French dømt til livstid i fengsel for drap på Tjostolv Moland

KINSHASA (NRK): Den militære domstolen mener det er bevist over enhver rimelig tvil at Joshua French har drept Tjostolv Moland. De mener Moland var for full til å ta sitt eget liv.

Joshua French

DØMT: Joshua French har fortalt at han fant kameraten Tjostolv Moland død natt til 18. august i fjor etter at Moland hadde tatt sitt eget liv. Påtalemyndigheten mener imidlertid at det var French som tok livet av kameraten. Onsdag ble han dømt til livstid i fengsel for drapet.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

French og hans forsvarer har fem dager på seg til å anke dommen. De har tidligere sagt at de vil anke dersom French ble kjent skyldig, men har også sagt at en ny rettsrunde vil bli en belastning for French.

Dommer Kabondo brukte flere timer timer på å lese opp den omfattende dommen mot French. Den militære domstolen i Ndolo-fengselet mener britisk-norske French drepte kameraten 18. august i fjor.

– Teorien om selvmord kan utelukkes, leste dommer Serge Kabondo, og forklarte det blant annet med at et selvmord ville ha vist skader som retten ikke mener er påvist.

Kabondo mener gjennomgangen av bevisene viser at Moland ble drept på cellen de to nordmennene delte. Han mener French i etterkant flyttet på kroppen for å få det til å se ut som at kameraten hadde tatt livet sitt.

– Men selvmord støttes ikke av faktaene, sa dommeren.

Utenriksminister Børge Brende sier han stiller seg helt uforstående til dommen.

Les referatet av det som ble sagt i retten her

Døddrukken

Dommer Kabondo legger i dommen stor vekt på at Joshua French og Tjostolv Moland skal ha drukket vodka på cella 18. august. Kabondo sa i retten fredag at rapporten fra de norske rettsmedisinerne viste at Moland hadde en promille på 2,7.

Kabondo mener at Moland med en så høy promille ville være døddrukken, og ute av stand til å gjennomføre et selvmord.

– Den norske ekspertisen sa at offeret hadde en promille på 2,7. Det betyr at han var veldig beruset. Toksikologen har sagt at han ville ha mistet kontrollen over seg selv, leste Kabondo opp i retten.

Når en person er i en slik tilstand, la han til, kan en ikke gjøre noe som helst med unntak av å sove.

– Vedkommende vil være bevisstløs og aner ikke hva som skjer. Han eksisterer ikke lenger på det mentale plan, og vil være veldig svak på det fysiske, sa dommeren.

Kabondo påpeker at French har sagt at Moland muligens drakk mer enn ham da de drakk vodka om kvelden 17. august. Dommerne mener dette var fordi French da planla å ta livet av Moland og med den hensikt drakk mindre.

– Han hadde til hensikt å drepe Moland, konkluderte dommeren.

Artikkelen fortsetter under videoen:

French dømt i kongo

NETT-TV: Her leser dommer Serge Kabondo opp dommen.

Mener French snakket usant

Dommeren mener French har forklart seg motstridende og løyet om hvordan spriten kom inn i fengselet.

French skal ifølge dommeren ha vinglet om hvorvidt blokksjef Freddie Ndemba i fengselet var delaktig i dette. Ndemba skal også ha forklart at han ikke fant noen tomflasker dødskvelden.

Kabondo mener også at French har forklart seg usant om enkelte gjenstander som skal ha vært på cella da Moland døde.

Dommeren mener dette svekker Frenchs troverdighet.

Dommer Kabondo la også vekt på at det var Moland som ble dømt for å ha drept sjåføren i Kisangani. Han mener French ikke har tilgitt vennen for dette.

Frisk nok til å dømme

Dommeren forklarer at enkelte spørsmål er blitt stilt flere ganger for å sjekke Frenchs mentale helse.

Han har forklart seg konsekvent blant annet om hvem Moland var for ham og hvor mye vodka de drakk. Dette mener dommeren viser at hans mentale helse er god.

– Han har stort sett, i 90 prosent av tilfellene, gitt de samme svarene, sa Kabondo.

Dommeren mener det at French har svart konsistent og handlet på samme måte gjennom hele rettssaken, viser at hans mentale helse er god.

Uenighet

Forsvaret, norske rettsmedisinere og Kripos mener at Moland tok sitt eget liv, mens aktor har argumentert for at French tok livet av kameraten.

French selv har forklart at han og Moland la seg i 2-tiden den skjebnesvangre natten 18. august i fjor, etter at de hadde drukket hver sin flaske vodka.

Ifølge French våknet han av at Moland sto opp, men sovnet igjen. Så våknet han igjen senere på natten, i 3-4-tiden.

– Da jeg gikk inn på badet, fant jeg ham død, sa French i sin forklaring.

Kripos: – Ikke noe kriminelt bak dødsfallet

Kripos deltok i etterforskningen og obduksjonen av Moland og konkluderte med at det ikke var mistanke om at det lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Det sa innledningsvis også den kongolesiske etterforskningslederen Tim Mukutu.

– Det er fremdeles noen undersøkelser som ikke er ferdig analysert. Med mindre det dukker opp nye opplysninger, er konklusjonen klar: Alt tyder på at Moland tok sitt eget liv, fortalte Mukutu på en pressekonferanse i august i fjor.

Uventet vending

Så tok saken en uventet vending.

I desember tok militæret i Kongo ut tiltalte mot Joshua French for drap på Tjostolv Moland. Påtalemyndigheten mente det var et planlagt drap, og at French hadde dopet ned kameraten. Obduksjonen av Moland hadde nemlig vist spor av et beroligende virkestoff.

Norske etterforskere og rettsmedisinere har fastholdt at funnene som er gjort, viser at Moland tok sitt eget liv og utelukker påtalemyndighetens påstand om at han ble dopet ned.

Da rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen vitnet i rettssaken mot French, sa han at de norske rettsmedisinerne hadde funnet spor etter sovemiddel, men at mengdene var svært små og tilsvarte at Moland hadde fått det i seg flere dager før han døde.

Dommer Kabondo la onsdag likevel til grunn at Moland var påvirket av benzodiazepiner da han døde, og la til at dette ville kunne forsterke effekten av alkoholen.

Leger mener French er syk

Frenchs mentale helse har stått svært sentralt i den avsluttende delen av rettssaken mot ham.

Dommen skulle egentlig blir avsagt tirsdag i forrige uke, men ble utsatt da retten ble gjort kjent med en rapport som omhandlet Frenchs mentale helse.

Rapporten var skrevet av psykiatrispesialist Lavrantz Kyrdalen og anestesilege Gunnar Farstad, etter at de hadde undersøkt French ved to anledninger i midten av januar.

De konkluderte med at han hadde utviklet en stressrelatert lidelse og var i en ekstremt sårbar situasjon.

Både Kyrdalen og de tre kongolesiske legene som både har undersøkt French selv og observert Kyrdalen og Farstads undersøkelser av French, vitnet i rettssalen i N'dolo-fengselet i Kinshasa mandag. Flertallet av dem var enige om at French er syk, men uenige om han bør behandles i fengselet eller på sykehus.

SISTE NYTT

Siste nytt