NRK Meny
Normal

Mest opptatt av å få seg jobb

Arbeidsløse Shandon Tyler i Lansing i Michigan bryr seg lite om at det kan gå mot en ny republikansk valgthriller i hennes delstat i kveld. 47-åringen er mest opptatt av om hun finner ny jobb.

Shandon Tyler

Arbeidsledige Shandon Tyler er på jobbjakt og lite engasjert i nominasjonskampen.

Foto: Jon Gelius / NRK

Jon Gelius i Michigan
Foto: NRK

Delstatsvalget i Michigan kan gi Mitt Romney en nesestyver på hjemmebane. Utfordreren Rick Santorum puster ham i nakken og kan vinne i Michigan, delstaten der Romney er født og oppvokst.

På det offentlige jobbsøker-kontoret i Lansing sitter arbeidsløse Shandon Tyler foran PC-en. 47-åringen jobbet som servitør på en veikro, men spisestedet gikk konkurs og hun mistet jobben. Hun sliter med å få seg nytt arbeid, yngre arbeidssøkere er mer attraktive:

– Tøft å være uten jobb

– En kvinne på min alder er ikke førstevalget, dessverre. Mange arbeidsgivere ser etter unge folk, sier Shandon Tyler til NRK.

Hun har 30 års fartstid som servitør, men den lange erfaringen har foreløpig ikke gitt uttelling i søkerbunken. Hun kunne tenke seg en ny jobb innen naturforvaltning, men innser at utdannelsen hennes er for kort til å hevde seg. Derfor vil hun prøve å ta nye studier mens hun fortsetter å lete etter arbeid.

– Det er svært hardt å være uten jobb. Jeg har alltid hatt penger på konto. Nå er det nesten tomt, og jeg klarer knapt å betale regningene mine. Det er tøft å oppleve etter å ha jobbet og klart meg i alle år, sier Shandon Tyler.

Noen kvartaler unna, på det frivillige kvinnesenteret Women’s Center of Greater Lansing, jobber Patsy King på dugnad for å hjelpe medsøstre som strever med å få innpass på arbeidsmarkedet. Senteret bistår både med å fylle ut søknadspapirer og å kurse dem i å fortelle om seg selv som arbeidssøker.

Kles opp til jobbintervju

Patsy King

Patsy King viser frem klær og sko jobbsøkerne kan låne gratis.

Foto: Jon Gelius / NRK

Senteret låner også ut passende antrekk å ha på seg under et jobbintervju.

– Mange kvinner som er arbeidsløse, tar seg ikke råd til å kjøpe nye klær. Skal man i et jobbintervju, bør man kle seg deretter, forklarer Patsy King.

– Vi har fått mange antrekk i gave, og låner dem ut for at kvinnene skal se presentable ut når de møter potensielle nye arbeidsgivere, sier hun.

På det privatdrevne kvinnesenteret i Lansing er det ikke hvem som vinner kampen om å bli republikansk presidentkandidat som opptar dem, men hva den som vinner, kan få gjort for å gi dem jobb og en lysere fremtid.

– Jeg må tilstå at kvinnene hos oss ikke snakker mye om de enkelte kandidatene. De er langt mer opptatt av å sikre sin egen og familiens fremtid. Derfor blir hva politikerne vil gjøre mer viktig enn selve nominasjonsstriden, sier King.

Den republikanske presidentkandidaten Rick Santorum er på fremmarsj i Michigan. Han ligger jevnt med favoritten Mitt Romney – i denne delstaten der Romney er født og oppvokst, og faren hans var guvernør.

Viktig for Santorum

En seier her for Rick Santorum kan gjøre ham til det republikanske førstevalget.

– Michigan kan gjøre en forskjell. Dere kan være med på å skrive historie. Grip muligheten, oppfordret Santorum under et folkemøte på et hotell i byen i går kveld.

Santorum understreket overfor de fremmøtte at han er den mest konservative av de republikanske kandidatene – og den som ifølge ham selv kan klare å slå Obama.

Før jul falt arbeidsløsheten her i Michigan for første gang på tre år under 10 prosent. Fortsatt har delstaten flere arbeidsløse enn landsgjennomsnittet.

Andrea Kerbuski

Andrea Kerbuski er informasjonssjef ved jobbsøker-senteret Michigan Works.

Foto: Jon Gelius / NRK

På det offentlige jobbsøker-kontoret forteller informasjonssjef Andrea Kerbuski at det er mange gjengangere å se.

Liten plass til politikk

– Vi kjenner igjen mange av ansiktene, ja. Mange sliter med å omskolere seg til de yrkene der det er muligheter. Vi har behov for folk innen informasjonsteknologi, men vi ser at mange av dem som nå er arbeidsløse, mangler en slik kompetanse, sier hun.

På det offentlige jobbsøker-kontoret sitter et 20-talls kvinner og menn foran PC-er i håp om å få treff i sin jakt etter noe å gjøre.

En av dem er altså Shandon Tyler – med 30 års fartstid som servitør. Den arbeidsløse 47-åringen er ikke så opptatt av republikansk tvekamp når det står om å skaffe inntekt for å overleve.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt