Menn blir nektet å selge kvinneundertøy

Kvinner i Saudi-Arabia har innkassert en stor seier etter at det har blitt forbudt for menn å selge dameundertøy til kvinner.

Kvinner i undertøysbutikk i Saudi-Arabia

Dameundertøy skal fra nå av kun selges av kvinner i Saudi-Arabia.

Foto: AMER HILABI / Afp

Fra og med i morgen av inntrer forbudet i det ultrakonservative landet. Bakgrunnen for forbudet er at mange kvinner har vært pinlig berørte av å måtte kjøpe sitt eget undertøy av menn, skriver AFP.

Åpner for flere kvinner i jobb

Kong Abdullah utstedte et kongelig dekret i juni som slo fast at det er kvinner som skal ha denne jobben. Det er ventet at den også vil utvides til å omhandle kosmetikkforretninger fra sommeren av.

7300 forhandlere blir berørt av forbudet, og det er ventet at dette vil skape jobbmuligheter for 40.000 kvinner i landet.

Kong Abdullah av Saudi-Arabia

Kong Abdullah av Saudi-Arabia har lettet på kvinners rettigheter i landet, men deres frihet er fortsatt svært begrenset.

Foto: ALI JAREKJI / REUTERS

Landet er ansett for å være et av de verste i verden på kvinneundertrykking.

Ifølge en rapport fra Verdens Økonomiske Forum, er Saudi-Arabia verdens femte verste land på likestilling. Segregeringen mellom menn og kvinner er omfattende, og det er strenge regler for hvor mye kjønnene kan omgås, samt hvordan de kan kle seg i det offentlige rom.

Landets kvinner må fortsatt ha tillatelse fra en mannlig formynder, ektefellen eller et mannlig familiemedlem, for å jobbe, reise og for å flytte. De må også ha tillatelse for å gjennomføre enkelte medisinske undersøkelser.

Facebook-kampanje

Det er klare grenser for hva slags jobber kvinner kan ha, og de utgjør bare rundt 10 prosent av arbeidsstyrken i landet, selv om andelen har økt mye de siste årene.

Kvinner jobber helst som lærere eller sykepleiere, men det er på vilkår av at deres plikter i hjemmet ikke neglisjeres.

Opprinnelig var det arbeidsdepartementet som først foreslo å åpne undertøysforretningene for kvinnelige arbeidstakere for tre år siden. Men presteskapet i landet protesterte voldsomt, og utstedte en fatwa mot dette. Men kvinnene slo tilbake ved hjelp av en Facebook-kampanje, og kongen har nå valgt å støtte dem.

En av lederne for landets presteskap, Sjeik Abdel Aziz al-Sheikh, advarer butikkeierne mot å ansette kvinner, og sier at det er i strid med sharialoven.

– Det er skammelig og vil føre til store problemer, sier han, og viser til at dette vil føre til at de kommer i kontakt med fremmede menn.

Forbudt å kjøre bil

Kvinne kjører bil i Saudi Arabia

I Saudi-Arabia er det forbudt for kvinner å kjøre bil. Mange har derfor ansatt privatsjåfør for å komme seg rundt.

Foto: HO / Ap

I det konservative islamske kongedømmet har kvinner heller ikke lov til å kjøre bil, uten at noen formell lov hindrer saudiarabiske kvinner i å kjøre.

I fjor høst ble det kjent at en saudiarabisk domstol idømte en kvinne 10 piskeslag for å ha kjørt bil. Kong Abdullah stoppet straffen før den ble utført.

Men ting tyder på at samfunnet sakte, men sikkert beveger seg i riktig retning. Ved neste lokalvalg i 2015 skal Saudi-Arabias kvinner for første gang få lov til å stemme på lik linje med menn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt