NRK Meny
Normal

Merkel og Stoltenberg med utstrakt hånd til Putin

Europa er sikkerhetsmessig best tjent med et samarbeid med Russland, var budskapet da Tysklands statsminister Angela Merkel tok imot NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Berlin onsdag.

Tysklands statsminister Angela Merkel og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Berlin

Tysklands statsminister Angela Merkel tok onsdag imot NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Berlin.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters/NTB Scanpix

– NATO ønsker et mer konstruktivt og samarbeidspreget forhold med Russland, men for å få til dette må også Russland ønske det, sa Stoltenberg under en felles pressekonferanse med Merkel.

– Men da må Russland respektere de kjerneverdier og det regelbaserte system vi i så mange år har strebet etter i Europa. En av disse kjerneverdiene er respekt for alle europeiske nasjoners integritet og suverenitet, sa Stoltenberg.

Etter pressekonferansen sa NATO-sjefen overfor NRK at et samarbeid med Russland er realistisk, fordi Tyskland har «gode kontakter inn mot russiske myndigheter og at landet har tyngde nok til å kunne bli lyttet til».

– Samarbeid, ikke konfrontasjon

Merkel trakk fram viktigheten av å ha et godt forhold til Russland, men understreket at dette ikke kan gå på bekostning av Ukraina.

– Vi vil forsvare våre medlemsland, men vi ønsker ikke å føre en politikk som er rettet mot Russland. Vi ønsker politisk samarbeid med Russland. Sikkerheten i Europa vil helt klart være tjent med at vi ikke motarbeider hverandre, sa Merkel.

Gjennom å annektere Krim-halvøya og støtte separatistene i Øst-Ukraina har Russland gjort et slikt samarbeid vanskelig, konstaterte hun.

– Vi må si klart ifra om hvilke verdier vi står for, samtidig som vi alltid må lete etter måter å fremme samarbeid på. Vi bør ikke bryte samarbeidsavtalen mellom NATO og Russland, men oppfylle våre vilkår og håpe at Russland før eller senere også vil gjøre det samme, sa Merkel.

Jens Stoltenberg

Europa er sikkerhetsmessig best tjent med et samarbeid med Russland, var budskapet da Tysklands statsminister Angela Merkel tok imot NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Berlin onsdag.

Foto: Olav Døvik / NRK

Ber Russland om å slutte å støtte separatistene

Stoltenberg sier at en av hovedutfordringene er at flere kilder beviser at russiske styrker fortsatt støtter separatister i østlige deler av Ukraina.

– Ulike NATO-lands etterretning har flere ganger vist at det er russiske styrker i Ukraina. Det andre er åpne kilder, som journalister og andre, som har rapportert om dette. Også OECD har rapportert om bevegelse av russisk personell og utstyr i Øst-Ukraina, sier Stoltenberg til NRK.

NATO-sjefen ba Russland innstendig om å slutte å støtte separatistene i Øst-Ukraina.

– Vi ber Russland om å respektere Minsk-avtalen, om å bruke all sin innflytelse på separatistene til å få dem til å overholde våpenhvilen, og om å trekke tilbake sin støtte til separatistene, sa Stoltenberg.

Ikke enige om toppmøte

Utenriksministrene fra Frankrike, Tyskland, Ukraina og Russland klarte ikke å komme til enighet da de tidligere i uka møttes i Berlin i et forsøk på å berge det planlagte toppmøtet om utviklingen i Øst-Ukraina. Merkel har likevel ikke gitt opp håpet.

– Det er ikke helt utelukket at et slikt toppmøte kan finne sted, men det må i det minste være et lite glimt av håp om konkrete resultater. Der er vi ikke ennå, sa Merkel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt