Hopp til innhold

Sikkerhetsvakter etterforskes for drap – låste ikke opp da det brant

Mexicos sikkerhetsminister er klar i sin sak: Det er en alvorlig forbrytelse å ikke låse opp dører slik at folk brenner inne. Videoen fra mottakssenteret i grensebyen Ciudad Juárez ryster landet.

Bilder fra overvåkingskameraene viser tre uniformerte vakter som ser flammer og røyk som velter ut fra en celle. Ingen av dem prøver å låse opp dørene og få ut migrantene. I stedet går de sin vei.

Nå har meksikansk myndigheter bestemt at dødsbrannen skal etterforskes som drap. Det opplyser sikkerhetsminister Rosa Icela Rodriguez på en pressekonferanse.

Til sammen åtte personer er identifisert og har status som mistenkte.

Fem av dem er sikkerhetsvakter fra et privat vaktselskap, to er politimenn og en er statsansatt immigrasjonsmedarbeider.

– Ingen av de myndighetsansatte eller de private sikkerhetsvaktene gjorde noe for å åpne dørene for migrantene som var innelåst, sa påtaleansvarlig Sara Irene Herrerias på pressekonferansen til Rodriguez.

Sikkerhetsminister Rodriguez kaller det en alvorlig forbrytelse at dørene ikke ble åpnet.

En kvinne fra Venezuela ser på bilder av to som skal ha dødd i brannen på mottakssenteret for migranter i Ciudad Juarez.

En kvinne fra Venezuela ser på bilder av to som skal ha dødd i brannen på mottakssenteret for migranter i Ciudad Juárez.

Foto: HERIKA MARTINEZ / AFP

Satte fyr på madrasser

39 personer omkom i brannen. 27 andre pådro seg til dels alvorlige brannskader.

Alle er menn og kommer fra Guatemala, Honduras, Venezuela og El Salvador.

Kvinnene ved mottakssenteret var plassert i en annen del ved senteret og ble evakuert.

En av dem som overlevde brannen forteller til nyhetsbyrået Reuters at alle dørene til mennenes celler ble holdt lås selv om brannen og røyken spredde seg.

Det var ikke før brannmannskapene kom at celledørene ble låst opp.

Det er fremdeles uklart hvor lang tid som gikk fra brannen brøt ut til dørene ble åpnet, men det kan dreie seg om 35 minutter.

Etterforskerne har fått i oppgave å finne ut hvem som hadde tilgang til nøkkelen til cellene. De skal også undersøke om det fantes evakueringsplaner, om det fantes måter å bryte opp dørene på og om de private sikkerhetsvaktene hadde fått tilstrekkelig nok opplæring.

– Det ser ut som vaktene ikke er opplært til å håndtere kriser, sa Rodriguez.

Migranter i kø på grensen mellom Mexico og USA ved grensepasseringen i Ciudad Juarez. Bildet er tatt 29. mars, to dager etter dødsbrannen ved et mottakssenter.

Migranter i kø på grensen mellom Mexico og USA ved grensepasseringen i Ciudad Juárez. Bildet er tatt 29. mars, to dager etter dødsbrannen.

Foto: GUILLERMO ARIAS / AFP

Tente på madrasser

Mottakssenteret ligger i den meksikanske grensebyen Ciudad Juárez.

De siste månedene har flere hundre migranter kommet til Ciudad Juárez, med håp om å komme videre til USA.

Fra Ciudad Juárez er det kun tre kilometer til den amerikanske byen El Paso i Texas.

Brannen skal ha startet ved at en gruppe satte fyr på madrasser i protest mot å bli sendt tilbake til hjemlandet.

– De la madrasser ved dørene til leiren og tente på dem i protest. De så ikke for seg at det ville forårsake denne grusomme tragedien, sa president Andrés Manuel López Obrador på tirsdag.

Han lovet at etterforskningen skal få frem alle detaljer om det som skjedde og at ingenting vil bli holdt skjult.

Ingen av de mistenkte er pågrepet, men påtalemyndigheten opplyser at minst fire arrestordre kommer til å bli utstedt innen kort tid.

Les også: Her ender migrantenes drøm om USA – rett ved grensa

De to jentene fra El Salvador ønsker å bli leger
De to jentene fra El Salvador ønsker å bli leger

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt