Mener Ukraina kan ha lurt russerne trill rundt

Ukrainske myndigheters skuespill rundt det angivelige drapet på journalisten Arkadij Babtsjenko, kan ha vært taktisk lurt. Men en Ukraina-ekspert sier at landet kan oppleve at ingen tror dem neste gang de kommer med en påstand om Russland.

Vasilij Hrytsak, sjefsanklager Jurij Lutsenko og journalisten Arkadij Babtsjenko.

Fra venstre: Sjefen for Ukrainas etterretningstjeneste, Vasilij Hrytsak, sjefanklager Jurij Lutsenko og journalisten Arkadij Babtsjenko under onsdagens pressekonferanse.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

– Det er jo mye vi ikke vet ennå. Jeg regner med Ukraina må legge frem mer materiale som støtter deres versjon av saken, sier forsker og Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NRK.

Han uttaler seg etter den merkelige forestillingen i Kiev tirsdag og onsdag, der det først ble meldt at Babtsjenko var drept, mens han dagen etter ble vist frem i live på en pressekonferanse.

Ukrainas sjefanklager Jurij Lutsenko sa på pressekonferansen onsdag at de iscenesatte drapet for å ta de som skal ha lagt planer om drepe journalisten.

Ifølge Lutsenko og etterretningssjef Vasyl Hrytsak skal Russland ha planlagt å drepe 30 personer. Sjefanklageren vil ikke si hvem de andre 29 på den angivelige dødslisten er.

Forsker Tor Bukkvoll ved FFI.

Forsker og Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Bukkvoll sier at dersom det er som ukrainerne sier, så har de lurt russerne trill rundt.

– Sjefen for Ukrainas etterretningstjeneste, Vasyl Hrytsak, så veldig fornøyd ut på pressekonferansen i går, sier han.

Har gjort tilsvarende før

Taktikken med å iscenesette et drap kan virke merkelig i Vesten, men Mark Galeotti skriver i Foreign Policy at ukrainske myndigheter har gjort tilsvarende flere ganger før.

I 2016 iscenesatte politiet i Pokrovsk et drap på en lokal folkevalgt etter at en kriminell hadde bestilt et leiemord på ham.

På samme måte iscenesatte det nasjonale politiet et drap på en menneskerettighetsaktivist i Odessa og på en offentlig ansatt i Kharkov.

Sjå reaksjonen kollegaene til Arkadij Babtsjenko har når dei skjønner at han likevel ikkje er drepen

Se reaksjonen kollegaene til Arkadij Babtsjenko når de skjønner at han likevel ikke er drept.

Ødelagt troverdighet

Bukkvoll mener at det er mulig at ukrainerne ikke skjønner hvordan taktikken blir oppfattet i omverdenen.

– Det kan virke som om ukrainerne har gjort noe som er taktisk lurt, men strategisk dumt, sier han.

Hvor skadelig saken vil være for Ukrainas troverdighet mener han avhengig av hva de kommer med av informasjon rundt saken de neste dagene. Uansett vil saken få konsekvenser.

En del av troverdigheten er allerede ødelagt. Neste gang ukrainerne kommer med påstander om noe russerne har gjort vil jo ingen tro på dem til å begynne med.

Tor Bukkvoll / NRK

– En del av troverdigheten er allerede ødelagt. Neste gang ukrainerne kommer med påstander om noe russerne har gjort vil jo ingen tro på dem til å begynne med, sier Bukkvoll.

Tror beslutningen er fattet på toppnivå

Hvor høyt oppe i det ukrainske maktapparatet beslutningen om den oppsiktsvekkende operasjonen ble tatt, er ikke kjent.

Bukkvoll sier at han tror beslutningen ble fattet av noen høyt oppe i systemet.

– President Porosjenko er kjent for detaljstyring, så det kan godt være at han er involvert, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt