NRK Meny
Normal

Merkel vil ha Juncker som EU-topp

Tysklands forbundskansler Angela Merkel vil ha Jean-Claude Juncker fra Luxembourg som ny president i EU-kommisjonen etter portugiseren José Manuel Barroso.

Jean-Claude Juncker

KAN BLI EU-TOPP: Jean-Claude Juncker tilhører European People's Party (EPP), den samme sentrum-høyregrupperingen som Angela Merkel.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

– I de politiske samtalene jeg avholder, er min holdning at Jean-Claude Juncker skal bli president i EU-kommisjonen, sa Merkel fredag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det er Merkels talsperson Steffen Seibert som videreformidler kommentaren, som kom på et katolsk kirkemøte i byen Regensburg sør i Tyskland fredag.

Angela Merkel

STØTTE: – I alle samtaler jeg holder, er innstillingen at Jean-Claude Juncker skal bli president i EU-kommisjonen, sa Merkel fredag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Foto: Michael Sohn / Ap

Både Juncker og Merkel tilhører sentrum-høyregrupperingen European People's Party (EPP), som i valget ble den største blokken i EU-parlamentet. Juncker erklærte søndag kveld at EPP ville ta ledelsen i Europa-kommisjonen, til tross for en viss tilbakegang.

Kritiske meningsfeller

Merkel har likevel ikke vært så tydelig i spørsmålet om hvem hun vil ha som ny EU-topp tidligere.

Den tyske forbundskanslerern fikk denne uken kritikk i tyske medier for å ikke komme med mer tydelig støtte til Juncker offentlig.

Flere andre europeiske statsministre fra sentrum-høyresiden er derimot kritiske til Juncker. Detter gjelder David Cameron fra Storbritannia, Fredrik Reinfeldt fra Sverige og Viktor Orban fra Ungarn. Ifølge AFP er også Nederlands statsminister Mark Rutte og Jyrki Kaitanen fra Finland kritiske. Kaitanen har da også blitt nevnt som en mulig kandidat til å bli EU-kommisjonens president.

Må ha sosialist-hjelp

EU-lederne har vanligvis utnenvt lederen for kommisjonen selv. Men etter nye regler må de nå ta resultatene fra valget til EU-parlamentet, som ble avholdt forrige søndag, «med i vurderingen». Det skal fortsatt være noe uklart hva som menes med akkurat dette.

Juncker må ha hjelp fra sosialistene i parlamentet og hans hovedrival, den tyske sosialistkandidaten Martin Schulz, for å få et styringsdyktig flertall i det 751 seter store parlamentet.

Alle de fem kandidatene fra det avtroppende parlamentet har advart mot politisk uro hvis ikke EU-lederne velger den neste lederen for kommisjonen fra dem.

Juncker var statsminister i Luxembourg i 18 år, fra 1995 til han trakk seg i 2013 etter en omfattende etterretningsskandale. Han var president i Eurogruppen, som består av finansministrene i landene som bruker euro som valuta, fra januar 2005 til januar 2013.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt