NRK Meny
Normal

Mener IS-topper har søkt tilflukt i Libya

Flere høytstående IS-ledere har flyttet til Libya fra Irak og Syria de siste månedene. Det sier en libysk etterretningssjef til BBC.

Libya-konferanse i Roma

DISKUTERER: Representanter fra 23 land møttes i Roma denne uka for å diskutere den økende trusselen IS utgjør mot Libya. USA har åpnet for en ny militærintervensjon, mens Frankrike og Storbritannia setter ned foten.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Ifølge Ismail Shukri som er sjef for etterretningstjenesten i byen Misrata, ser IS-lederne på Libya som en trygg havn. I et intervju med BBC Newsnight sier Shukri at en strøm av fremmedkrigere derfor har rømt til den IS-kontrollerte byen Sirte i Libya de siste månedene.

– Flertallet er av dem som har rømt er utlendinger, rundt 70 prosent. De fleste av dem er tunisiere, deretter egyptere, sudanere og noen få algeriere, sier han til BBC.

Dette kommer i tillegg til irakere og syrere. Flere av dem som har rømt fra Irak stammer fra Saddams hær, ifølge etterretningssjefen.

Økende trussel fra IS

Det er på grunn av den internasjonale luftkrigen mot IS i Irak og Syria at flere av de høytstående medlemmene skal har reist sørover til landet.

John Kerry i Roma

USAs utenriksminister John Kerry i Roma for å diskutere den økende trusselen fra IS i Libya.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Representanter fra 23 land møttes i Roma denne uka for å diskutere den økende trusselen IS utgjør mot Libya.

Terrorgruppa erobret havnebyen Sirte i fjor, og frykten øker for at de er i ferd med å feste grepet i det oljerike nordafrikanske landet.

Sirte er hjembyen til den tidligere libyske lederen Muhammar Gaddafi, og IS skal ha mottatt bidrag fra dem som støttet hans regime.

Forrige uke ba USAs president Barack Obama sikkerhetsrådgivere sine om å slå tilbake mot ekstremistgruppas ekspansjon i Libya, og Pentagon-talsmann Peter Cook bekreftet at USA vurderte å gripe inn militært i Libya på nytt.

Uro i landet

Muhammar Gadaffi

Muhammar Gaddafis regime ble styrtet i 2011.

Foto: ISMAIL ZITOUNY / Reuters

Landet har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012. I august året etter inntok en allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper hovedstaden Tripoli og drev regjeringen og nasjonalforsamlingen på flukt.

Siden har landet hatt to rivaliserende regjeringer, den internasjonalt anerkjente med tilhold i Tobruk øst i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt