NRK Meny
Normal

– Problemet er at det mange små «Mladicer» i Bosnia

HAAG/OSLO (NRK): Mange enker og mødre hadde møtt frem da Ratko Mladic ble dømt til livstids fengsel i krigsforbryterdomstolen i Haag i dag. Flere føler at rettferdigheten har vunnet frem, men sier at det er langt frem til forsoning i Bosnia.

Ramza Gudic og Jasna Causevic

Ramza Gudic (t.v.) mistet to sønner, sin mann og 38 mannlige familiemedlemmer i krigen i Bosnia. Her står hun utenfor krigsforbryterdomstolen i Haag onsdag. På foto står hun sammen med sin tolk og aktivist Jasna Causevic.

Foto: Philip Lote / NRK

– Jeg føler en glede i dag. Det har vært 22 vanskelige år, men jeg er glad for at domstolen i dag dømte han til livstid, sier Ramza Gudic til NRK.

Sammen med andre eldre kvinner står hun utenfor krigsforbryterdomstolen i Haag der bosniaserbernes militære leder, Ratko Mladic, i formiddag ble dømt til livstids fengsel.

– Det lindrer litt av smerten. Endelig, sier Gudic om at mannen som blant annet ga ordre om massakren i Srebrenica der 8000 muslimer ble drept.

Også Nura Mustafic var til stede i Haag. Hun mistet sin mann, to sønner, en bror og mange andre menn i familien i massakren i Srebrenica.

– Jeg er glad for at domstolen endelig slo fast at Mladic var ansvarlig for forbrytelsene og drapene, sier hun til NRK.

Presidenten i Mødre fra Sebrenica, Munira Subasic

Presidenten i Mødre fra Srebrenica, Munira Subasic, kom til retten i Haag i dag.

Foto: JOHN THYS / AFP

Ikke skyldig i hele tiltalen

Mladic ble funnet skyldig for folkemord og krigsforbrytelser spesifisert til Srebrenica og Sarajevo, samt gisseltagning av FN soldater.

Dommen slo fast at han er stod i ledtog med serbiske lederskapet både i Bosnia og i Serbia, altså Karadzic og Milosevic.

Han ble imidlertid frifunnet på et punkt som angående folkemord.

Det gjaldt å være del av et kriminelt lederskap som tok sikte på å fjerne bosniske muslimer fra alle områder av Bosnia som serberne gjorde krav på.

– Jeg er delvis fornøyd. Det er mer enn Karadzic fikk. Men han ble ikke kjent skyldig i anklagene for folkemord i noen landsbyer, sier presidenten i Mødre fra Srebrenica, Munira Subasic, til AFP.

Nura Mustafic

Nura Mustafic mistet sin mann, to sønner, en bror og mange andre menn i familien i massakren i Srebrenica.

Foto: Philip Lote / NRK

Langt til forsoning

Ingen av de to eldre kvinnene NRK snakket med utenfor domstolen i dag tror at dagens dom åpner for forsoning i Bosnia.

– Selv om han i dag er dømt til livstid har han fremdeles sine barn og sin familie. Jeg får aldri mine tilbake, sier Nura Mustafic.

Bortsett fra ankesaken mot bosniaserbernes leder, Radovan Karadzic, er saken mot Mladic den siste i Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag før den blir nedlagt.

Det fører til at mange krigsforbrytere slipper straff, noe som Ramza Gudic tror gjør forsoning vanskelig.

– Problemet er at det mange små «Mladicer» i Bosnia, i regjeringen og i politiet. Derfor er forsoning veldig vanskelig, men vi kan bare håpe for fremtiden, sier enken til NRK.

Ratko Mladić har blitt dømt skyldig i folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt