Mener pilegrimene selv må ta skylden for ulykken

– Dersom de hadde fulgt instruksjonene, ville en slik ulykke ha vært unngått, sier Saudi-Arabias helseminister. Utenriksdepartementet kan fortsatt ikke utelukke at nordmenn ble rammet da over 700 personer ble trampet i hjel utenfor Mekka i går.

Mekka

Minst 717 pilegrimer ble tråkket i hjel da det brøt ut panikk under hajj i Mina utenfor Mekka. Tragedien er den verste som har rammet muslimenes årvisse pilegrimsferd på 25 år.

Foto: STRINGER / Reuters

Minst 131 iranere er blant de omkomne etter ulykken i forbindelse med pilegrimsvandringen hajj utenfor Mekka torsdag.

Iran kritiserer nå Saudi-Arabia i harde ordelag. 60 iranere er blant de 900 skadde, og Iran mener landet må stilles til ansvar for den tragiske hendelsen.

Flere iranske ledere mener at kaoset oppsto fordi sikkerhetsvakter hadde sperret av to veier.

– Saudi-Arabia har et stort ansvar

– Saudi-Arabia har et stort ansvar for denne katastrofen, sier øverste leder i Iran, Ayatollah Ali Khamenei.

Ulykken skjedde ved et enormt hvitt telt like ved der den rituelle steiningen av djevelen i Mina foregikk. Flere grupper med mennesker gikk på hverandre i et veikryss. Som følge av kaos og trengsel mistet minst 717 livet. Tilstanden er alvorlig for flere av de 900 som ble skadd.

Laster Twitter-innhold

Ifølge Al Jazeeras journalist Basma Atassi, skjedde ulykken i en gate ved navn «Street 204» mellom teltene, og ikke ved stedet der steiningen foregikk, slik mange har hevdet.

UD: – Vi har ikke full oversikt

Utenriksdepartementet sier fredag morgen at de fortsatt jobber med å skaffe oversikt etter tragedien i Saudi-Arabia. De utelukker ikke at nordmenn kan være rammet.

– Vi har ikke fått informasjon om omkomne eller skadde, men det er fortsatt for tidlig å konkludere med at nordmenn ikke er rammet, sier pressetalskvinne i Utenriksdepartementet (UD) Veslemøy Salvesen til NRK.

Ifølge deltar rundt 325 norske muslimer under årets hajj i Mekka.

– Får dere henvendelser fra familier i Norge?

– Vi har fått noen henvendelser. Folk er bekymret for familiemedlemmer som de ikke har kontakt med. Men det har blitt færre henvendelser. Mange har oppnådd kontakt, sier Salvesen.

UD sier de via ambassaden har kontakt med saudiarabiske myndigheter.

Krever svar

Saudi-Arabias kong Salman har beordret full gjennomgang av rutinene, melder nyhetsbyrået SPA.

– Vi har bedt om en rask etteforskning og vi vil kreve svar slik at det er trygt å utføre ritualene, sier Salman.

Helseminister Khaled al-Falih i Saudi-Arabia er ikke enig, han mener at pilegrimene selv må ta skylden for ulykken.

– Dersom de hadde fulgt instruksjonene, ville en slik ulykke ha vært unngått, sier han til TV-stasjonen Al-Ekhbariya.

Bedret infrastrukturen

Hajj har vært skånet for alvorlige ulykker siden 2006, da omkom over 300 mennesker. Siden den gang har myndighetene satt i gang omfattende tiltak.

De har investert i å forbedre infrastrukturen, de har utvidet kapasiteteten på broene som går inn til de tre veggene som blir steinet.

I går steinet pilegrimene bare den første veggen. I dag skal de steine alle tre.

– Vi skal kaste stein på satan i to dager til. Vi skal bare ha fokus på det, så er vi helt ferdige. Da blir vi mer avslappet, sa Usman Riaz til NRK i går.

SISTE NYTT

Siste nytt