NRK Meny
Normal

Mer uro i Xinjiang-provinsen

Minst fire mennesker ble drept da en rasende folkemengde angrep en politistasjon i den kinesiske provinsen Xinjiang, melder statlig fjernsyn.

Hotan i Xinjiang-provinsen i Kina

Travel handlegate i byen Hotan i Xinjiang-provinsen i Kina (illustrasjonsbilde).

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Ifølge statlige medier tok angriperne gisler og tente på politistasjonen i byen Hotan.

To av gislene, en politimann og en sikkerhetsvakt, ble drept i tumultene. Det ble også flere av demonstrantene, ifølge fjernsynssendingen.

- Situasjonen er under kontroll, og en styrke fra det statlige antiterrorkontoret er under veis til byen, het det i tv-rapporten.

Urolighetene i Urumqi i Xinjiang-provinsen i Kina i juli

Det gikk hardt for seg under urolighetene i Xinjiang i 2009

Foto: Xinhua, Shen Qiao / Scanpix/AP

Spent

Det har lenge vært spent i Xinjiang-provinsen der myndighetene ofte beskylder det de kaller voldelige separatister fra den muslimske uigurbefolkningen for angrep mot politiet og regjeringskontorer.

Uigurene er et tyrkisk folkeslag, og snakker tyrkisk.

Aktivistene blir beskyldt for å samarbeide med Al Qaida og andre militante grupper i Sentral-Asia for å ville danne sin egen stat som de kaller Øst-Turkestan.

En talsmann for uigurene i Tyskland, Dilxat Raxit, sier at innbyggerne i Hotan har opplyst at politiet startet bråket da de brukte vold for å oppløse en fredelig demonstrasjon.

- Folk holder ikke ut myndighetenes undertrykkelse lenger, sier Raxit til nyhetsbyrået Reuters.

Voldsomme sammenstøt

Sentrale kinesiske myndigheter har sørget for at mange Han-kinesere har flyttet til Xinjiang-provinsen, slik at uigurene nå er i mindretall.

Det har ført til en sterk spenning mellom de to folkegruppene. Uroen toppet seg i 2009 da Xinjiang var åsted for de alvorligste etniske sammenstøtene i Kina på mange år.

Gatekampene varte i flere døgn. Mange ble drept og såret. Etterpå ble flere hundre arrestert og stilt for retten. Mange ble dømt til døden og henrettet, mens andre fikk lange fengselsstraffer, opplyser Amnesty International.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt