NRK Meny
Normal

– En avtale med Hellas er mulig

BERLIN (NRK): Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har fortsatt håp om en avtale med Hellas. –– Der det er vilje, er det vei, sier Merkel.

GERMANY-GREECE-POLITICS-ECONOMY-EU

HÅPER FORTSATT: Angela Merkel har ikke gitt opp Hellas.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Europas mektigste politiker, Angela Merkel, redegjorde i Forbundsdagen i dag om den tyske regjeringens ståsted når det gjelder situasjonen i Hellas. Hun understreket at hun fortsatt ønsker at Hellas forblir i eurosonen, men presser på for at landet skal gjennomføre reformer og poengterte at andre land har klart dette før dem.

– Hellas er ikke det eneste landet som har trengt hjelp de siste årene. Også Irland, Spania og Portugal har måttet gjennomføre reformer som kostet, men disse landene står nå på egne ben, sa Merkel.

Hun oppfordret også til solidaritet.

– Solidaritet må gå begge veier. Den greske regjeringen har forpliktet seg til reformer. Disse løftene må de holde, sa hun til stor applaus fra de andre folkevalgte i Forbundsdagen.

Frykter kutt

Tiden er i ferd med å renne ut for en hardt presset gresk regjering. I slutten av neste uke utløper låneavtalen Hellas har med sine långivere, EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Hittil har de ikke klart å bli enige om en ny avtale.

«Den forblindede insisteringen på å kutte i pensjonen til grekere, vil forverre krisen ytterligere», skriver statsminister, Alexis Tsipras, i den tyske avisen Der Tagesspiegel i dag.

Tsipras frykter at kuttene vil føre til dramatiske sosiale konsekvenser. I Hellas er arbeidsledigheten på 25 prosent og halvparten av de unge er uten jobb. For mange familier er pensjonen den eneste inntekten de har.

EUROZONE-GREECE/ A man reads a newspaper front page bearing a picture of Greek PM Tsipras in Athens

NEKTER KUTT: Hellas vil ikke kutte i pensjoner

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Men, det er også mange som frykter konsekvensene av en mulig «Grexit», dersom Hellas må forlate eurosonen. I går kom den greske sentralbanken med et varsko om hva grekerne kan ha i vente:

«Mislykkes man med å oppnå en avtale, vil det markere begynnelsen på en smertefull vei som først vil føre til gresk mislighold. Til sjuende og sist vil landet forlater eurosonen og mest sannsynlig også EU», heter det i en uttalelse fra sentralbanken onsdag.

Banken advarer mot en dyp økonomisk nedgang, et kraftig fall i inntekter og skyhøy arbeidsledighet.

Hardere linje

En fersk meningsmåling fra forrige uke viser at et knapt flertall av tyskerne nå ønsker at Hellas forlater eurosonen. Også blant Merkels egne allierte er tålmodigheten med Hellas i ferd med å ta slutt.

De oppfører seg som klovner som sitter bakerst i klasserommet.

Andreas Scheuer

– Den greske regjeringen har tilsynelatende ikke innsett alvoret i situasjonen ennå. De oppfører seg som klovner som sitter bakerst i klasserommet, selv om de har fått klare advarsler fra alle hold om at de kanskje ikke vil kunne fortsette til neste klassetrinn, sier Andreas Scheuer, partisekretær i CSU, i et intervju med avisen Rheinische Post. CSU er det bayerske søsterpartiet til Merkels CDU.

I dag møtes finansministrene i eurosonen for å diskutere veien videre for Hellas. Samtidig reiser statsminister, Alexis Tsipras, til Moskva på torsdag for et møte med president Vladimir Putin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt