Hopp til innhold

Mer populær «Obamacare» kan ha felt Trump

– Det er vanskelig å fjerne sosiale rettigheter som allerede er innført, sier Jan Arild Snoen etter at helsereformen i går ble Donald Trumps første store nederlag.

Obamacare

PROTESTER: «Obamacare» er blitt mer populær med årene, og det kan være blant grunnene til at Trump ikke fikk gjennom sitt alternative forslag.

Foto: Alex Wong / AFP

I valgkampen lovet Trump raskt å fjerne og erstatte helsereformen «Obamacare» dersom han ble valgt. I går måtte han trekke forslaget sitt, siden han og lederen i Representantenes hus, Paul Ryan, ikke fikk tilstrekkelig stort flertall i eget parti.

– Folk vil beskytte det de har. Mange var også skeptiske til «Obamacare», men nå har 20 millioner fått helseforsikring, og setter pris på det, sier Jan Arild Snoen, kommentator i Minerva.

«Obamacare» har den siste tiden blitt mer populær, og dermed er det risikabelt for politikere som står på valg til Representantenes hus allerede i 2018, å bidra til å fjerne den.

Eirik Løkke, rådgiver i Civita, er enig med Snoen.

– «Obamacare» har begynt å fungere. Når man oppdager at man kan miste helseforsikringen sin, blir det veldig konkret for folk, sier han.

Uenighet om erstatningen

Portrett i sort/hvitt av Eirik Løkke med briller

Eirik Løkke, Civita

Foto: Civita

Gjennom valgkampen var Republikanerne enige om at «Obamacare» skulle erstattes. Likevel viste det seg å være umulig å gjennomføre.

En av grunnene til at Trump ikke fikk flertall blant Republikanerne, er at det er svært ulike synspunkt på hva erstatningen skulle være.

– En del vil fjerne alt, og begrense statens ansvar, mens de moderate vil erstatte deler av «Obamacare», men sørge for dekning for de fattigste og eldre, sier Løkke.

Snoen sier denne splittelsen viser at det ikke nødvendigvis var Trumps feil at det gikk galt.

– Dette er et mer grunnleggende politisk problem. Det var ikke flertall for å gjøre noe så dramatisk, sier Snoen.

Brukte kort tid

Amerikanske kommentatorer går langt i å kritisere framgangsmåten, og beskriver dette som et stort nederlag for presidenten.

– Det kan vise seg at lederstilen hans og forhandlingsstrategien ikke fungerer. I politikken er det ofte nødvendig med langvarige prosesser, sier Snoen.

Trump og Ryan har brukt veldig kort tid på dette forslaget, sammenliknet med forgjengeren Barack Obama, som brukte ett år på prosessen fram mot forslaget han til slutt fikk flertall for.

– Dette viser at Trump er en politisk novise. Han har ikke utvist godt politisk lederskap, sier Løkke.

Obama signerer helsereformen 23. mars 2010

OBAMACARE: Obama signerte i 2010 sin Patient Protection and Affordable Care Act, som senere er blitt kalt «Obamacare». Også blant demokratene var det splittelse fram mot voteringen.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

– Imageproblem

Jan Arild Snoen

Jan Arild Snoen, Minerva

For Trump, som i valgkampen har framstilt seg selv som en sterk forhandler og som den eneste som kan reparere det amerikanske helsesystemet, er dette også potensielt ødeleggende for framtidige store saker.

Både skattereformen og den store satsingen på infrastruktur kan vise seg å bli vanskelig å gjennomføre, mener de to kommentatorene.

– Det kan svekke hans posisjon i partiet og blant velgerne når den første store saken faller i fisk, mener Løkke.

Samtidig har Trump vist en evne til å reise seg, selv etter svært sterk motgang.

– Han har opphevet en del tyngdelover tidligere, men det er vanskelig å se at dette ikke er et stort prestisjenederlag han må slite med, sier Løkke.

SISTE NYTT

Siste nytt