Hopp til innhold

Mennesketester influensa-vaksine

De første forsøkene med svineinfluensa-vaksine vil begynne i Australia i morgen. Nå er 700 mennesker fra hele døde av sykdommen.

Svineinfluensa
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Et selskap i Melbourne skal teste vaksinen mot influensa A H1N1-viruset på 240 frivillige, ifølge CNN .

Testingen skal foretas på friske, voksne mennesker som er mellom 18 og 64 år gamle. Deltagerne skal få to injeksjoner med tre ukers mellomrom, og de vil få testet blodet sitt for å finne ut om de produserer den riktige immuniteten mot viruset.

Mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus i Oslo får inn prøver og tester etter virus A (H1N1)

Mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus tester etter svineinfluensa.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

- Vi vet at nye influensavirus som svineinfluensaen kan overraske oss med egenskaper som vil si at det trengs sterkere doser og kanskje to injeksoner i stedet for én for å fremprovosere den ønskede reaksjonen i mennesker, sier Russell Basser i CSL, Melbourne-selskapet som nå foretar testene.

700 dødsfall verden over

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser i dag om at over 700 mennesker verden over har dødd etter å ha blitt smittet av viruset. Det er 260 flere enn forrige gang WHO gikk ut med disse opplysningene den 6. juli i år.

Ifølge en talskvinne i helseorganisasjonen kommer den store økningen siden forrige gang rett og slett fra at det er så lenge siden de sist offentliggjorde tallene.

Dette er svineinfluensa:

Video nsps_upload_2009_4_27_19_25_1_4072.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se hvordan svineinfluensaen blir til. Reporter: Hallvard Sandberg. Grafikk: Renate Rognan, NRK.

I tillegg er det gjennom munnen og nesen de smittede sender smitten videre. Svineinfluensaen sprer seg lett fordi folk kan være smittebærere uten å være syke.

Den sprer seg også lett fordi viruset formerer seg i nesen. Og hver gang en smittet hoster, nyser eller hoster, sendes det ut virus.

Symptomene er som vanlig influensa, med blant annet feber, slapphet, dårlig matlyst, hoste, rennende nese, sår hals, kvalme, oppkast og diaré.

Sprer seg mye raskere enn annen influensa

H1N1-viruset har spredt seg rundt i verden i en unik fart, ifølge WHO. Tidligere influensa-virus har brukt mer enn seks måneder for å spre seg like mye som svineinfluensaen har gjort på seks uker.

Fordi det er så mange nye tilfeller som skjer så raskt, forandret WHO rapporteringsrutinene forrige uke. I stedet for å holde verden oppdatert på nye tilfeller, ønsker WHO heller å informere om uvanlige mønstre i spredningen av viruset.

Opptellingen av nye tilfeller er ikke lenger viktig fordi det vil ta for store ressurser i landene, opplyste WHO i går i forbindelse med forandringen av informasjonsrutinene.

Er du bekymret for influensaen, kan du lese svarene smittevernoverlege Vidar Ormaasen ga leserne våre .

WHO: De aller, aller fleste blir friske uten medisin

Til tross for at viruset sprer seg så raskt kan WHO trøste alle som bekymrer seg i det daglige. Ifølge WHO har svineinfluensaen så langt vært karakterisert av milde symptomer i de aller fleste pasientene - og de fleste blir friske helt uten medisinsk behandling, i løpet av en ukes tid.

WHO erklærte svineinfluensaen som en pandemi den 11. juni i år. Over 120 land har rapportert om sykdommen hos mennesker siden viruset ble kjent i Mexico i april, og det er over 90 000 dokumenterte tilfeller verden over, ifølge CNN.

SISTE NYTT

Siste nytt