NRK Meny
Normal

Merahs far vil saksøke Frankrike fordi de drepte sønnen hans

Faren til Mohamed Merah, mannen som drepte syv mennesker i Toulouse, vil saksøke Frankrike fordi myndighetene ikke pågrep sønnen i live.

Mohamed Benalel Merah

Faren til Mohamed Merah, Mohamed Benalel Merah forlater lokalene til en arabisk avis i Algerie, mens han skjuler ansiktet bak et papir.

Foto: FAROUK BATICHE / AFP

Mohamed Merah

23 år gamle Mohamed Merah filmet seg selv da han drepte syv mennesker på en jødisk skole i Toulouse.

Foto: HANDOUT / Reuters
Alain Juppe fransk utenriksminister

Alain Juppe mener faren til Merah bør holde kjeft.

Foto: ISMAIL ZITOUNY / Reuters
Abdelkader Merah

Abdelkader Merah, boren til Mohamed, er fengslet og siktet for terrorplanlegging og medvirkning til drap.

Foto: Christophe Ena / Ap

– Frankrike er et stort land som hadde hatt midler til å ta sønnen min i live. De kunne ha slått ham ut med tåregass, men politiet valgte å drepe sønnen min, sa Mohamed Benalel Merah til AFP mandag.

Vekker harme hos franskmenn

Faren sier han skal leie inn de beste advokatene og arbeide resten av livet for å betale dem.

– Jeg skal saksøke Frankrike for at de drepte sønnen min, sier Merah videre.

Trusselen fra Merahs far om å saksøke Frankrike har vakt harme og sterke følelser både blant franskmenn flest og blant politikere.

– Hvis jeg var far til et slikt monster, ville jeg holdt kjeft i skam, sier utenriksminister Alain Juppé til fransk radio.

Også Sarkozys rådgiver Henri Guiano fordømmer søksmålet.

– Han har rett til å gjøre det, men det får meg bare til å reagere med ett ord: uanstendig. Denne mannen var et monster som drepte med kaldt blod, sier Guiano.

Ifølge faren skal Merah begraves i hjemlandet Algerie.

Al Jazeera vil ikke vise drapsvideo

23-åringen som skjøt og drepte sju mennesker i Frankrike, filmet drapene og sørget for at opptaket havnet hos fjernsynsstasjonen Al Jazeera.

Opptakene ble sendt til Al Jazeeras Paris-kontor, men det er uklart om det var Merah selv eller en eventuell medhjelper som sørget for dette.

Men Al Jazeera har besluttet ikke å sende videoopptakene fra drapene i Toulouse, etter at blant annet Frankrikes president oppfordret TV-stasjonen til å la være.

Etter først å ha opplyst at videoopptaket muligens kunne bli vist, kunngjorde Al Jazeera på sine nettsider tirsdag ettermiddag at kanalen likevel ikke vil sende opptakene.

Fransk politi opplyser tirsdag at ytterligere én person nå er etterlyst i forbindelse med drapene. Merahs mor og bror ble i forrige uke pågrepet sammen med brorens kjæreste. Broren ble få dager senere siktet for medvirkning til drap.

Filmet drapene

Terroristen Mohamed Merah hadde videokamera festet til kroppen og filmet drapene han begikk i Toulouse og Montauban.

Fransk politi har fått oversendt en kopi av de groteske opptakene Mohamed Merah gjorde, da han skjøt og drepte tre soldater, en rabbiner og tre barn.

Merah ble drept under en dramatisk politiaksjon i Toulouse torsdag i forrige uke, etter først å ha forskanset seg i leiligheten sin i over et døgn.

Toulouse

Sørgetog i Toulouse etter drapene.

Foto: ERIC CABANIS / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt