Hopp til innhold

Merkel ber Putin presse på i Ukraina

Tysklands Angela Merkel ber Russlands president Vladimir Putin presse på slik at presidenten og opposisjonen i Ukraina klarer å komme til enighet. Men Putin vil ikke blande seg inn.

Vladimir Putin på pressekonferanse etter møte med EU

Russlands president Vladimir Putin på pressekonferanse etter møtet med lederne i EU i Brussel i går.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Merkel skal ha snakket med Putin på telefon sent onsdag ettermiddag.

Ifølge Merkels kontor bad den tyske forbundskansleren den russiske presidenten presse på fra sin side slik at det kan skapes en konstruktiv dialog mellom president Viktor Janukovitsj og opposisjonen – for å avverge en enda større krise enn den nåværende.

– Volden må ikke ta over igjen. Ukraina trenger en styringsdyktig regjering så raskt som mulig. Alle parter må akseptere sitt ansvar for å stabilisere landet og beskytte vanlige ukrainere, heter det gjengivelsen fra telefonsamtalen.

Avslag fra Moskva

Svaret fra Moskva kom raskt.

– Vedrørende situasjonen i Ukraina, så har det blitt understreket at all innblanding utenfra er uakseptabelt, het det i svaret fra apparatet i Kreml.

Vladimir Putin kritiserte i går, etter et forkortet toppmøte mellom Russland og EU, de som forsøker å påvirke situasjonen.

– Jo flere mellommenn det er, jo flere problemer blir det. Jeg tror det ukrainske folket er i stand til å løse dette på egen hånd, sa Putin i går.

Han trakk paralleller til hvordan det hadde blitt mottatt hvis den russiske utenriksministeren hadde møtt og holdt tale under en antiEU-demonstrasjon i Aten mens den greske krisen var på sin verste.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Angela Merkel

Angela Merkel mener Vladimir Putin må bruke sin innflytelse til å fremforhandle et politisk kompromiss i Ukraina.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Han avviser at Russland har noen innflytelse over Ukraina og tilbakeviser at det var russisk press som gjorde at president Viktor Janukovitsj vraket en fremforhandlet samarbeids- og frihandelsavtale med EU like før signering.

Putin hadde da angivelige truet med å strupe gassleveransene, bygge handelshindringer og trekke tilbake tilsagn om billige russiske lån. Det ble for mye for den ukrainske ledelsen, som styrer et mer eller mindre bankerott land.

I stedet for et nært samarbeid med EU, ønsket Janukovitsj å inngå i en østlig tollunion, som er Putins nye økonomiske prestisjeprosjekt.

Putin sa i går på pressekonferansen i Brussel at løftet om lån til Ukraina på 15 milliarder dollar står ved lag, selv om opposisjonen skulle overta regjeringsmakten.

I dag hjemme i Moskva var han noe mer forbeholden. 3 milliarder er allerede utbetalt, resten må Ukraina vente på.

– La oss vente til en ny regjering er dannet i Ukraina, uttalte Putin under et TV-sendt regjeringsmøte.

Ukrainas russiskvennlige statsminister Mykola Azarov, som representerer samme parti som president Janukovitsj, trakk seg i går etter ordre fra presidenten. Hvem som skal overta er svært usikkert.

Opposisjonen takker nei så lenge de må styre ut ifra en grunnlov som gir presidenten svært store fullmakter, en grunnlov Janukovitsj endret da han kom til makten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ukrainas president Viktor Janukovitsj og EUs utenrikssjef Catherine Ashton

Ukrainas president Viktor Janukovitsj og EUs utenrikssjef Catherine Ashton under møtet onsdag kveld.

Foto: HANDOUT / Reuters

Tilbyr hjelp

Angela Merkel har også vært på telefonen til Ukrainas president Viktor Janukovitsj, hvor hun bad ham om å fortsette samtalene med opposisjonen.

Hun roste ham for at han og nasjonalforsamlingen trakk tilbake den omstridte antiprotestloven som ble hastevedtatt den 16. januar i år og som førte til enda større sinne blant aktivistene og opposisjonen.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton er allerede i Kiev, og Merkel understreket at både EU og Tyskland står parat til å bidra ytterligere.

Merkel mener at demonstrantene står for verdier som store deler av Europa og EU er bygget opp rundt, og at disse verdiene må man ta hensyn til også i Ukraina.

Amnesti vedtatt

Etter at nasjonalforsamlingen opphevet antiprotestloven, er det amnesti for fengslede demonstranter som har blitt diskutert.

Amnestiet ble vedtatt av den ukrainske nasjonalforsamlingen i kveld, men opposisjonens representanter avstod fra å stemme.

Årsaken er at presidenten har stått fast på at demonstrantene først må rive ned barrikader og forlate offentlige bygninger som er okkupert, før amnestiet trer i kraft.

Denne forutsetningen er inkludert i vedtaket i nasjonalforsamlingen.

Opposisjonen på sin side har krevd at de fengslede blir løslatt uten betingelser.

Opposisjonen er også urokkelige i kravet om nyvalg.

Innad i opposisjonen og ikke minst blant aktivistene ute i gatene, er det uenighet om man skal eller ikke skal inngå kompromisser med presidenten, og i så fall om hva.

SISTE NYTT

Siste nytt