Mener Trumps retorikk har gjort det farligere for latinamerikanere

CIUDAD JUÁREZ, MEXICO (NRK): Meksikanere tør ikke lenger krysse grensa til USA for å handle på kjøpesenteret hvor 22 personer ble drept i helga. I dag besøker president Donald Trump åstedet.

Zulema Ramirez og Luisa Ramos

ENGSTELIG: Zulema Ramirez og Luisa Ramos bor like over grensen til Mexico. De er engstelige for å dra til El Paso med det første.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

– Jeg pleier å dra over til Walmart innimellom, men nå tror jeg det blir lenge til neste gang, sier Luisa Ramos (24).

NRK møter henne i den meksikanske grensebyen Ciudad Juárez, en kjapp kjøretur over grensa fra El Paso i Texas.

Byen er en av verdens farligste med opp mot 200 drap i måneden. El Paso hadde til sammenligning 23 drap i løpet av hele 2018.

Likevel føler Ramos seg tryggere på den meksikanske siden etter masseskytingen på et kjøpesenter i El Paso lørdag. 22 mennesker ble drept, i det som etterforskes som terrorisme og hatkriminalitet.

Gjerningsmannen skal ha publisert et rasistisk manifest rett før drapene.

– Jeg er redd fordi det var et angrep mot meksikanere, sier Ramos til NRK.

– Trump skaper hat

I dag skal president Donald Trump besøke El Paso. I en tale til nasjonen etter angrepet fordømte han rasisme og sa at hat ikke skal få fotfeste i USA.

Ramos mener derimot at det er Trump som har skylden for hatet mot latinamerikanere.

– Donald Trump har gjennom sine ord bygget opp så mye hat hos sitt folk, sier kvinnen.

Laster Twitter-innhold

Zulema Ramirez sier angrepet i nabobyen går inn på henne.

– Jeg vil ta forholdsregler fremover når jeg skal til El Paso. Du er ikke trygg der lenger, og det skal jo i utgangspunktet være tryggere i USA enn her. Men her har vi i alle fall ikke rasisme, sier Ramirez til NRK.

Også hun peker på Trumps uttalelser om folk fra nabolandene.

– Han har bidratt til å øke hatet mot latinamerikanere. Jeg blir opprørt av denne terrorismen og hatkriminaliteten, sier Ramirez.

Får skarp kritikk

Trump skal i dag også besøke Dayton i Ohio, hvor det var en annen masseskyting søndag. Denne skal ikke har vært rasistisk motivert.

Mange demokratiske politikere mener Trump bør holde seg borte fra både Dayton og El Paso. Presidentens kritikere mener ordbruken hans nører opp under hat som motiverer folk til å begå voldshandlinger.

Trump har en rekke ganger brukt ordet «invasjon» om ulovlige innvandrere og latinamerikanere som ønsker å komme seg til USA.

I El Paso er det i dag ventet demonstrasjoner i forbindelse med presidentens besøk. 83 prosent av innbyggerne i byen har latinamerikansk bakgrunn.

Advarer mot USA-reiser

Flere latinamerikanske land har nå utstedt reiseråd til sine innbyggere som planlegger å reise til USA.

Både Uruguay og Venezuela har kommet med advarsler.

Uruguayanske myndigheter ber folk unngå byer som Detroit, Baltimore og Albuquerque. De advarer generelt om at bør være bevisst på faren for blind vold og hatkriminalitet som rasisme.

I en erklæring fra Venezuelas utenriksdepartement oppfordres innbyggere til å utsette planlagt reiser til USA som følge av vold og vilkårlige hatforbrytelser, skriver nyhetsbyrået AP.

SISTE NYTT

Siste nytt