Menneskesmuglere bak kjølebil-tragedien får 25 år i fengsel

Bildene av de 71 personene som ble funnet døde i en kjølebil sjokkerte Europa. Nå er den utpekte hovedmannen og tre av hans hjelpere dømt til 25 år i fengsel, noe aktor i rettssaken mener er for lite.

Lastebilen med 71 døde flyktnigner ble funnet på motorveien A4 nær Parndorf i Østerrike

Det var i denne kjølebilen med de 71 flyktningene ble funnet på en motorvei i Østerrike i august i 2015.

Foto: Ronald Zak / AP

Det var i august 2015 en forlatt lastebil ble funnet parkert på siden av motorveien A4 like utenfor byen Parndorf, som ligger Burgenland i Østerrike.

De døde menneskene 59 menn, 8 kvinner og 4 barn, inkludert et spedbarn, viste seg å være flyktninger og migranter fra Syria, Irak og Afghanistan.

Etterforskerne mener personene døde få timer etter at de hadde blitt plukket opp nær grensen mellom Serbia og Ungarn. Alle var plassert i lasterommet sammen med kjølevarer og dødsårsaken ble konstatert til å være mangel på luft.

Tragedien var medvirkende til at Tysklands forbundskansler Angela Merkel åpnet de tyske grensene for flyktninger fra Syria.

Den tredve år gamle afghaneren Lahoo Samsooryamal er ifølge påtalemyndigheten hovedmannen i saken.

Afghaneren Lahoo Samsooryamal regnes å være hovedmannen i smuglernettverket.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Til sammen endte 11 personer på tiltalebenken.

Afghaneren Lahoo Samsooryamal (31) ble regnet som hovedmannen. I dag ble han dømt til 25 år i fengsel.

De ti andre, alle bulgarere, ble også dømt til lange fengselsstraffer. Tre av dem fikk like lange straffer som hovedmannen, de andre må sone mellom tre og tolv år, avgjorde retten i Kecskemet.

Saken ble ført for en ungarsk domstol fordi flyktningene antas å ha dødd på ungarsk territorium og gruppen opererte ut fra den ungarske hovedstaden Budapest.

Aktor i saken har allerede bestemt seg for å anke straffene til de fire hovedtiltalte. Han mener 25 år i fengsel ikke reflekterer alvorlighetsgraden i forbrytelsene som er begått, og holder på at livstidsstraff er det rette.

Lastebilen med 71 døde flyktnigner ble funnet på motorveien A4 nær Parndorf i Østerrike

Lastebilen stod parkert langs veikanten ved motorveien A4. Bilen hadde stått der i to dager inntil politiet ble tilkalt og avdekket tragedien.

Foto: Ronald Zak / AP

Smuglerne disponerte 15 biler

Politi og påtalemyndighet har beskrevet dem som et profesjonelt menneskesmuglernettverk som disponerte over 15 biler, som de brukte til smugling av mennesker.

De tiltalte hevdet under rettssaken at de ikke visste at flyktningene kunne dø, men dette ble tilbakevist av påtalemyndigheten, som la frem en rekke avlyttingsutskrifter.

Ungarsk politi hadde nemlig vært på sporet av gruppen før de døde personene ble funnet, og politiet hadde lyttet til kommunikasjonen mellom den som kjørte kjølebilen og bakmennene.

Under telefonsamtalen kom det frem at sjåføren var bekymret for hva han skulle gjøre med høye bankelyder og skrik fra lasterommet.

«Hvis de fortsetter å banke sånn, så kommer de til å høre det ved grensen der det er politi. Hva skal jeg gjøre når jeg kommer dit? Det lukter veldig vondt.», sier en person som ble identifisert som Ivaljo S, ifølge utdragene som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung publiserte i forbindelse med rettssaken.

En av bakmennene, benevnt som Metodi G, gav sjåføren beskjed om at han bare måtte fortsette, selv om han forstod at personene han fraktet var i ferd med å dø: «Jeg tror at folkene i bilen ikke får luft. Jeg er 100 prosent sikker. Du må bare fortsette. Det er det viktigste.»

Sjåføren Ivaljo S svarte så: «De skriker hele tiden. Du kan ikke tenke deg hva som skjer her. Hvordan de skriker.»

«Dersom de skulle dø, må han laste dem av i skogen i Tyskland», sier en av stemmene på opptaket, som ble identifisert som den afghanske hovedmannen. Oversetteren noterte seg deretter at en eller flere personer ler.

Det endte med at sjåføren stanset lastebilen og forlot den i et sidefelt på motorveien.

Sympatidemonstrasjon i Wien etter kjølebiltragedien i Parndorf, Østerrike

I Wien demonstrerte flere tusen mennesker i august 2015 i sympati med de døde.

Foto: Hans Punz / AP

Tjente stort på smuglingen

Konfrontert med uttalelsene på opptaket svarte Lahoo Samsooryamal at kommentarene var å betrakte som «tankeløse bemerkninger» og sa i sin forsvarstale at han «ikke ønsket at noen skulle dø».

Ungarske etterforskere mener gruppen hadde smuglet over 1100 mennesker fra Ungarn til Østerrike sommeren 2015, før den ble avslørt av tragedien på motorveien.

Ifølge tiltalen skal de involverte ha tjent store penger. Den afghanske hovedmannen skal ha tatt mellom 1000 og 1500 euro per person som ble smuglet inn. Selv skal han ha tjent over 300.000 euro, eller over 2,8 millioner norske kroner, og det i løpet av få måneder.

SISTE NYTT

Siste nytt