Hopp til innhold

Mener det er fare for at norske fremmedkrigere går fri

Ekspert på internasjonal rett, Sofie Høgestøl, mener IS-krigere bør hentes til hjemlandene sine og stilles for retten der. – En internasjonal domstol kan føre til at norske fremmedkrigere går fri, sier hun til NRK.

Mulige IS-krigere ut av Baghouz

Flere hundre personer på vei ut av Baghouz øst i Syria. Blant dem som forlater området er flere mulige IS-krigere. – Nå bør det internasjonale samfunnet bli enige om hva man skal gjøre med dem, sier jurist Sofie Høgestøl.

Foto: Bulent Kilic / AFP

I disse dager er kurdiske soldater i Syria i ferd med å erobre den siste skansen til terrororganisasjonen IS. Fra Baghouz, øst i Syria, strømmer ikke bare kvinner og barn, men også flere hundre IS-krigere. Krigere som kan ha gjort de mest grusomme krigsforbrytelser.

Nå foreslår både Norges justisminister Tor Mikkel Wara og den svenske regjeringen at det skal etableres en internasjonal straffedomstol for krigere som har kjempet for IS.

– Dette henger nok sammen med at man ikke ønsker å hente fremmedkrigerne hjem, sier jurist og universitetslektor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Sofie Høgestøl, som også har skrevet bok om fremmedkrigere.

– Ingen internasjonal straffedomstol har tatt så mange før

Hun sier det hittil har vært lite internasjonal støtte for forslaget om å opprette en internasjonal domstol. I morgen skal Sveriges innenriksminister Mikael Damberg ta opp dette spørsmålet i møte med de andre ministrene i EU, skriver Aftonbladet.

Sofie Høgestøl

Jurist og universitetslektor Sofie Høgestøl ved UiO.

Foto: NRK

– Men en slik domstol er tidkrevende og dyrt. Jugoslaviadomstolen brukte 25 år på å straffeforfølge litt over 100 personer. Nå er det snakk om at 800 personer skal stilles for retten. Det gir jo en pekepinn på hvor mange år det ville ta. Ingen internasjonal straffedomstol har tatt så mange saker før, sier Høgestøl.

I tillegg har slike spesialdomstoler vist seg å være tungrodde og svært dyre i drift.

– Hver rettssak i Jugoslaviatribunalet kostet mellom 10 og 15 millioner dollar.

Hun tror heller ikke det er mulig å få krigerne stilt for domstolene i Syria.

– Det er lite som tyder på at syriske domstoler vil ha kapasitet til å stille flere hundre fremmedkrigere for retten.

Ifølge International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR) var det flere enn 40.000 personer fra 80 forskjellige land som reiste til Syria og Irak for å kjempe sammen med IS i løpet av årene 2013 til 2018.

Mange av dem kan ha blitt drept, andre er allerede reist hjem igjen. Ingen har full oversikt over hvor mange det egentlig er snakk om.

Risikerer at norske går fri

Høgestøl skrev sin doktorgrad om internasjonale straffedomstoler, og sier de har pleid å gå etter dem som har vært mest ansvarlige i en konflikt. Dermed har bare rundt én prosent av de involverte blitt straffet.

De norske fremmedkrigerne har ikke hatt posisjoner i IS som gjør at det er aktuelt å stille dem for en slik rett, mener hun.

– Slik domstolene har vært hittil, vil det bety at de norske fremmedkrigerne ikke nødvendigvis blir straffet. Dermed må de uansett bringes til Norge hvis de skal bli straffet, konkluderer hun.

Risikerer IS-krigere på frifot

Høgestøl sier hun har forståelse for den amerikanske presidenten som har bedt europeiske land hente hjem 800 fremmedkrigere.

– I en ideell verden skulle vi ha stilt dem for retten der de er, men i krig finnes det få ideelle løsninger. Hvis man ikke henter fremmedkrigerne hjem nå, risikerer man at de kommer seg på frifot. De kan komme seg hjem på andre måter.

Norske myndigheter har gjort det klart at det ikke er aktuelt å reise til krigsområder for å hente hjem norske fremmedkrigere. Høgestøl er enig i at det er en oppgave som blir vanskelig for Norge å gjøre alene.

– Det man trenger nå er et internasjonalt samarbeid. Europeiske land må sette seg sammen og prøve å bli enige. Det å velge å ikke gjøre noe er også et valg, og hittil har de fleste landene i Europa vært avventende. Nå må man ta stilling til hva man skal gjøre, mener hun.

IS-kvinner utenfor Baghouz

IS-kvinner utenfor Baghouz roper slagord og sier skoen de har er bedre enn fotografen fra det internasjonale nyhetsbyrået.

Foto: AP

IS er like ulovlig for kvinner som for menn

I dag befinner det seg også flere tusen kvinner og barn i interneringsleirer i Syria. De kommer fra mange forskjellige land, også Norge. De kan ha mye de må stilles til ansvar for og her hjelper det ikke å si at «jeg var bare hjemme og passet på barn», sier Høgestøl.

Hun viser til at kvinne denne uka ble dømt for å ha deltatt i IS og for å ha støttet terrororganisasjonen økonomisk.

– Det er like ulovlig for kvinner som for menn å delta i IS.

Når det gjelder barn er juristen klinkende klar:

– Å bruke barnesoldater er en krigsforbrytelse, ansvaret ligger på de voksne. Internasjonal strafferett er veldig tydelig på at barn som blir brukt som barnesoldater er ofre, de skal rehabiliteres.

SISTE NYTT

Siste nytt