Merkel: – Ingen garantier for at fredsinitiativ vil lykkes

Angela Merkel er ikke sikker på om fredsinitiativet for Ukraina vil lykkes, men mener alle muligheter må prøves.

Poroshenko, Merkel og Biden

Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og USAs visepresident Joe Biden kommer til et møte med USAs utenriksminister John Kerry (t.h.) på den 51. internasjonale sikkerhetskonferansen på 'Bayerischer Hof 'hotell i München, 7 februar 2015.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Hun deltar på den internasjonale sikkerhetskonferansen i München, som har samlet politiske ledere og sikkerhetseksperter fra hele verden.

– Det er ikke sikkert forsøket vil lykkes. Men det er verdt å prøve, det skylder vi de menneskene som er rammet av krisen i Ukraina, sier hun videre.

Det meste handler om det nye fredsinitiativet for Ukraina. Merkel og Frankrikes president François Hollande var fredag i Moskva for å diskutere muligheten for en ny fredsplan for Ukraina med Russlands president Vladimir Putin.

– Kan ikke ta fred for gitt

– Fred og stabilitet kan ikke bli tatt for gitt i Europa, understreker Merkel mens europeerne venter på svaret på om det dristige initiativet kan lykkes.

Vesten anklager Russland for å bistå de russiskvennlige separatistene i Øst-Ukraina med både avanserte våpen og personell. Den forrige fredsplanen fra Minsk i september har smuldret helt opp siden den trådte i kraft.

Konflikten har så langt kostet over 5.000 mennesker livet, og kampene viser ingen tegn til å avta. Separatistene i øst har tvert imot gjort fremskritt.

– Russland bryter folkeretten

Merkel sier hun er skuffet over alle bruddene på Minsk-avtalen.

Russland bryter folkeretten med sine handlinger i Ukraina, mener den tyske statsministeren og innrømmer at det er ingen garantier nå for at Putin vil gjøre «det vi ønsker fra ham».

– Russland må gjøre sin del. De som ønsker å være en del av verdenssamfunnet, må akseptere verdiene i verdenssamfunnet, fremholder hun, men understreker at «vi ønsker å skape sikkerhet i Europa med Russland, ikke mot Russland».

Vil ikke sende våpen

Merkel gjentar også at Tyskland, som Frankrike og USA, er imot at det sendes våpen til Ukraina for å støtte den ukrainske hæren mot separatistene. Debatten er høyaktuell i USA.

– Det er allerede mange våpen der, det har ikke gitt noen større åpning for å løse konflikten militært, mener hun og understreker igjen at hun kun ser en politisk løsning for Ukraina.

– Dette kan ikke vinnes militært, det er den bitre sannheten. Verdenssamfunnet må komme opp med løsninger som er smartere.

Håpet er å få til et utkast til en ny fredsplan for Øst-Ukraina, men det knytter seg stor usikkerhet til mulighetene for en avtale med russerne som faktisk vil holde. Forsøket fortsetter søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt