Hopp til innhold

Menn frifunnet for gjengvoldtekt av 14-åring i Spania fordi hun var bevisstløs

Fem menn er frifunnet for voldtekt av en 14 år gammel jente i Spania fordi jenta var så full at hun var i «bevisstløs tilstand». Dommen vekker kraftige reaksjoner før valget til ny nasjonalforsamling i Spania.

Barcelona

I Barcelona møtte mange opp til fredelig protest 20. september, da spanjoler demonstrerte i over 250 byer landet rundt for økt rettsvern for kvinner i Spania.

Foto: LLUIS GENE

Hun var bare 14 år gammel. Et barn. De var flere voksne menn.

Det som skjedde i en nedlagt fabrikk i Manresa i Catalonia en natt i oktober 2016 beskrives av retten som «ekstremt alvorlig og svært nedverdigende».

Mennene deltok i den spanske drikkeleken botellón. 14-åringen var så beruset at hun var i «bevisstløs tilstand», ifølge retten. Så ble herrenes drikkelek til noe helt annet.

– Din tur! 15 minutter til hver, og ingen forsinkelser!

Slik skal den ene tiltalte, som identifiseres i retten som Bryan Andrés M, ha latt mennene misbruke jenta grovt seksuelt etter tur, mens resten så på.

Men var det voldtekt?

Norsk voldtektslov omfatter blant annet seksuell omgang med noen som er bevisstløs, sover eller er så fulle at de ikke er i stand til å vise at de ikke har lyst.

Det gjør ikke lovverket i Spania. Ikke ennå.

Madrid

Puerta del Sol i Madrid i september da spanjoler i 250 byer landet rundt demonstrerte mot vold mot kvinner, med krav om et bedre rettsvern for kvinner i landet.

Foto: OSCAR DEL POZO

Frifunnet for voldtekt

Mennene ble i en domstol i Barcelona torsdag frifunnet for voldtekt, men dømt til fengsel for seksuelt misbruk, og fikk med det betraktelig lavere straffer enn hva strafferammen for voldtekt innebærer.

Det var opprinnelig seks tiltalte, men til sist fem menn retten skulle ta stilling til i Barcelona. De nektet alle straffskyld, selv om DNA fra en av dem ble funnet på jentas undertøy.

De fem måtte verken bruke makt eller vold for å kunne misbruke 14-åringen seksuelt ettersom hun allerede var i bevisstløs tilstand.

Retten slo fast at offeret «ikke visste hva hun gjorde og ikke gjorde, og følgelig ikke hadde evnen til å godta eller motsette seg de seksuelle forholdene de fleste tiltalte hadde med henne», rapporterer avisen El Pais.

Laster Twitter-innhold

Retten la til at de tiltalte «var i stand til å begå seksuelle handlinger uten å bruke noen form for vold eller trusler». Jenta går i dag fremdeles i terapi.

Ifølge spansk lov kan en lovovertredelse kun sees på som voldtekt eller seksuelt overgrep om det brukes fysisk vold eller trusler.

Domstolen mener derfor at mennene ikke kan dømmes for voldtekt.

Madrid

Gjengvoldtektssakene har blåst liv i en større sosial bevegelse i Spania, med krav om økt rettsvern for kvinner. I sommer ble 19 kvinner voldtatt og drept av tidligere eller nåværende partnere i Spania.

Foto: OSCAR DEL POZO / AFP

Aktualiserer debatt før nyvalget

Dommen har utløst kraftige reaksjoner kort tid før valget til ny nasjonalforsamling 10. november. Nyvalget ble skrevet ut i september fordi ingen kandidater har klart å få støtte i nasjonalforsamlingen til å danne regjering etter valget tidligere i år.

Spanias statsminister Pedro Sánchez utnevnte i fjor et panel som skal gå gjennom landets voldtektslov, men mange opplever gårsdagens dom er ett skritt tilbake.

Dommen i Barcelona aktualiserer igjen debatten om kvinners rettigheter og likestilling i et land der man på ulike vis har forsøkt å ta et oppgjør med såkalte «machismo»-holdninger i flere tiår.

Laster Twitter-innhold

«Ulveflokken i Manresa»

De fem tiltalte ble dømt til mellom ti og tolv års fengsel for seksuelt misbruk.

Hadde de blitt dømt for grovt overgrep eller voldtekt ville en dom vært på mellom 15 og 20 år, melder BBC.

Saken har i Spania gått under navnet «Manada de Manresa», «Ulveflokken i Manresa», på grunn av sakens likhetstrekk med en annen gjengvoldtekt i 2016 mot en 18-åring i Pamplona under festivalen San Fermín.

Saken fikk kallenavnet «Ulveflokken». Da gjerningsmennene først møtte i retten i april 2018 ble de frifunnet for voldtekt, men dømt til fengsel i ni år for misbruk.

En av de tre dommerne mente at de burde bli helt frikjent, og mennene ble senere løslatt mot kausjon.

Laster Twitter-innhold

Mobiliserte for nye lover

Gjengvoldtektssaken i Pamplona i 2016 førte til omfattende, fredelige protester med krav om en gjennomgang av Spanias voldtektslover.

En ny sosial bevegelsen oppsto under emneknaggene:

  • #NoEsAbuso (#DetErIkkeMisbruk)
  • #EsViolación (#DetErVoldtekt)
  • #YoTeCreo (#JegTrorDeg)

I dag er budskapet kjent, og hørt av regjeringen, men når endringen lar vente på seg øker frustrasjonen. Emneknaggene har igjen skutt fart etter at dommen falt.

Madrid

Kvinner markerer seieren for kvinners vern utenfor Høyesterett i Madrid i juni, etter at Høyesterett skjerpet straffen i Pamplona-saken. Men nå er frustrasjonen igjen stor etter torsdagens dom i Barcelona.

Foto: SUSANA VERA

Høyesterett skjerpet straffen

Spanias høyesterett skjerpet straffen i Pamplona-saken i juni i år. Fem menn ble da dømt til 15 års fengsel for gjengvoldtekt av den 18 år gamle kvinnen i Pamplona.

Heller ikke i Høyesterett mente retten at det ble brukt vold, men konkluderte med at offeret befant seg i en overgrepssituasjon som førte til at hun underkastet seg.

Høyesteretts avgjørelse fikk statsminister Pedro Sánchez til å twitre «Bare «ja» betyr «ja».

Laster Twitter-innhold

Men regjeringens planer om å endre lovverket står på stedet hvil ettersom valget i april ikke ga landet en ny regjering, og nå tvinger spanjolene til urnene på ny 10. november.

Dommen i Barcelona oppleves av mange som ett skritt tilbake etter flere år med krav om et bedre rettsvern for kvinner.

SISTE NYTT

Siste nytt