Merkel ringte Putin om raknende våpenhvile i Ukraina

Angela Merkel og Vladimir Putin diskuterte den vaklende våpenhvilen i Ukraina på telefon natt til tirsdag. Det er første gang de to snakker sammen siden fredsplanen ble signert i Minsk sist uke.

Angela Merkel og Vladimir Putin i 2012

Tysklands Angela Merkel grep telefonen og ringte Russlands Vladimir Putin ved midnatt da den avtalte tilbaketrekningen i Øst-Ukraina ikke kom. Her er de to avbildet under en felles pressekonferanse i Moskva i 2012.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

I telefonsamtalen, hvor også Ukrainas president Petro Porosjenko var med, ble de enige om å slippe observatører fra OSSE inn i Øst-Ukraina. Lederne snakket også om bruddene på våpenhvilen og situasjonen i den strategisk viktige byen Debaltseve.

Putin ble bedt om å utøve sin innflytelse på separatistene øst i Ukraina, sier Merkels talsmann Steffen Seibert.

Merkel la press på begge parter i konflikten og ba dem trekke tunge militære kjøretøy ut av området.

Ukrainsk soldat ved Debaltseve

En ukrainsk soldat foran et militært kjøretøy utenfor den strategisk viktige byen Debaltseve, hvor det fortsatt pågår kamper

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Samtalen kom etter at det mandag kveld ble klart at det var lite som tydet på at tunge våpen ble trukket tilbake fra frontlinjen i Ukraina innen fristen som var satt i fredsplanen.

På randen av kollaps

En høytstående kilde i den ukrainske regjeringen sier til nyhetsbyrået AFP at det ikke skjedde noen tilbaketrekking innen fristen ved midnatt lokal tid.

Både regjeringen i Kiev og representanter for opprørerne har tidligere sagt at kampene må opphøre før det blir aktuelt å fjerne våpnene. Partene skylder på hverandre når de skal forklare hvorfor kampene fortsatt pågår.

– Tilbaketrekkingen kan begynne tirsdag hvis de nødvendige betingelsene innfris, sier den ukrainske regjeringskilden.

Våpenhvilen som ble framforhandlet i Hviterusslands hovedstad Minsk og trådte i kraft i helgen, var mandag kveld på randen av kollaps, ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFP.

Mens krigføringen har opphørt de fleste steder i Øst-Ukraina, var det mandag fortsatt harde sammenstøt ved den strategisk viktige byen Debaltseve.

Opprørerne har foreslått å opprette en korridor slik at regjeringssoldatene kan komme seg bort fra byen, men dette avvises av regjeringen i Kiev.

– Ifølge Minsk-avtalene er Debaltseve vår. Vi kommer ikke til å dra derfra, sier militærtalsmannen Vladislav Seleznjov.

Russland lover «passende repons»

Regjeringen i USA mener uttalelsene og handlingene til de prorussiske opprørerne truer den ferske våpenhvilen i Ukraina.

Både regjeringen i Kiev, USA og andre vestlige land anklager Russland for å støtte opprørerne med våpen og soldater. Dette avvises av myndighetene i Moskva, som insisterer på at de forsøker å bidra til å løse konflikten.

EU iverksatte mandag sanksjoner mot flere russiske borgere som en reaksjon på Russlands rolle i konflikten. Russiske myndigheter varsler at sanksjonene vil bli møtt med en «passende respons».

NRK Ytring: Ukrainas skjebnetime

SISTE NYTT

Siste nytt