Hopp til innhold

Mener Frode Berg spionerte for Nato

MOSKVA/OSLO (NRK) En tidligere sjef for den russiske nordflåten sier det trolig er Nato som står bak et forsøk på å skaffe seg hemmelige opplysninger om den russiske marinen.

Vjatsjeslav Popov

Da admiral Vjatsjeslav Popov var sjef for Nordflåten besøkte han Norge, blant annet i april 2000.

Foto: Stig Ove Voll / NTB scanpix

– Jeg vurderer ikke Bergs aktivitet som en nasjonal interesse for Norge, sier Vjatsjeslav Popov, admiral og tidligere sjef for den russiske Nordflåten, til den russiske tv-stasjonen Tsargrad.

Frode Berg

Frode Berg jobbet ved grensekommissariatet i Sør-Varanger i 25 år fram til 2014.

Foto: Amund Trellevik

Tirsdag ble nordmannen Frode Berg arrestert i Moskva, anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten og siktet for spionasje. Han er varetektsfengslet fram til 5. februar.

– Forsøkte å få opplysninger om den russiske marinen

Popov sier det er Natos oppgave å overvåke det russiske nordområdet og han mener det er svært sannsynlig at det har foregått etterretningsvirksomhet.

– Nordmannen ble stanset da han forsøkte å skaffe seg hemmelige opplysninger om det russiske marinen og deres aktivitet i nord. Det han har gjort er diktert av Nato og ikke i Norges interesse, sier han.

Professor Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI har jobbet med Russland som fagfelt i flere tiår. Han mener spionanklagene en del av Russlands opptrapping av konfrontasjoner mot Norge og andre vestlige land.

– Virker urimelig

Den pensjonert førstestatsadvokat Morten Yggeseth, som selv tjenestegjorde i Grensekompaniet under den kalde krigen, mener det er merkelig dersom norske myndigheter skulle ha gitt Berg i oppdrag å spionere.

– Det virker urimelig at norske myndigheter skulle bruke en person med militær grad som spion, sier Yggeseth til NRK.

Berg jobbet ved grensekommissariatet i Sør-Varanger i 25 år fram til 2014. Han har i flere år vært sterkt engasjert i norsk-russisk samarbeid.

Nordmannen er varetektsfengslet med grunnlag i paragraf 276 i den russiske straffeloven, bekrefter Lefortovo-domstolen. Den omhandler spionasje, og har en minstestraff på 10 år.

– Virker som lansering av Putins valgkampanje

Førsteamanuensis ved humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo, Geir Flikke, mener dette er en opptrapping av en konfrontasjon og påpeker at det er politisk urolig i Russland. Han understreker at han kun kjenner saken gjennom media.

– Myndighetene mobiliserer på en idé om at landet er omgitt av fiender. Dette virker som en lansering av Putins presidentkampanje.

Flikke sier det er urimelig at en mann som er kjent for å være positiv til et samarbeid med Russland og som har ønsket et godt naboskap i nord, skal oppleve en slik anklage.

– Jeg kan ikke komme på noen tilsvarende sak. Dette kan være et vendepunkt i forholdet mellom Norge og Russland, sier Flikke til NRK.

LEFORTOVO

Ifølge Bergs families advokat, Brynjulf Risnes, sitter Berg fengslet i det tidligere FSB-styrte Lefortovo, skriver VG.

Foto: Tanya Makeyeva / AP

SISTE NYTT

Siste nytt