Menneskehandlernes mekka

Søndag går Super Bowl av stabelen. Det er USAs mest sette sportsbegivenhet og byer landet rundt konkurrerer om å få huse arrangementet. Det er også en magnet for menneskehandlere fordi etterspørselen etter prostituerte skyter i taket. Nå slår ofrene alarm.

SPB

Søndag går Super Bowl av stabelen på MetLife Stadium i New Jersey. Sammen med staten New York er de vertskap for årets store sportsbegivenhet i USA. Det betyr at de også er en magnet på menneskesmuglere, ute etter å tjene penger på sexslaver denne helgen.

Foto: Alex Trautwig / Afp

– Vi snakket sammen på telefonen i to uker og til sist ble jeg overbevist om å rømme hjemmefra sammen med ham, forteller Holly Austin Smith.

Amerikanske Holly Austin Smith var 14 år gammel da hun møtte den kjekke mannen på en handletur på et shoppingsenter i New Jersey. I all hemmelighet ringte han henne jevnlig, uke etter uke, mens foreldrene så på TV. For henne ble samtalene raskt dagens høydepunkt.

De pratet om alt og som tenåringer flest var det nok av problemer å ta av. Han hjalp henne å analysere og finne lyspunkter. Hun fortalte om den store drømmen om å bli musiker, å møte Julia Roberts og besøke graven til Jim Morrison i Paris.

Super Bowl Human Trafficking Chris Christie

Guvernør Chris Christie i New Jersey snakket onsdag om følgene av menneskehandel og hvordan politiet i hans stat vil forsøke å bekjempe det under Super Bowl i helgen.

Foto: Mel Evans / Ap

– Bare timer etter at jeg hadde rømt ble jeg tvunget til prostitusjon på gaten, i kasinoene, på hoteller og moteller i Atlantic City, New Jersey. 36 timer senere ble jeg arrestert av politiet og behandlet som en kriminell, sier Holly Austin Smith.

Mandag fortalte hun sin historie i Washington D.C. da de folkevalgte var samlet for å øke bevisstheten rundt menneskehandel før søndagens store sportsbegivenhet Super Bowl.

Magnet for menneskehandlere

Super Bowl er USAs mest sette sportsbegivenhet. Byer over hele landet konkurrerer om å få være vert for konkurransen, men arrangementet har de siste årene også blitt assosiert med menneskehandel.

– Vi skal ønske entusiastiske fans velkommen, men forbereder oss også på tilstrømning av både nasjonale og internasjonale menneskehandlere. Mange er allerede på plass, advarer Christopher H. Smith i Washington D.C.

SUPER-BOWL

Det er lett å bli en i mengden under årets store sportsbegivenhet i USA, og New York forbereder seg på en tilstrømning av menneskehandlere.

Foto: Alex Trautwig / Afp

Den republikanske representanten fra New Jersey var tydelig rystet over Holly Austin Smiths historie, men den var på ingen måte ny for ham. Som leder av underhusets komité for Afrika, global helse, globale menneskerettigheter og internasjonale organisasjoner var Smith tydelig på hvor fokus nå må ligge under Super Bowl.

– Vi vet av erfaring at slike begivenheter fungerer som en magnet på menneskehandlere. Vår høyeste prioritet må være å befri og beskytte disse ofrene. De har selv fortalt sine historier til oss her i komiteen og bønnfalt oss om å gjøre mer. Vi må gå mer aggressivt til verks, oppfordret Smith.

Moderne slaveri

Global Slavery Index, den internasjonale oversikten over slaveri, viser at nær 30 millioner mennesker er slaver i dag. Det er dobbelt så mange som ble fraktet fra Afrika til USA i løpet av 300 år. Selv om slaveri for lengst er forbudt er situasjonen for mange av vår tids slaver like ille som den var i Amerika på 1800-tallet. Forskjellen er at det i dag heter menneskehandel.

Radioreportasje

Oscar-favoritten «12 Years a Slave» skildrer den sanne historien om hvordan en fri svart mann fra New York blir bortført og solgt som slave på 1850-tallet. Hans desperate kamp for å komme seg tilbake til familien i frihet er dessverre også en høyst aktuell problemstilling i dag. Hør radioreportasjen om tema.

Menneskehandel er å utnytte barn, kvinner og menn til å utføre arbeid og tjenester ved bruk av tvang, vold, trusler, forledelse eller ved å utnytte personens sårbare situasjon.

Hver dag finner menneskehandlere personer som er i en sårbar situasjon, uten foreldre, langt hjemmefra, syke eller på flukt. De er lette å bortføre og kontrollere med vold for å få utført arbeidet som ønskes, enten det er i jordbruk, gruvedrift, fabrikkarbeid eller i private hjem, bordeller, på gaten eller til krigføring. Dagens slaveri har ingen grenser, verken geografisk eller humant, og den lyssky virksomheten er ofte vanskelig å avsløre.

Se: «Barnesoldater» i Urix

SOUTH AFRICA RACISM CONFERENCE

Mariama Oumarou gråter mens hun forteller sin historie om en barndom som slave i Niger under en konferanse i Sør-Afrika i 2001. Som sine foreldre ble hun utnyttet til beinhardt jordbruksarbeid.

Foto: THEMBA HADEBE / AP

Sterk økning i Storbritannia

Med jevne mellomrom dukker likevel historiene opp i pressen. Beretninger om unge jenter i Europa og USA som dopes ned og voldtas, for så å tvinges til prostitusjon. Barn i afrikanske land som tilbringer oppveksten i mørke gruver eller som tvinges til å drepe som barnesoldater. Andre ofre dukker opp etter å ha vært innesperret et helt liv uten mulighet eller kunnskap om hvordan de skal søke hjelp for å bli satt fri. I Storbritannia økte antall tilfeller av menneskehandel med 25 prosent i fjor, viser ny forskning.

Theresa May

I Storbritannia økte antall tilfeller av menneskehandel med 25 prosent i fjor. Innenriksminister Theresa May anser bekjempelsen av moderne slaveri som en av sine viktigste oppgaver.

Foto: Anjum Naveed / Ap

Britene har kunngjort at de vil innføre nye maksimale livstidsdommer for de verste tilfellene av slaveri og trafficking i landet. Innenriksminister Theresa May har også påpekt at en av hennes viktigste oppgaver er å bekjempe «moderne slaveri».

Tvinger 13-åringer til prostitusjon

Det finnes ingen tall som kan bekrefte hvor stort problemet er under Super Bowl, men flere organisasjoner erfarer at arrangementet er blitt et mekka for personer som utnytter kvinner og barn som sexslaver. Årsaken er etterspørselen.

– Store sportsbegivenheter som Super Bowl skaper en enorm økning i etterspørselen etter sextjenester, fortalte Carol Smolenski til komiteen mandag.

Hun leder organisasjonen ECPAT som jobber for å stanse vår tids slaveri. Ifølge hennes organisasjon lever minst 100 000 barn over hele USA som tvungne sexarbeidere, frarøvet friheten, tvunget til å jobbe som prostituerte.

Den gjennomsnittlige alderen på disse ofrene er mellom 13 og 14 år. Tilgjengeligheten til hoteller og ulike transportnettverk gjør det enkelt for menneskehandlere å tilby deres tjenester til de mange som etterspør dem under sportsbegivenheten søndag.

Men siden det ikke finnes faktiske tall for hvor stort problemet er under OL, VM og Super Bowl, så mener mange at problemet er overdrevet.

– Disse bekymringene er ikke basert på fakta. Tanken om at trafficking øker under store sportsbegivenheter er bare rykter, sier Julie Ham, en tidligere forsker ved Global Alliance Against Traffic in Woman til den amerikanske nyhetskanalen CBC.

– Tatt i betraktning hvor alvorlig dette problemet er, så er det uanstendig å bruke så mye ressurser på et problem som ikke eksiterer, og bruke dette ryktet til å trakassere og true andre sex-arbeidere, sier Ham.

Selv om ingen er uenig om at trafficking er et stort problem, så er forskjellige oppfatninger om sportsbegivenhetene er en arena for slik menneskehandel.

– Jeg er fullstendig uenig i dem som mener at vi overdriver. Dette er et stort problem, svarer kongressrepresentanten Chris Smith til CNN. Han sitter i komiteen som holdt høringen på mandag.

A prostitute from Eastern Europe

Amnesty International anslår at minst 500.000 kvinner og barn hvert år tvinges til prostitusjon i Europa.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

600–650 slaver i Norge

Norge er både et destinasjonsland og et transittland for menneskehandel. Ifølge Global Slavery Index lever mellom 600 og 650 personer som slaver i Norge i dag.

Koordineringsenheten for Ofre for Menneskehandel (KOM) har beregnet at totalt 274 personer, fordelt på 52 nasjonaliteter, ble fulgt opp som mulige ofre for menneskehandel i 2011.

Tiltalte i menneskehandel-sak i bergen tingrett

I 2012 ble seks rumenere dømt i Bergen tingrett for menneskehandel med barn fra 13–17 år.

Foto: Paul S. Amundsen / Scanpix

Nigeria, Romania og Litauen er blant de nasjonalitetene som er hyppigst representert. Av de 274 ofrene i 2011 var 65 antatte mindreårige, 191 voksne kvinner og 18 voksne menn.

Prostitusjon eller andre seksuelle formål er den utnyttingsformen som dominerer i Norge, men tvangsarbeid og tvangstjenester, herunder tigging, forekommer også. Menneskehandel er forbudt i henhold til straffelovens § 224 og kan straffes med inntil fem års fengsel her til lands.

Ber alle ta ansvar

MetLife Stadium i New Jersey huser Super Bowl i år. Vis-à-vis ligger staten New York som regnes som en USAs verste lovbrytere. The Empire State har det fjerde høyeste antall tilfeller av menneskehandel i landet, ifølge National Human Trafficking Resource Center. Kun California, Texas og Florida huser flere.

Super Bowl Prostitution Kathleen Friess

Hotellansatte i New Jersey har fått opplæring i hvordan de skal avsløre menneskehandel i forkant av Super Bowl. Ofte er det lokale jenter som er tvunget til prostitusjon av eldre menn som de trodde var deres kjærester.

Foto: Mel Evans / Ap

The National Football League, NFL, forteller til avisen The Scramento Bee at de har jobbet tett med politiet for å hindre menneskehandel under arrangementet. I september møtte ligaens sikkerhetsavdeling med tjenestemenn fra FBIs Violent Crimes Against Children program for å diskutere Super Bowl.

Nå henger det anti-trafficking kampanjer på bussterminaler, flyplasser og togstasjoner i håp om å gjøre de mer enn 80.000 tilreisende oppmerksomme på problemet. En rekke organisasjoner er også i alarmberedskap under arrangementet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt