Mener Obamas justisminister har vist forakt for Kongressen

Representantes hus mener justisminister Eric Holder har vist forakt for Kongressen. Dette fordi Holden ikke har overlevert viktige dokumenter om den omstridte «Fast and Furious»-saken.

Eric Holder

USAs justisminister Eric Holder.

Foto: GERARDO MORA / Afp

Representantenes hus har enstemmig slått fast at Eric Holder har vist forakt for Kongressen, melder nyhetsbyrået AP torsdag kveld.

Innstilligen ble lagt frem av granskningskomiteen for én uke siden, og ble torsdag tatt opp til avstemning. Det endte ikke godt for demokraten Holder.

Uklare følger

Kongressen, som ledes av republikanere, mener de ikke har fått svarene de ønsker på hvor stor innblanding Holder hadde i den såkale «Fast and Furious»-saken.

Granskingskomiteen i Kongressen har ventet over et år på viktige dokumenter som kan belyse hva som egentlig skjedde under den mye omtalte våpenskandalen.

Republikanerne har presset gjennom vedtaket fordi Holder har vært tilbakeholden med å utlevere informasjon. En rekke demokrater boikottet torsdagens avstemming, ifølge AP.

Det er første gang en sittende justisminister får vedtatt slike anklager mot seg i Representantenes hus, og følgende av vedtaket er ikke umiddelbart klare, melder nyhetsbyrået.

Vedtaket kan ende i distriktsdomstolen i Columbia, som er underlagt Holdens departement. I tidligere saker har distriktsdomstoler vært tilbakeholdne med å dømme i saker mellom uttøvende og lovgivende parter i en disputt.

Politisk angrep

Flere amerikanske medier kaller utspillet fra Representantenes hus «et politisk angrep».

I en uttalelse fra Det hvite hus kalles avstemningen mot Holder et «gjennomsiktig politisk stunt», melder nyhetsbyrået AFP.

– Republikanerne har prøvd å få til politisk teater, snarere enn å få til det overblikket Kongressen skal ha, sier kommunikasjonsdirektør Dan Pfeiffer i en uttalelse.

«Fast and Furious»- skandalen handler om en politiaksjon som gikk galt. Amerikanske styresmakter skal med viten og vilje ha latt meksikanske narkokartell få smugle våpen over grensen til Mexico for å spore de verste kriminelle.

Men mer enn tusen våpen havnet på avveie. Senere ble en grensevakt i Arizona drept med ett av disse våpnene. En granskningskomité har i flere måneder etterforsket operasjonen.

Holder har hele veien avvist at han har hatt noe med operasjonen å gjøre.

SISTE NYTT

Siste nytt