Hopp til innhold

Mer enn 500 migranter reddet utenfor Kanariøyene

Hundrevis av migranter ble reddet opp av vannet utenfor Kanariøyene i løpet av noen få timer natt til torsdag, opplyser spanske myndigheter.

En gruppe flyktninger står ombord på en oransje redningsbåt

EL HIERRO: Flere av flyktningene som ble reddet natt til fredag ble fraktet til øya El Hierro, en av kanariøyene.

Foto: Europa Press Canarias / Zuma Press

Myndighetene jobbet hele kvelden for å ta hånd om til sammen 516 mennesker fordelt på fem båter.

Unge barn og spedbarn var blant passasjerene, som ble fraktet til øyene Tenerife, Gran Canaria og El Hierro.

Ifølge spanske El Mundo hadde en av kvinnene om bord født på båten, på vei mot Europa. Flere av migrantene hadde vær til havs i 13 dager, skriver avisen.

De fleste av migrantene kom fra Afrika sør for Sahara.

El Mundo skriver også at redningsoppdraget skal ha begynt alt onsdag ettermiddag, da det norske skipet Ramform Atlas fikk øye på migrantene.

Stor økning

På veien fra Afrika til Europa skal mellom 10 og 12 personer ha dødd på en av båtene, ifølge spanske myndigheter. Likene ble kastet over bord, ifølge de andre migrantene på båten.

Da de kom til land ble de møtt av både politi, helse og mannskap fra Røde Kors. For flere av migrantene var tilstanden kritisk.

Det har vært en stor økning i antall migranter som tar seg til Kanariøyene, som ligger rundt 100 kilometer unna Afrikas nordvestlige kyst, i år.

Ifølge Spanias innenriksdepartement ankom nesten 21.000 mennesker landet via sjøveien i de første fem månedene av året, en økning på hele 136 prosent fra samme periode i fjor.

FN peker på flere årsaker til økningen, blant annet økt konfliktnivå i flere afrikanske land.

Ber om opptrapping

Ifølge en ny rapport fra UNHCR risikerer flere hundre tusen mennesker livet hvert eneste år for å migrere fra land sør for Sahara, i tillegg til land i Asia og i Midtøsten.

Menneskene som prøver seg langs de større migrasjonsrutene, står overfor ufattelige grusomheter, ifølge FN. De har derfor bedt om at redningsarbeidet langs trappes opp.

I rapporten nevnes blant annet vold og voldtekt, tortur og menneskehandel som noen av farene migrantene risikerer.

FNs høykommissær for flyktninger har spesifisert viktigheten av økt samarbeid med lokale myndigheter og økt finansiering fra giverland.

– Dette inkluderer bedre tilgang til lovlige veier til trygghet og å forbedre beskyttelsestjenester for ofre, i tillegg til de som risikerer å bli ofre langs de rutene, sa spesialutsending Vincent Cochetel da rapporten ble publisert.

SISTE NYTT

Siste nytt

Modellen Bella Hadid, her på rød løper på filmfestivalen i Cannes 23. mai. Hun har en sort kjole med bare ermer og v-utringing. Det mørke håret er satt opp og hun har lange øredobber med blanke steiner.

Adidas dropper Bella Hadid-reklame

Staten Israel kritiserte en Adidas-reklame med den halvt palestinske modellen Bella Hadid. Nå er hun droppet fra kampanjen.

Momen Jaber spikrer tepper på plass

Palestinere til Hamas: – Ikke bruk oss som menne­skelige skjold

Israel bomber flyktningleirer og sivile i jakten på Hamas-toppene. Palestinere som NRK har snakket med, har en beskjed til krigere som gjemmer seg blant sivile.

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.