Mexico fordømmer Trumps grensemur

Mexicos president Enrique Peña Nieto fordømmer USAs planer om bygge en mur mellom landene. Det er fortsatt uklart om han vil gjennomføre den planlagte USA-turen neste uke.

Mexico Trump Enrique Pena Nieto

SIER NEI: Enrique Peña Nieto er ikke interessert i å betale for Trumps mur.

Foto: Pat Sullivan / Ap

– Jeg beklager og fordømmer avgjørelsen USA har tatt om å fortsette byggingen av en mur som i årevis har splittet oss i stedet for å bringe oss sammen, sa Peña Nieto i en kort TV-kommentar.

Vil ikke betale

– Mexico har ikke tro på murer. Jeg har sagt det før og sier det igjen; Mexico kommer ikke til å betale for noen mur, sa han i videoen som ble lagt ut på Twitter, ifølge CNN.

En regjeringskilde i Mexico sier til nyhetsbyrået AP at Peña Nieto vurderer å droppe sitt USA-besøk neste uke som følge av mur-planene, men presidenten kommenterte ikke disse påstandene.

Mexicos utenriksminister Luis Videgaray sier imidlertid at møtet vil bli gjennomført som planlagt, ifølge Reuters.

Avgjørelsen om å bygge muren har ført til raseri i Mexico, og mange mener at president Peña Nieto har kjørt en for myk linje overfor Trumps planer. Opposisjonen i Mexico har krevd at presidenten avlyser USA-reisen.

– Kunngjøringen om at muren skal bygges før Enrique Peña Nieto skal besøke USA er en fornærmelse mot Mexico, skriver Margarita Zavala, en potensiell presidentkandidat i 2018-valget, på Twitter.

Trump talerstol Philadelphia

VIDEO: Trump bekrefter at muren mot Mexico vil bygges innen kort tid.

Nieto avsluttet TV-uttalelsen sin med å si at Mexico gir og krever respekt.

– Mexico tilbyr sitt vennskap til det amerikanske folket og har et ønske om å få til avtaler med den amerikanske administrasjonen, avtaler som også vil være til fordel for Mexico og meksikanerne, sa han.

Vil bygge muren

Trump skrev onsdag under på en presidentordre som slår fast at arbeidet med å bygge den omstridte muren langs grensa til Mexico, skal begynne.

– Vi kommer til å redde liv på begge sidene av grensa, sa han.

Trump uttalte at han vil jobbe tett med Mexico for å bedre sikkerheten og koordinere kampen mot narkotikasmugling. Han har også sagt at han vil ha 5000 nye grensevakter. Flere setter imidlertid spørsmålstegn ved hvor effektiv muren vil være og om Trump vil oppnå det han ønsker gjennom å bygge en mur.

USAs grense mot Mexico er 3.200 kilometer lang, og Trump har tidligere anslått at muren vil få en prislapp på opp mot 100 milliarder kroner. Regningen truer han med å sende til Mexico.

Trump Homeland Donald Trump, J

STENGER GRENSENE: Trump har undertegnet et dokument som slår fast at muren mot Mexico skal bygges. Samtidig varsler han en strengere innvandringspolitikk, og sier at alle ulovlige immigranter skal deporteres ut av USA.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt