Hopp til innhold

– Vi skal ikke tilbake til fortiden

Et løfte om en økonomisk vekst på hele seks prosent og en ny strategi i den blodige krigen mot narkobandene brakte Enrique Peña Nieto og det beryktede revolusjonspartiet tilbake til makten i Mexico.

Enrique Pena Nieto og Angelica Rivera

Ekteparet Enrique Peña Nieto og Angelica Rivera da seieren var klar i natt. Rivera er stjernen i den populære TV- såpen «Destillert kjærlighet» og har vært sentral i hans valgkampanje.

Foto: TOMAS BRAVO / Reuters

Den kommende presidentens parti PRI holdt i over 70 år makten Mexico i et jerngrep, og var beryktet for maktmisbruk, valgfusk og korrupsjon.

- Et Mexico vi fortjener

Men nå er det andre tider, forsikret den nyvalgte presidenten i sin seierstale i natt:

– Vi tilhører en ny generasjon. Vi skal ikke tilbake til fortiden. Det er på tide å bevege oss fra det vi er i dag, til et Mexico vi fortjener og som vi kan bli - der hver mexicaner skriver sin egen suksesshistorie, lovet Nieto.

Han takket alle som stemte på ham, og hele Mexico:

– I dag har Mexicos innbyggere talt, og de har talt med en tydelig klarhet når de har stemt for en endring til en ny kurs, sa Nieto til sine tilhengere da seieren var åpenbar i dag.

Den nyvalgte presidenten forsikret også at hans regjering vil være «moderne, ansvarlig og åpen for kritikk».

Hovedmotstander gir seg ikke

Den foreløpige «hurtig-opptellingen» fra presidentvalget gir 45 år gamle Nieto rundt 38 prosent av stemmene. På forhånd viste meningsmålingene rundt 35 prosent, men underveis i valgkampen har han også fått over 50 prosent oppslutning på målingene.

Ender han på 38 prosent, slår han nestemann, det sentrale venstrepartiets Andres Manuel Lopez Obrador, med rundt 7 prosentpoeng. Regjeringspartiets kandidat Josefina Vazques ender på rundt 24 prosent.

Lopez Obrador ville sent i går kveld ikke innrømme nederlaget. Han lå da an til å få 31 prosent av stemmene, men vil vente med å si noe til alt er telt opp og domstolene har godkjent valget.

Da Lopez Obrador tapte valget mot dagens president Felipe Calderon i 2006, fikk han med seg flere hundre tusen av Mexico bys innbyggere ut i gatene i protest og lammet all trafikk.

Studentene tror ham ikke

Denne gangen er det studentene som har truet med demonstrasjoner og bråk hvis Nieto vant presidentvalget. Under oppkjøringen til valgdagen har de gjennomført en serie med anti-Nieto-marsjer.

Studentene i bevegelsen «Yo Soy (Jeg er) 132» krever blant annet en demokratisering av mediene og sosiale reformer.

De hevder at partiet hans ikke har endret seg siden de sist hadde makten - og misbrukte den - for 12 år siden.

De beskylder ham for å ha kjøpt seg positiv omtale fra de største kringkastingsselskapene, og mener at hans kontroll over den største TV-stasjonen i landet, som dekker 70 prosent av innbyggerne, er bevis på det samme maktmisbruket.

MEXICO: Studentprotest i Mexico by

En av studentprotestene mot Nieto i Mexico by 24. januar.

Foto: TOMAS BRAVO / Reuters

Men hans og ikke minst konas glamorøse opptredener i TV, på bilder og valgplakater har ifølge valgresultatet gjort mer inntrykk enn den elendige innsatsen hans i to TV-debatter mellom presidentkandidatene.

Trenger flertall i kongressen

Nietos parti PRI - Det institusjonære revolusjonære partiet - har trolig også gjort det bra i valget på nasjonalforsamling, som ble holdt samtidig med presidentvalget.

Det ble valgt 500 representanter til underhuset, 128 til senatet samt guvernører til seks delstater søndag.

Hvis PRI klarer å erobre over halvparten av setene i kongressen, og i tillegg får til et samarbeid med de mektige fagforeningene i landet, skulle mulighetene være store for virkelig å få gjennomført i det minste noen av de økonomiske reformene Nieto har varslet.

For det er løftet om økonomisk framgang som har vært Nietos sterkeste kort, i et land som sliter med økende arbeidsledighet, lite penger i statskassen på grunn av lave skatter, og monopoler, lav effektivitet og mye korrupsjon i næringslivet.

Narkotikakrigen

Det andre store temaet for mexicanere flest er volden som dominerer hele delstater og mange byer. Og her er minnene om PRI i regjering i det meste av forrige århundre bedre. For helt fram til 2000 da PRI mistet makten, klarte politikerne og hæren sammen å begrense gjengkriminalitet og narkotikaindustri.

Det var da president Calderon erklærte krig mot narko-bandene i 2006 at det sivile samfunnet virkelig fikk føle problemene på kroppen. Plutselig befant innbyggerne i flere av delstatene seg midt i en blodig krigssone.

Nærmere 60.000 mennesker - mange av dem uskyldige sivile - er drept i de voldsomme bandekrigene og i hærens krig mot bandene bare de siste seks årene.

I dag lovet Nieto å opprettholde presset mot krim-kartellene, men med en ny strategi som skal dempe voldsbølgen og beskytte sivile.

Drept i Ciudad Juarez

Vold og drap er en del av hverdagen for mange millioner mexicanere.

Foto: CLAUDIA DAUT / Reuters

Hele landsbyer og byer blir tvunget til å danse etter narkotika-bandenes piper. Medier og journalister blir angrepet hvis de ikke publiserer det de kriminelle bestemmer. Bortføringer av barn og voksne og krav om løsepenger er blitt et daglig fenomen i flere urolige delstater.

Det endelige og offisielle valgresultatet er først klart førstkommende helg.

SISTE NYTT

Siste nytt