Nieto.

Foto: HANDOUT / Reuters

Deretter å flyktet han på en skinnegående motorsykkel gjennom en halvannen kilometer lang tunnel bygd av gode hjelpere.

– For regjeringen var det uten tvil et vanskelig og anspent øyeblikk da han klarte å rømme fra fengselet. Men det viktigste er at vi klarte å pågripe ham igjen. Den mest ettersøkte forbryteren i Mexico, en av de mest ettersøkte i verden, ble pågrepet takket være etterretningsarbeid og hardt arbeid fra de offentlige sikkerhetsstyrkene i vårt land, sa han.

– Kan ikke utleveres

I mellomtiden forsøker Guzmans advokater å hindre en utlevering så godt de kan.

– I tråd med grunnloven verken kan eller bør han utleveres til et fremmed land. Hvorfor? Fordi han er mexicaner, og Mexico har kloke lover og en rettferdig grunnlov, og det er full tiltro til fengselsmyndighetene, sa forsvarer Juan Pablo Badillo til TV-kanalen Milenio kort tid etter El Chapos pågripelse.

Men så langt har domstolene i Mexico avvist alle forsøk på å stanse utleveringen.

58 år gamle Guzman har i en årrekke ledet det såkalte Sinaloa-kartellet, som har smuglet store mengder kokain, marihuana og metamfetamin til USA.

Formuen hans er anslått til 8 milliarder kroner, og for mange mexicanere regnes han som en helt.

Den 8. januar ble narkokongen pågrepet i en storaksjon i Los Mochis i Sinaloa, angivelig etter at politiet kom på sporet av ham som følge et intervju han ga til Hollywood-stjernen Sean Penn og tidsskriftet Rolling Stone.

SISTE NYTT

Siste nytt