Hopp til innhold

- Mer lava å se fra vulkanen

Dagsferske videobilder fra Island viser lava som kastes høyt i været fra Eyjafjallajökull på Island, men dette betyr ikke at det er mer aktivitet i vulkanen.

Video LAVAUTSLIPP-110510-WW_MXF_Innboks.MP4

VIDEO: Lava kastes høyt i været fra vulkanen Eyjafjallajökull tidlig i morgentimene i dag (foto: RUV)

Utviklingen i utbruddet gir mer dramatiske bilder uten at det er noen dramatisk utvikling, forteller forskerne som overvåker vulkanen.

Lava i Eyjafjallajökull 11. mai 2010

Lava gløder og spruter i morgentimene i dag.

Foto: RUV

Videoen (klikk på bildet på toppen av saken) som ble filmet i morgentimene i dag viser lava som kastes høyt i været, og askeskyen som steg fra vulkanen var mørk og dramatisk.

Bildene er en del av den naturlige utviklingen forteller geologen Steinunn S. Jakobsdóttir hos det islandske meteorologiske instituttet.

- Fordi vulkankjeglen bygger seg opp kastes også lavaen høyere opp, og da er den lettere å se, sier Jakobsdóttir som følger utbruddet tett

Sjekk: Her skaper askeskyen problemer nå

Dermed er det ikke noen stor utvikling i utbruddet fra dag til dag slik hun ser det nå. At vi nå ser dramatiske bilder slik vi gjorde tidlig i utbruddet betyr dermed ikke at aktiviteten er like høy. At vi ikke har sett så mye så mye til lavaen i det siste har i stor grad skyldtes lav aktivitet i kombinasjon med mye damp og aske.

- Tidligere var lavaen lavere ned i vulkankrateret, og den kunne knapt sees på grunn av all asken, sier Jakobsdóttir og viser til at lavaen nå ligger høyere i vulkanen.

Kan vente flere spektakulære bilder

At vulkanen bygger seg opp ved at lava legger seg langs sidene av krateret og bygger opp vulkankjeglen betyr at stedet der det dramatisk spruter ut rødglødende masse fortsetter og stige. Dermed kan vi ventes oss enda flere spektakulære bilder framover.

- Vi vil nok få enda bedre bilder fra vulkanen framover, sier geologen på Island etter å ha sett den ferske videoen fra kringkastingsselskapet RUV.

Hun tror ikke at utbruddet vil gi seg med det første.

ICELAND-VOLCANO-AVIATION-ERUPTION

Dette satelittbildet fra NASA viser hvordan asken i går ble spredd sør og østover fra Island.

Foto: HO / Afp

- Det ser ikke ut som utbruddet vil stoppe, ingenting tyder på det. Det fortsetter jevnt og trutt med lite endringer.

De siste oppdateringene fra forskerne tilsier at situasjonen er veldig lik gårsdagen. Askeskyen stiger til en høyde på ca. 5 km og blir litt mørkere i perioder. Det faller aske ned fra skyen og den seismiske aktiviteten i området er omtrent uendret.

Stengt på Kanariøyene

Asken som nå stiger til en høyde på ca. 5 km sprer seg fra Island og skaper fortsatt noe problemer for flytrafikken selv om det ikke er noen fare for norske fly.

Tirsdag er det spanske flyplasser som rammes av askeskyen. Fire flyplasser ble stengt på Kanariøyene og tre på fastlandet i Spania.

Begge flyplassene på Tenerife, samt på øyene La Palma og La Gomera stengte kl 04 tirsdag morgen. Flyplassene i Jerez, Sevilla og Badajoz stengte to timer senere. Også Marokko og Tyrkia er rammet, og flere av landenes flyplasser er stengt.

Senere på dagen åpnet flyplassene på Tenerife, La Gomera og flyplassen i Badajoz i Sør-Spania.

Flyplassene på kanariøyen La Palma, og i to flyplasser i Sevilla og Jerez i Sør-Spania fortsatte derimot å holde stengt.

Også i Portugal fortsetter flytrafikk å hindres av asken. Flyplassen i Faro på Algarvekysten er stengt og hindrer all flytrafikk til Portugals mest besøkte turistregion.

Faren for Norge er ikke så veldig stor i dagene framover. Ifølge meteorologene fortsetter asken å blåse i retning Atlanterhavet.

- Den blir liggende og surre rundt Island, og så går det sørover. Asken er ikke i nærheten av oss, sier statsmeteorolog Odd Strandin til yr.no.

Les: Askeskyen holder seg unna - foreløpig

SISTE NYTT

Siste nytt