Mener Tyskland skylder Hellas 2500 milliarder

Det greske finansdepartementet har regnet ut hvor mye de mener Tyskland skylder Hellas etter andre verdenskrig, og har kommet frem til sum som tilsvarer 2500 milliarder kroner.

Tyske soldater foran Akropolis

Tyske offiserer foran Akropolis under andre verdenskrig. Tyskland invaderte Hellas i 1941, og tvang den greske sentralbanken til å utstede rentefrie lån.

Foto: akg-images / akg-images

Kravet ble varslet i 2012, og i forrige uke oppnevnte statsminister Alexis Tsipras en kommisjon som skal jobbe med å kreve inn pengene.

Tirsdag kunne visefinansminister Dimitris Mardas omsider legge frem totalsummen for parlamentet: 278,7 milliarder euro, rundt 2500 milliarder kroner med dagens kurs.

90 milliarder kroner skal dekke de såkalte okkupasjonslånene, som den greske sentralbanken ble tvunget til å gi rentefritt under den tyske okkupasjonen. Beløpet skal også dekke verdien av stjålne arkeologiske skatter.

Tsipras mener ifølge AFP at han kan ta i bruk en 15 år gammel dom fra gresk høyesterett som tillater beslag av tyske verdier som betaling for krigsforbrytelser.

– Tåpelig

Alexis Tsipras og Angela Merkel

Alexis Tsipras og Angela Merkel møttes i Berlin for to uker siden.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Forbundskansler Angela Merkel har tidligere sagt at hun anser erstatningsspørsmålet som avsluttet, både politisk og juridisk.

Næringsminister Sigmar Gabriel kaller kravet «tåpelig», melder AFP.

Tyskland har tidligere vist til avtalen som formelt satte en strek for andre verdenskrig i 1990, og mener denne også blokkerte fremtidige erstatningskrav.

Tyskland betalte ut 115 millioner mark til greske krigsofre i 1960, i tillegg til erstatninger til ofre for tvangsarbeid under den tyske okkupasjonen.

Hellas skal betale tilbake 448 millioner euro til Det internasjonale pengefondet (IMF) torsdag, og Tsipras forhandler fortsatt om nødlånet på 240 milliarder euro fra EU og IMF som reddet landet fra konkurs.

Tsipras' venstreradikale parti, Syriza, har flere ganger kritisert Tyskland for de tøffe lånebetingelsene og de påfølgende innsparingene i Hellas.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt