Mener de vet hvor Gaddafi er

Ryktene om hvor Libyas tidligere diktator, Muammar al-Gaddafi, befinner seg svirrer fortsatt i landets hovedstad Tripoli. I dag skal landets tidligere utenriksminister ha blitt tatt til fange av opprørene.

Muammar al-Gaddafis sønner Saadi og Seif al-Islam

Muammar al-Gaddafis sønner Saadi (t.v) og Seif al-Islam er ikke enige om deres far fortsatt vil kjempe eller forhandle.

Foto: - / Afp

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Libya
Foto: Hallvard Sandberg / NRK

Nettet snører seg for Gaddafis tidligere støttespillere. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har en av kommandantene i opprørshæren pekt ut ørkenbyen Bani Walid rundt 150 kilometer sør for Tripoli, som Gaddafis gjemmested.

Der skal han ifølge overgangsrådets militære koordinator, Abdel Majid, befinne seg samme med sin sønn Saif al-Islam og sin tidligere etterretningsjef Abdullah al-Senoussi.

Video Håper de slipper å angripe Sirte

Video: Håper de slipper å angripe Sirte

Tidligere har hans andre sønn, den tidligere fotballspilleren, Saadi hevdet at hans far ønsker å forhandle med opprørene. Dette tilbakevises nå av Saif al-Islam, som fortsatt maner til kamp og hevder hans far har det fint der han drikker sin kaffe og forbereder motstand mot opprørerne.

En uke på seg

Det meldes fortsatt om spredte kamper både i Tripoli og i områdene rundt Misrata og Sirte, men at opprørstyrkene stadig er på fremmarsj.

Nå har opprørerne gitt Gaddafis soldater en uke til på å overgi byen Sirte, som er en av de siste byene i Libya hvor Gaddafis styrker fortsatt har kontrollen.

Gaddafi i Tripoli i 2004

Det svirrer fortsatt rykter om hvor Libyas tidligere diktator befinner seg. Han kan befinne seg i ørkene sør i landet.

Foto: FRANCOIS MORI / Ap

Nabolandet Algerie, der deler av Gaddafi-familien nå har søkt tilflukt, venter fortsatt med å anerkjenne Libyas overgangsråd før de har dannet en ny regjering, og ønsker derfor heller ikke å utlevere de av Gaddafi familien som nå befinner seg i landet.

Noen som derimot har gått til det skritt å godkjenne Mahmud Jibrils overgangsråd er Russland, som i dag snudde i sin vurdering av situasjonen i det borgerkrigsrammede landet.

Russland har flere ganger kritisert NATO-landenes krigføring i Libya. Nyhetsbyrået Reuters skriver at russiske myndigheter nå håper å beskytte sine økonomiske interesser i Libya og spille en rolle i gjenoppbyggingen etter krigen.

Fransk olje-kontrakt

I Paris møtes denne uken verdens ledere til en stor Libya-konferanse, der blant annet landets økonomi vil bli diskutert. I dag spekulerer også fransk presse om Frankrikes president Nicolas Sarkozy har sikret seg en avtale som gir landet rett til å utvinne en tredel av Libyas oljeressurser.

Ifølge avisen Libération skal avtalen ha blitt inngått med de libyske opprørerne, som har fått mye støtte fra Frankrike etter at borgerkrigen brøt ut i vår.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppé sier han ikke kjenner til at det er inngått noen formell oljeavtale med opprørerne. Men han mener det er «logisk» at Frankrike og andre land som har hjulpet overgangsrådet til makten, deltar i gjenoppbyggingen av Libya.

Frigjør midler

En rekke stats- og regjeringssjefer og andre representanter fra til sammen rundt 50 land deltar på møtet i Paris, inkludert vår egen statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, NATO, Den arabiske liga, Den afrikanske union og selvfølgelig Det libyske overgangsrådet (NTC) deltar også på møtet.

Det jobbes nå intenst for å få frigjort Gaddafis midler, som er sperret rundt om i verden.

FNs sikkerhetsråd har frigjort 1,55 milliarder dollar, men et fransktysk forsøk på å stille ytterligere 8,6 milliarder dollar til rådighet er ennå ikke godkjent, melder BBC. Dette vil være et av de viktigste punktene på dagsordenen i Paris.

SISTE NYTT

Siste nytt