Urix forklarer

Merkels mannskap

BERLIN (NRK): I dag tas Tysklands nye koalisjonsregjering i ed, etter mye uro og nesten ett halvt år etter valget. – Dette er ikke noe kjærlighetsekteskap, men vi kan klare å styre godt sammen, sier den nye finansministeren. Her er Merkels mannskap i hennes fjerde, og trolig siste regjering.

Merkels regjering 2018

Merkels regjering 2018

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

 • Den nye tyske regjeringen består av 16 personer: ni menn og syv kvinner.
 • Merkels parti Den Kristendemokratiske Union (CDU) og Den Kristeligsosiale Union (CSU), som er søsterpartiet til CDU i Bayern, fikk 32,9 prosent oppslutning under forbundsdagsvalget 24. september. De får henholdsvis syv og tre medlemmer hver.
 • Det Sosialdemokratiske Partiet (SPD), fikk 20,5 prosent oppslutning under forbundsdagsvalget, og får seks ministre i den nye regjeringen.


Ministrene fra CDU

Helseminister Jens Spahn

Helseminister Jens Spahn.

Foto: Guri Norstrøm / NRK
 • Helseminister Jens Spahn (37). Bankmann. Regjeringens yngste. Blir betegnet som et stjerneskudd i partiet, og nevnes ofte som den som muligens kommer til å ta over etter Merkel. Har de siste to og et halvt årene vært statssekretær i finansdepartementet. Han er homofil, gift med sladrebladjournalisten Daniel Funke og snakket om at paret ønsker å adoptere. Til tross for dette, tilhører han den konservative fløyen i et parti der flertallet er imot dette. Han har vært åpent kritisk til Merkels innvandringspolitikk, og utga en bok om temaet i 2015. Spahn er en nær venn og alliert av Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz, som også står for en strengere innvandringspolitikk. Utnevnelsen av Spahn som minister, blir av mange tolket som at Merkel ønsker å ha mer kontroll på partiets ytre høyre fløy, hvor misnøyen med henne vokser.
 • Minister for kanslerens kontor Helge Braun (45). Anestesilege. Har jobbet på kanslerkontoret siden 2013, og hatt ansvaret for at samarbeidet mellom delstatsmyndighetene og sentralmakta går godt. Han er allerede i Merkels innerste sirkel. Nå blir oppgaven hans å koordinere regjeringssamarbeidet.
  Økonomi- og energiminister Peter Altmaier

  Økonomi- og energiminister Peter Altmaier

  Foto: Guri Norstrøm / NRK
 • Økonomi- og energiminister Peter Altmaier (59). Akademiker med språk- og juristfaglig bakgrunn. Gammel traver som har sittet i Forbundsdagen siden 1994. Tidligere vært miljøvernminister, statssekretær i innenriksdepartementet og siden 2013 minister for kanslerens kontor. Han beskrives som arkitekten bak Merkels makt, og en som følger henne i tykt og tynt. Han fikk under migrantkrisa i 2015 ansvaret som flyktningkoordinator og var den som skrev CDU sitt valgprogram i 2017.
  Forsvarsminister Ursula von der Leyen

  Forsvarsminister Ursula von der Leyen.

  Foto: Guri Norstrøm / NRK
 • Forsvarsminister Ursula von der Leyen (59). Doktorgrad i medisin. Ble i 2015 beskyldt for å ha plagiert deler av doktorgraden, men frifunnet for anklagene i 2016. Har vært forsvarsminister siden 2013. Jobbet tidligere som familie- og arbeids- og sosialminister. Syvbarnsmor.
 • Utdannings- og forskningsminister Anja Karliczek (46). Bedriftsøkonom. Beskrives som den største overraskelsen CDU har presentert av ministre. Valgt inn i Forbundsdagen siden 2013, og har stort sett vært engasjert i finanspolitikken.
 • Landbruks- og ernæringsminister Julia Klöckner (45). Journalist med teologisk og statsvitenskapelig bakgrunn. Valgt inn i Forbundsdagen første gang i 2002. Har vært statssekretær for landbruks- og ernæringsdepartementet. Fram til hun tapte delstatsvalget i Rheinland-Pfalz i 2016, ble hun hyppig nevnt som Merkels mulige etterfølger. Kommer fra en vinbondefamilie og ble først kjent for offentligheten, da hun ble valgt til vindronning i 1995. Vindronning vil si at man er valgt som representant for tysk vin i ett år.

Ministrene fra CSU

 • Innenriksminister Horst Seehofer (68). Økonom. Regjeringens eldste. Tidligere helseminister fra 1992-1998, da regjeringen fortsatt satt i Bonn. Får som innenriksminister utvidet portefølje, blant annet med ansvar for innvandringspolitikken. Har ofte vært på kollisjonskurs med Merkel, og har forsøkt å presse CDU til å føre en mer restriktiv asyl- og innvandringspolitikk.
 • Minister for samferdsel og digital infrastruktur Andreas Scheuer (43). Statsviter. I Forbundsdagen siden 2002. Tidligere statssekretær i samferdselsdepartementet, og generalsekretær i CSU siden 2013.
 • Minister for økonomisk samarbeid- og utvikling Gerd Müller (62). Diplomøkonom. Fortsetter i stillingen som han har hatt siden 2013. Tidligere statssekretær i landbruksdepartementet. Satt i Europaparlamentet fra 1989-94, og i Forbundsdagen siden 1994. Tidligere europapolitisk talsmann og nestleder i CSU.

  Innenriksminister Horst Seehofer, forbundskansler Angela Merkel, finansminister Olaf Scholz

  Innenriksminister Horst Seehofer (CSU), forbundskansler Angela Merkel (CDU) og finansminister Olaf Scholz (SPD).

  Foto: Guri Norstrøm / NRK

Ministrene fra SPD

 • Finansminister Olaf Scholz (59). Jurist. Borgermester i Hamburg siden 2011, og arbeidsminister fra 2007–09. I tillegg til å være finansminister, får han også rollen som visekansler. Akkurat nå er han midlertidig leder for Sosialdemokratene frem til landsmøtet i april, etter at Martin Schulz trakk seg. At SPD tar over den mektige finansministerposten fra CDU, blir sett på som en stor seier for partiet, og det var et krav for å gå inn i koalisjonsregjeringen.
 • Utenriksminister Heiko Maas (51). Jurist. Tidligere justisminister, og har fremmet lover blant annet for kvinnerepresentasjon i næringslivet og forbrukernes rettigheter. Har også markert seg i kampen mot rasisme og fremmedhat. Innførte den omstridte internettloven, som skulle stanse hatytringer og falske nyheter på nettet. Loven har blitt sterkt kritisert av jurister, databeskyttelsesaktivister og medieorganisasjoner, og ført til at Maas har blitt et hatobjekt for høyreekstreme. Kritikerne trekker frem at han har altfor liten utenrikspolitisk erfaring, og at han altfor ofte er å se på rød løper med sin partner skuespilleren Natalia Wörner.
 • Familieminister Franziska Giffey (39). Diplom i offentlig administrasjon. Beskrives som den store overraskelsen blant SPDs ministre, og som en kommende partistjerne. De siste tre årene, har hun vært borgermester i bydelen Neukölln i Berlin, med 328 000 innbyggere, hvorav rundt 140 000 har migrasjonsbakgrunn. Hun tar dermed et langt steg fra det mest lokale av lokalpolitikken og inn i rikspolitikken. Det eneste regjeringsmedlemmet, i tillegg til Merkel, med bakgrunn fra DDR. Vokst opp i i Frankfurt an der Oder i delstaten Brandenburg. Merkels første ministerjobb var for øvrig også familieministerposten (1991-94).
 • Justisminister Katarina Barley (50). Jurist. Tidligere familie- og arbeidsminister. Halvt britisk. Tilhører venstresiden i partiet, og har vært en kritiker av Merkel. Blant annet har hun sagt at forbundskansleren ikke har gjort noe for kvinners rettigheter så lenge hun har styrt.
 • Miljøminister Svenja Schulze (49). Statsviter. Har tidligere jobbet i PR- og reklamebransjen, og vært konsulent i offentlig sektor blant annet med oppdrag for det amerikanske selskapet Booz Allen Hamilton. Ny i rikspolitikken. Tidligere minister for innovasjon, vitenskap og forskning i delstatsforsamlingen i Nordrhein-Westfalen.
 • Arbeids- og sosialminister Hubertus Heil (45). Statsviter. Har sittet i Forbundsdagen siden 1998 og utmerket seg innen finanspolitiske spørsmål. Har vært generalsekretær for SPD i to omganger, senest en kort periode under innspurten av valgkampen i 2017. Etter det rekorddårlige valget, trakk han seg og ville egentlig blir parlamentarisk leder. Nå blir han minister istedenfor.

Mer bakgrunn:

SISTE NYTT

Siste nytt