NRK Meny
Normal

Merkel med arven fra Kohl

20 år etter gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland, er det ikke alle som mener at gjenforeningen har vært like vellykket.

Angela Merkel og Helmut Kohl

Vest-Tysklands kansler Helmut Kohl var mannen som grep sjansen og samlet Tyskland igjen. 20 år senere fører Angela Merkel Kohls prosjekt videre, men fortsatt er det ikke uten problemer.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Knut Erik Holm

Tysk økonomi ser igjen ut til å gire seg opp, til tross for økonomsik krise.

Men når tyskerne skal markere at 20 år har gått siden den historiske gjenforeningen, er det fortsatt misnøye å høre.

Mange tyskere har i flere år snakket om Muren som ble værende i folks hoder.

Jeg var tilstede i Berlin de dramatiske novemberdagene i 1989 og kunne fornemme den nye retningen som tysk og europeisk historie skulle ta den gangen, utløst av murens fysiske fall.

Willy Brandt beskrev håpet om framtida på denne måten: «Nå vokser det sammen, det som hører sammen.»

Murer fortsatt

Men likevel er usynlige murer fortsatt tilstede, ikke bare i folks hoder.

Tyske medier bringer kalde tall og undersøkelser som kan forklare hvorfor begeistringen for noen er dempet. Øst og vest har ikke vokst helt sammen.

Levestandarden i det gamle DDR er høyere nå enn før, men fortsatt henger «Die Ossies» som de kalles, etter. Lønningene er høyere i vest enn i øst, og arbeidsløsheten er nesten dobbelt så høy der.

Forbundskansler Angela Merkel kan kalles et levende symbol for det forente landet. Prestedatteren vokste opp i øst, og var i 1989 og fram til gjenforeningen talskvinne for den kristeligdemokratiske regjeringen i DDR.

Det har gått 20 år, men heller ikke Merkel har klart å kvitte seg helt med gamle vaner.

Hun forteller i et intervju at hun av og til kjøper ting hun ikke nødvendigvis trenger. Ikke på grunn av overdreven shoppinglyst, men på grunn av minnene om den vedvarende varemangelen i det som ble kalt arbeider- og bonde-staten.

«Ostalgie»

Det klinger ikke godt i alle tyskeres ører at lederen for en av de østlige delstatenebrukte et ord fra Hitler-tida for å beskrive sammensmeltingen av de to tyske statene.

Ifølge delstatsleder Matthias Platzeck forsvant DDR rett og slett i en «Anchsluss» - et begrep som er reservert for Nazi-Tysklands annektering av Østerrike i 1938.

Misnøye og ikke innfridde forventninger kan også forklare et fenomen som er betegnet som «Ostalgie» - en romantisk mimring omkring hverdagskulturen og livet slik det var i Øst-Tyskland.

Den fikk en del kuriøse uttrykk - blant annet en kamp for å hindre at østtyske trafikklys skulle erstattes med vesttyske.

Men romantikerne har også måttet tåle kritikk for å ufarliggjøre diktaturet, og glemme ofrene, de som ble sperret inne, de som ble skutt ved muren.

Europas lokmotiv

Også i vest har en del klaget over sutring fra øst og fordi de mener det er blitt overført alt for mye penger til de østlige delene.

Meningsmålere har i anledning jubileet selvsagt også kartlagt tyskernes reisemønster, og funnet klare trekk: 20 prosent av tyskere som bor i vest, har aldri satt sine ben på den andre siden av det som var en grense. 49 prosent sier at de bare sjelden har besøkt det tidligere DDR. Derimot sier 75 prosent av tidligere DDR-innbyggere at de har tatt minst en tur vestover.

I dag sier Merkel og andre nok med rette at de aller fleste østtyskere ønsket gjenforeningen velkommen, slik at jubelbildene fra Berlin i 1989 ikke bare var et blaff.

Hun kaller alle antydninger om annektering for historieforfalskning.

Merkel har selv hendene fulle med å holde sin egen popularitet oppe, etter valget i fjor har hun og hennes koalisjonsregjering rast på målingene. Og også andre tyskere fra øst og vest skulle ha hendene fulle med å holde hjulene i gang for å opprettholde bildet av det gjenforente Tyskland som Europas økonomiske lokomotiv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt