Hopp til innhold

Hevder russiske krigs-demonstranter ble sendt fra politistasjonen til militæret

En demonstrant i Moskva har blitt truet med rettslige konsekvenser hvis vedkommende ikke lot seg innrullere i Russlands invasjon av Ukraina.

mann arresteres i moskva

KAN INNRULLERES: En mann arresteres for å demonstrere mot krigen i Moskva onsdag.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Da Russlands president Vladimir Putin 21. september varslet en opptrapping av krigen i Ukraina, skapte det kraftige reaksjoner blant verdens ledere.

Putins «delvise militære mobilisering» innebærer å kalle inn 300.000 reservister til å delta i kampene mot ukrainerne.

Å motsette seg å bli innrullert til krigen kan straffes med opp til 15 år i fengsel, ifølge CNN.

Les også Derfor mobiliserer Putin nå

President Vladimir Putin taler på russisk TV 21. sept. 2022

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen OVD-Info ble om lag 1300 russere arrestert for å ha demonstrert mot krigen onsdag. De fleste ble arrestert i storbyene Moskva og St. Petersburg.

I et intervju med CNN sier organisasjonens talsperson Maria Kuznetsova at demonstranter anholdt på minst fire politistasjoner i Moskva skal ha blitt innrullert i militæret.

En demonstrant skal, ifølge Kuznetsova, ha blitt truet med rettslige konsekvenser dersom vedkommende ikke lar seg innrullere.

Via Telegram og Twitter ble det onsdag spredt flere ulike videoer og stillbilder som viser demonstranter som åpent protesterer mot Putins mobiliseringsordre. Dette skjer til tross for at demonstrantene risikerer kraftige straffereaksjoner fra russiske myndigheter.

Via Telegram og Twitter ble det onsdag spredt flere ulike videoer og stillbilder som viser demonstranter som åpent protesterer mot Putins mobiliseringsordre. Dette skjer til tross for at demonstrantene risikerer kraftige straffereaksjoner fra russiske myndigheter.

15 års fengsel for å nekte militærtjeneste

Demonstrasjonene har blant annet funnet sted i de sibirske byene Irkutsk, Novosibirsk og Tomsk, og byen Ulan Ude i delrepublikken Burjatia, viser videoer Faktisk Verifiserbar har verifisert.

Demonstrantene bar plakater som proklamerte «Nei til krig» og «Nei til mobiliseringen».

I en livestream fra demonstrasjonene i St. Petersburg hører man tydelig at folk roper «Nei til krig» mens de går gjennom gatene.

kvinne arresteres i moskva

En kvinne arresteres under en demonstrasjon i Moskva på onsdag.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Mens demonstrasjonene pågikk lette andre russere etter en vei ut. Billettprisene ut av Russland skjøt i været etter talen til Putin.

Russiske Sergey hadde planlagt for en mobilisering i lang tid. Da beskjeden kom, satte han seg selv og sin 17 år gamle sønn på første fly til Serbia, sier han til AP.

– Billettene var ikke så dyre, jeg var nok rask nok. Og vi kom oss gjennom grensen uten problemer, sier Sergey, som ikke ønsker at AP bruker etternavnet hans.

Sønnen Nikolai hadde enda ikke blitt rekruttert til krigen, men hadde allerede begynt å undersøke hvordan han kunne slippe.

Høyere billettpriser og flere passasjerer enn vanlig etter Putin sin kunngjøring om en delvis mobilisering av 300.000 reservister.

Høyere billettpriser og flere passasjerer enn vanlig etter Putin sin kunngjøring om en delvis mobilisering av 300.000 reservister.

91.000 kr for flybillett til Serbia

Prisen på en billett til Serbia, hvor russere kan reise visumfritt, var onsdag rundt 9000 euro, eller 91.000 kroner. Rundt 50.000 russere skal ha flyktet hit etter Russlands invasjon av Ukraina, ifølge byrået.

Billettprisene til både Dubai og Istanbul i Tyrkia har også økt kraftig etter mobiliseringstalen til Putin.

Ifølge Reuters merket også finske grensemyndigheter en trafikkøkning på grensen til Russland i natt. På den norske grensen til Russland har man foreløpig ikke merket en slik økning.

Serbia Russia Ukraine Fleeing Mobilization

Russiske Vladimir er blant dem som kastet seg på flyet til Serbia etter at Putin varslet mobilisering.

Foto: Darko Vojinovic / AP

Norge opphevet torsdag sin visumavtale med Russland, ifølge UDI.

De nye reglene innebærer at ordinære regler om dokumentasjon, flerreisevisum, gebyr og saksbehandlingstid også gjelder for russiske borgere, i stedet for de forenklede reglene i visumfasiliteringsvtalen.

I tillegg til den kraftige økningen i billettpriser, viser Google Trends at ord som «flyreiser», «dollarkurs», «Aeroflot», «rally mot mobilisering», «mobiliseringsordre» blant de mest søkte ordene i Russland det siste døgnet.

Ord som «grenseovergang», «Polen», «militærkommissariat» og «Peskovs sønn» går også igjen.

Peskov er Putins pressesekretær. Hans sønn, Nikolai Peskov, skal ifølge ukrainske Pravda skal ha blitt tulleringt av den politiske Youtube-kanalen «Popular Politics», og bedt om å verve seg klokka 10 dagen etter. Dette nektet Nikolai Peskov å gjøre.

SISTE NYTT

Siste nytt