Hopp til innhold

Menneskerettsgruppe: Minst 100 demonstranter risikerer dødsstraff i Iran

– Myndighetenes strategi med å spre frykt gjennom henrettelser, har mislyktes, ifølge Iran Human Rights.

Demonstrasjoner Tehran, Iran

En politimotorsykkel står i brann under en protest i Tehran i september.

Foto: WANA NEWS AGENCY / Reuters

Minst 100 iranere som er pågrepet i de landsomfattende demonstrasjonene mot regimet, anklages for forbrytelser som kan straffes med døden, ifølge den Oslo-baserte organisasjonen Iran Human Rights (IHR).

I en rapport identifiserer IHR 100 internerte som står overfor potensiell dødsstraff, inkludert 11 som allerede er dømt til døden. Fem fanger på denne listen er kvinner.

Iran har vært rystet av landsomfattende demonstrasjoner siden 16. september, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt.

Protester Iran

Mennesker i Istanbul i Tyrkia deltar i en protest mot regimet i Iran.

Foto: DILARA SENKAYA / Reuters

– Mer sinne mot myndighetene

Ifølge organisasjonen har mange av de pågrepne begrenset tilgang til juridisk bistand.

– Ved å utstede dødsdommer og henrette noen av dem, ønsker myndighetene å få folk til å reise hjem, sier direktør i IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam.

– Det har en viss effekt, men det vi observerer er mer sinne mot myndighetene. Strategien deres med å spre frykt gjennom henrettelser har mislyktes, sier han.

Ifølge Iran Human Rights har minst 488 mennesker blitt drept i demonstrasjonene så langt. Over 18.200 skal være pågrepet.

– Midt i en revolusjon

– Iran er midt i en revolusjon og det er ingen vei tilbake, sier Kasra Aarabi til AFP. Han er leder for Iran-programmet ved Tony Blair Institute for Global Change.

Han forteller at protestbevegelsen ikke har én enkelt leder, men at demonstrantene inspireres av flere aktører, som alle representerer forskjellige valgkretser.

Nøkkelpersoner er blant andre Hossein Ronaghi og Majid Tavakoli, som begge er løslatt, og kvinnerettighetsforkjemper Narges Mohammadi som sitter fengsel i Teheran.

– Jeg fortsetter å kjempe med intensiteten av lidenskap, håp og vitalitet inne i Iran, sier hun i en melding som er gjengitt av familien hennes.

Motstanden fra folket gjør at regimet i Iran står overfor sin største trussel, sier Iran-forsker Karim Sadjadpour til det amerikanske tidsskriftet Foreign Affairs.

– Aldri før i sin 43-årige historie har regimet virket mer sårbar enn nå, sier han.

I respons til opptøyene har myndighetene mobilisert det Amnesty International beskriver som et «undertrykkelsesmaskineri», når de bruker ild, massearrestasjoner og dødsstraff for å avskrekke demonstrantene.

Henrettelser i desember

8. desember henrettet regimet Mohsen Shekari (23), som var dømt til døden for å ha skadd et medlem av sikkerhetsstyrkene med machete og for å ha sperret en gate i Teheran.

Noen dager etter skal Majidreza Rahnavard (23) ha blitt hengt offentlig fra en kran etter å ha blitt dømt til døden for å ha drept to sikkerhetsvakter med kniv.

De omfattende aksjonene mot regimet blir omtalt som den største utfordringen mot landets styresett siden den islamske revolusjonen i 1979.

Minst 14.000 mennesker har blitt arrestert i landet siden demonstrasjonene brøt ut, opplyste FN i november.

SISTE NYTT

Siste nytt