NRK Meny
Normal

Merkel: – Et slag for Europa

Tysklands statsminister Angela Merkel beklager Storbritannias beslutning om å forlate EU, og kaller det et «slag» for Europa.

Angela Merkel

INGEN RASKE LØSNINGER: Nå er det viktig med ro for å ta de rette beslutningene. Det sa Tysklands statsminister Angela Merkel som reaksjon på britenes beslutning om å melde seg ut av EU.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Merkel har gjentatte ganger uttrykt støtte til de kreftene som ønsket at britene skal forbli EU-medlemmer. Hun har også sagt at uansett utfall av folkeavstemningen i Storbritannia om EU-medlemskapet bør britene delta i samtaler om EUs fremtid.

I dag måtte hun med like stor ro og tydelighet forklare hva hun nå tenker om resultatet av avstemningen i Storbritannia.

Slag for Europa

– Vi tar til etterretning det britiske folks beslutning med beklagelse. Det er ingen tvil om at dette er et slag for Europa og den europeiske samlingsprosessen," sa Tysklands statsminister Angela Merkel på et pressemøte i dag.

Hun la til at hun har kalt inn EU president Donald Tusk, Frankrikes president François Hollande og italiensk Premier Matteo Renzi til et møte i Berlin mandag. Temaet er ikke uventet, hva vil skje med EU etter britenes brexit avgjørelse. Hun manet så til stor ro rundt det som nå skjer

– Her finnes ingen raske løsninger, vi må analysere i ro for å ta de rette avgjørelsene, sa Merkel.

Hun advarte EU-landene mot på trekke forhastede konklusjoner etter Storbritannias avgjørelse, med fare for ytterligere splittelse i Europa.

– Hva som vil bli konsekvensene avhenger av hva oss, de andre 27 medlemslandene i EU, og at vi ikke trekker raske og enkle konklusjoner som vil dele Europa, la Merkel til.

Merkel viste til at EU er sterk nok til å til å finne de rette svarene på Storbritannias avgjørelse om å forlate EU.

Tyskland med spesielt ansvar

– Tyskland har en spesiell interesse i, et særlig ansvar for, at den europeiske enheten lykkes, sa Merkel.

Hun la også til at EU landene må satse på et nært forhold til Storbritannia også i fremtiden. Og understreket at Storbritannia forblir et EU-medlem med alle rettigheter og forpliktelser inntil forhandlingen er fullført.

Samtidig med at Merkel maner til ro hyller det fremadstormende høyreorienterte populistpartiet Alternativ for Tyskland (AfD) Storbritannias beslutning om å forlate EU. – Britene har gjort Europa en stor tjeneste med sin suverene beslutning, sier nestleder i AfD og medlem i EU-parlamentet, Beatrix von Storch

Laster Twitter-innhold

Det er ventet at prosessen med å melde Storbritannia ut av EU kan ta flere år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt