Mexico tilbyr USA hjelp etter flommen: – Det er slikt gode naboer gjør

Til tross for harde retoriske utfall fra USAs president, tilbyr Mexico en hjelpende hånd etter uværet «Harveys» ødeleggelser. – En mur hjelper ikke mot naturkatastrofer, skriver landets tidligere president Vicente Fox.

Folk dytter en bil gjennom flommen i Houston

Mexico tilbyr amerikanerne hjelp etter nye twitter-utfall fra president Trump. Her dytter folk en bil gjennom flomvannet i Houstons gater.

Foto: Charlie Riedel / AP

Mexico vil hjelpe naboen i nord med å håndtere katastrofen slik gode naboer bør gjøre, skriver utenriksdepartementet.

– Mexicos regjering benytter anledningen til å uttrykke solidaritet med det amerikanske folk og regjeringen etter ødeleggelsen forårsaket av orkanen «Harvey» i Texas, og uttrykker at det tilbys hjelp og samarbeid for å håndtere naturkatastrofen – slik alle gode naboer alltid bør gjøre i hardt prøvede tider, heter det i pressemeldingen.

Texas-guvernør Greg Abbott (R) bekrefter at delstaten har mottatt tilbud om assistanse fra Mexico, men han sier ikke noe om USA tar imot hjelpen.

USA avventende

Tilbudet fra Mexico kan sette president Trump i en vanskelig situasjon. Sier USA ja, kan det signalisere svakhet, men det kan også være vanskelig å si nei så lenge marerittet rammer Texas, mener Washington Post.

Avisa skriver at utenriksdepartementet i Washington utsetter avgjørelsen og inntar holdningen «trenger vi hjelp, ringer vi».

Også Canada har tilbudt å hjelpe etter uværet «Harvey».

Presidenter i twitter-krig

President Trump har siden valgkampen kommet med udiplomatiske vendinger overfor Mexico. Han står fortsatt på at Mexico skal betale for den omstridte muren langs grensa til USA.

Laster Twitter-innhold

Trump tvitret om det i går og gjentok det på en pressekonferanse med Finlands president i Det hvite hus mandag kveld.

Mexicos tidligere president Vicente Fox gestikulerer

Tidligere president Vicente Fox har gjort det klart at Mexico ikke kommer til å løfte en finger for å rette seg etter Trumps ønske om en mur.

Foto: OSWALDO RIVAS / Reuters

Mexicos tidligere president Vicente Fox har svart Trump med samme språk en rekke ganger og nå spør han den amerikanske presidenten på sosiale medier om han «fortsetter hatet mot Mexico? En mur vil ikke hjelpe mot naturkatastrofer som denne», skriver Fox.

Laster Twitter-innhold

Bush svarte ja til meksikansk hjelp

USA godtok Mexicos tilbud om hjelp da orkanen «Katrina» traff USA i 2005. Den gang var Fox president og han sendte soldater og marinefartøy til Louisiana og Mississippi med vann, medisiner og mat. Ifølge Washington Post serverte meksikanerne 170.000 måltider og gjennomførte over 500 medisinske undersøkelser de tre ukene operasjonen pågikk.

Mexico sendte ut pressemelding nummer 326 etter Trumps siste twitter-utfall søndag. Det meksikanske utenriksdepartementet gjentar at det ikke under noen omstendigheter er aktuelt å betale for en mur eller fysisk barriere.

Mexico vil heller ikke forhandle gjennom sosiale medier, skriver utenriksdepartementet.

Trump lover rask føderal hjelp

President Donald Trump lover at de som er rammet av uværet «Harvey» vil få rask og god hjelp.

Finlands president Niinistö hos Trump

Under pressekonferansen med Finlands president Niininstö mandag kveld, gjentok Trump budskapet om at Mexico skal betale for den omstridte muren.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

– Dere kommer til å få det dere trenger, og det vil gå fort, sa Trump med Finlands president Sauli Niinistö ved sin side.

– Vi vil komme oss gjennom dette. Vi vil komme ut av det sterkere, og tro meg, vi vil være større, bedre og sterkere enn noensinne, sa Trump på pressekonferansen.

Uten å komme inn på tilbudet fra Mexico, sa Trump at gjenoppbyggingen vil være «en lang og vanskelig vei».

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt